En Sıcak Konular

ALMAN YÖNETİCİLERE ÇAĞRI: ''TÜRKLERE SAHİP ÇIK''

23 Ekim 2010 11:20 tsi
ALMAN YÖNETİCİLERE ÇAĞRI: ''TÜRKLERE SAHİP ÇIK'' Alman İnsan Hakları Enstitüsü ülkede yaşayan başta Türk kökenliler olmak üzere Müslüman göçmenler ile ilgili uyum ve göç politikaları kapsamında devam ettirilen olumsuz tartışmaların Alman hükümeti ve Parlamentosu tarafından durdurulması çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Enstitüsü, Alman hükümetini uyardı

Türklere sahip çık

Alman İnsan Hakları Enstitüsü ülkede yaşayan başta Türk kökenliler olmak üzere Müslüman göçmenler ile ilgili uyum ve göç politikaları kapsamında devam ettirilen olumsuz tartışmaların Alman hükümeti ve Parlamentosu tarafından durdurulması çağrısı yaptı.  Enstitü, mevcut konuda 'duyarsız kalan' siyasi aktörlere de uyarılarda bulundu.

 Türk ve Arap kökenli göçmenlere karşı Alman çoğunluk toplumunda oluşan önyargılardan kaygılandığını açıklayan Enstitü, Alman devletinin Almanya'nın kabul ettiği evrensel insan hakları beyannamesine bağlı kalması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle Türk ve Arap Müslümanların mensup oldukları din ve kültürlerinden dolayı bu kişilerin devletin kendisi ve aktörleri tarafından damgalandıklarını hatırlatan insan hakları enstitüsü, 'hiçbir grubun inandığı dininden, benimsediği kültüründen veya etnik kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğrayamayacağı' uyarısında bulundu.

Alman İnsan Hakları Enstitüsü Müdiresi Beate Rudolf, Müslümanları hedef alan uyum ve göç tartışmalarında "kayan koordinatların tekrardan düzeltilmesi için" Alman hükümetinin ve Federal Meclisi'nin konuya acilen müdahil olması gerektiğinin altını çizdi. "Hükümet ve Parlamento toplumsal düzenin temel ilkesi olan ayrımcılıklarla mücadelelerin korunması için dışlamaların ve ayırımcılıkların karşısında durmalıdır." diyen Rudolf ayrıca, Alman medyasına, siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine, sendikalara ve dini cemaatlere 'dışlamalara karşı açık pozisyon alın' mesajı verdi. Rudolf, Müslümanlara yönelik önyargıların kaygı verici boyutlara geldiğini hatırlatarak bunun engellenmesini de istedi.

"Bazı siyasi aktörler toplumu bölüyor"
Enstitü ayrıca, mevcut konuda kamuoyunda yapılan tartışmalarla ilgili "Uyum ve göç tartışmalarında temel ilke insan hakları olmalıdır" başlığıyla da üç sayfalık bir rapor yayımladı. Raporda Türk ve Arap karşıtlığı içeren söylemlerin gittikçe yaygınlaştığına dikkat çekilerek isim verilmeden bazı siyasetçilerin ise toplumu böldüklerinden bahsedildi.

Toplumda yaşayan bazı grupların 'alenen' damgalandıkları endişesini dile getiren kurum, insan hakları evrensel beyannamesinin ihlal edildiğinin de altını çizdi. Raporda özetle şu görüşlere yer verildi: "Anayasa önünde hangi dini inanca, kültüre veya etnik kökene mensup olunursa olunsun tüm insanlar eşittir. Kanun önünde eşitlik, bireylere saygı, kişilerin şeref ve haysiyetlerinin korunması, demokrasiyi ve insan haklarını temel alan toplumun ana ilkesidir. Ayrımcılıkla mücadele demokratik toplum düzeninin temelini oluşturmaktadır. Belli bir dine veya kültüre mensup insanların 'uyuma ehil değiller' şeklinde genellenmeleri anayasanın eşitlik prensibine aykırıdır. Almanya'ya göçün engellenemediği ve insanların kolay biçimde ülkeye yerleştikleri ve sosyal yardım aldıkları yönünde çizilen resimler gerçekle bağdaşmamaktadır. Siyasi aktörlerin görevi toplumda mevcut olan önyargı ve korkuları gidererek klişeleri ve damgalamaları engellemektir. Sorunlar 'şu Müslümanlardan' veya 'şu İslam'dan' değil, eğitim sisteminden veya istihdam piyasasındaki başarısızlıklardan kaynaklanmaktadır, başarısızlıkların nedenleri ise kişisel, toplumsal ve strüktürel sebeplerden kaynaklanmaktadır."

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/turklere-sahip-cik-180001.htm}

 



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,082 µs