En Sıcak Konular

BAŞÖRTÜSÜNE CHP DESTEK VERMEDİ MHP ''BİZ BURADAYIZ'' DEDİ

20 Ekim 2010 14:12 tsi
BAŞÖRTÜSÜNE CHP DESTEK VERMEDİ MHP ''BİZ BURADAYIZ'' DEDİ AK Parti Grup Başkanvekilleri, başörtüsüne konusunu görüşmek üzere muhalefet partilerinin gruplarına yaptığı ziyaret başladı.

Türbanda uzlaşma yok!

AK Parti Grup Başkanvekilleri, başörtüsüne konusunu görüşmek üzere muhalefet partilerinin gruplarına yaptığı ziyaret başladı.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş bu kapsamda ilk olarak CHP Grubunu ziyaret etti.

AK Parti Grup Başkanvekilleri, CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi ile görüştü.

CHP: TÜRKİYE'Yİ KARARTMA OPERASYONU

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, türban sorununun, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesine karşı olmadıklarını belirterek, "Ama ilköğretime, ortaöğretime, kamusal alana girmesine karşıyız. AK Parti’ye bunu sorduğumuzda ’sadece üniversiteye münhasır olacak’ gibi kesin ifade söyleyemediler" dedi.

Anadol, AK Parti Grup başkanvekilleriyle yaptıkları görüşmeye ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AK Parti Grup başkanvekillerinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın türban konusunda kendilerine verdiği talimat doğrultusunda ziyarette bulunduklarını ve diğer gruplara da aynı öneriyi götüreceklerini söylediğini aktaran Anadol,"Parti temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak, bu sorunun bu şekilde komisyon tarafından çözülmesini, Parlamentoda bu çözümün gerçekleşmesi yolundaki önerilerini bize ilettiler" dedi.

Anadol, AK Parti Grup başkanvekillerinin, referandum kampanyasından bu yana gelişen olayları anlattıklarını, kendilerinin de bazı hatırlatmalarda bulunduklarını söyledi. Anadol, TESK Genel Kurulunda karşılaşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na türbanı çözme önerisine Kılıçdaroğlu’nun, "Ben sadece türbandan bahsetmedim, dokunulmazlıkların sınırlandırılmasından, YÖK’ün kaldırılmasından, seçim barajının düşürülmesinden söz ettim. Niye içinden bir tanesini çekip, çözümleyelim diyorsunuz. Elbette türban sorunu çözümlenmelidir. Ters görüş sahibi değiliz" dediğini anlattı.Anadol, görüşmede bunları tekrarladıklarını ifade etti.

-"SAMİMİ DEĞİL"-

"AK Parti’nin, bu konuda samimi olmadığını, yıllardır şikayet ettiği YÖK, eline geçtikten sonra bu şikayetleri unuttuğunu" ifade eden Anadol, YÖK’ün kaldırılmasının, Türkiye’nin önemli bir gereksinimi olduğunu ifade etti. Dokunulmazlık sorununu, "Parlamentonun yüzkarası, yolsuzlukların ana nedeni, demokrasi, ülke, hukuk ve siyaset sorunu" olarak değerlendiren Anadol,bunun bir an önce ele alınması gerektiğini kaydetti. Anadol, istenilmesi halinde bu konuda uzlaşma sağlamanın çok kolay olduğunu belirtti.

Anadol, seçim barajının ise milli iradenin Parlamentoya yansımasının önüne geçen en büyük engel olduğunu belirterek, barajın düşürülmesinin bir yasa değişikliğiyle olabileceğini söyledi.
Türbanın, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesinin önerilebileceği, tartışılabileceği, düzenlenebileceğini kaydeden Anadol, CHP’nin bu konuda olumsuz bir tavrının olmadığını söyledi. Anadol, "Ama tek başına değil. YÖK, dokunulmazlıklar ve seçim barajının düşürülmesiyle ilgili bir paketin içinde parlamentoda grubu bulunan partilerde müzakere edilebilir, çözülebilir ama bir tanesini ele almak onu çözmeme iradesini ifade ediyor" diye konuştu.

-"KAÇAK GÜREŞEREK"-

CHP Grup başkanvekilleri olarak, tespitlerinin bulunduğunu dile getiren Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes AK Parti’nin, gizli bir gündemi olduğunu söylüyor, kamuoyunda yaygın bu. Bizde de egemendi. Bugün test ettik bunu. Dedik ki; ’üniversitedeki türban sorunu çözülsün, bunun için geldiniz, konuşuyoruz, olumsuz bir irade beyan etmiyoruz. Bize şunu söyleyin, bitecek mi? İlköğretime, ortaöğretime, devlet dairelerine, kamu alanlarına, hizmet verenlere gelecek mi gelmeyecek mi?’ Hayır
diyemediler. ’Belli olmaz, 10 yıl sonra ne olur bilinmez, millet çözer’ gibi,siyaseten hiçbir geçerliliği olmayan, tam tersine asıl niyeti gizleyen, bir gizli gündemin bulunduğunu ortaya koyan bir davranış içine girdiler. Olmayacak, asla, sadece üniversiteye münhasır olacak gibi kesin ifade söyleyemediler. Aksine kaçak güreşerek, gizli gündemlerini zımni olarak ifade etmiş oldular.Bu sorunun, üniversitelerde öğretim özgürlüğü kapsamında çözümlenmesine karşı değiliz ama ilköğretime, ortaöğretime, kamusal alana, hizmet verenlere, devlet dairelerine, mahkemelere, hastanelere girmesine karşıyız. Türkiye’yi karartma operasyonuna ortak olamayız, tam tersine izin vermeyiz, karşı çıkarız.Bu karartma operasyonunun bir parçası, başlangıcı olarak bu konunun AK Parti tarafından ele alındığını, düğmeye basıldığını tespit etmiş oluyoruz."

-"ANLAŞMAMIZ MÜMKÜN OLMADI"-

Anadol, "Bu şartlarda komisyona üye vermeyeceksiniz" denilmesi üzerine,"Hayır. Sadece bunun tartışılması, bunun için komisyon kurulması, bunu önkoşula bağlamama koşuluyla diye üstüne bastılar. Anlaşmamız mümkün olmadı. Komisyona üye vermediğimiz gibi, bu gizli gündemi bir daha saptadık. Bu üniversitedeki türban olayının bir bütünün parçası, başlangıcı olduğunu saptadık. Türkiye’yi karartma
operasyonunun bir parçası, bir gereksinimi çözme, kızların eğitim özgürlüğünü sağlama değil" karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın, kamusal alanı yeniden tanımlama önerisinin sorulması üzerine Anadol, bunun "bir kaytarma yöntemi" olduğunu öne sürdü. Anadol,kamusal alanın tarifine ihtiyaç bulunmadığını, bunun belli olduğunu söyleyerek,"Bunu tartışmaya açmak demek, kamusal alanı türbana açmak demektir" görüşünü dile getirdi. Bir soru üzerine Anadol, Çankaya Köşkü’nün de kamusal alan olduğunu
ifade etti.

Anadol, sınavlara başörtüsüyle girilebileceğinin hatırlatılmasına karşılık, bunun bir güvenlik sorunu olduğunu belirtti. Anadol, çarşafla gelen kişinin kimliğinin nasıl bilineceğini sordu.

CHP’nin türban sorununa yönelik önerisinin sorulması üzerine Anadol,iktidara gelince çözeceklerini kaydetti. Anadol, "Biz iktidara gelmedik, sanki iktidar partisiymişiz, ben Milli Eğitim Bakanı, arkadaşlarım da bakanlar kurulu üyesiymişiz gibi..." dedi.

MHP: BİZ BURADAYIZ

Meclis'te bir komisyon kurulması bizim talebimizdi. Ancak AKP ve CHP'nin uzlaşamadığını görüyoruz. Bu yeni gelişmeyi yeniden değerlendireceğiz. Ancak şu net başörtüsü sorunun çözümü için biz varız ve buradayız. Meclis'te bir mutabakat oluşmalı bu sorumluluk iktidar partisine aittir.[1]

MHP: Mutabakatla çözülsün

Türban için CHP’den olumsuz yanıt alan AK Parti Grup Başkanvekillerinin bir sonraki durağı MHP oldu. MHP Grup Başkanvekilleri, sorunun mutabakatla Meclis’te çözülmesi gerektiğini söyledi.

CHP’yi ziyaret eden AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Ayşenur Bahçekapılı, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş daha sonra MHP’ye gitti.

AK Parti Grup Başkanvekilleri MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır ile görüşmesi yaklaşık 45 dakika sürdü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, şöyle konuştu:

"Biz de komisyon kurulmasını istemiştik. CHP şartlar öne sürdü. Yeni durumu değerlendireceğiz.

Genel Başkan Devlet Bahçeli, ‘Üniversitelerde başörtüsü sorunun çözülmesi için biz varız, buradayız’ demişti.

Meclis’te mutabakatla anayasa değişikliğinin yapılmasının uygun olduğunu düşünüyoruz.

AK Parti, Meclis’te mutabakat sağlamalıdır. Bu sorunun çözülmesini başından beri istiyoruz. Çözüme de katkı vereceğimizi belirtiyoruz.

İktidar partisinin açıklamasını görmemiz lazım.

Muhtemel sorunları öne çekerek tartışmanın faydası yok.

Sorun üniversitelerdir, başka sorun alanları yaratmayalım." [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1].http://haber.gazetevatan.com/turbanda-uzlasma-yok/335649/9/Siyaset

[2].http://haber.gazetevatan.com/Haber/335676/1/Gundem

 



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,409 µs