En Sıcak Konular

KCK DAVASI BAŞLADI

19 Ekim 2010 10:42 tsi
KCK DAVASI BAŞLADI PKK’nın gizli şehir yapılanması olduğu öne sürülen Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik ana dava başladı.

‘Buradayım’ yerine ‘Ez li virim’ dediler

PKK’nın şehir yapılanması KCK davasında, sanıklar “Kürtçe” cevap verdiler

Ez li virim, ez amademe (Buradayım, hazırım)

PKK’nın gizli şehir yapılanması olduğu öne sürülen Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik ana dava başladı. 18 ay sonra hakim karşısına çıkan, aralarında 7’si tutuklu 12 BDP’li belediye başkanının da bulunduğu sanıklar, Kürtçe savunma istedi. Yoklama sırasında da isimleri okundukça Kürtçe karşılık verdiler.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın terör örgütü PKK’nın gizli sivil yapılanması KCK/TM’ye yönelik soruşturmasında gözaltına alınan ve aralarında BDP’li 12 belediye başkanının da bulunduğu 103’ü tutuklu, 19’u firari 151 sanığın yargılanmasına dün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, duruşmada tek tek kimlik tespiti yerine firarilerin dışındaki sanıkların isimlerini okudu. İsimleri okunan sanıklar Kürtçe olarak ‘buradayım’ veya ‘Evet’ diye karşılık verdi.

Baydemir elini kaldırdı

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, ismi okunduğu sırada hiç bir söz söylemeden ayağa kalkarak elini kaldırdı. Duruşmaya tutuklu sanıkların tümü katılırken, tutuksuzdan 6’sı gelmedi.

İki savcı görev aldı

Duruşmada, iddianamenin özetinin okunması ihtimaline karşı biri KCK/TM soruşturmasını yürüten savcı olmak üzere 2 özel yetkili savcı görev yaptı. Davaya giren avukatların sayısı ise 300’dü. Avukatlar adına Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “İdianamenin okunmasının zaman alacak. Okunmamasını talep ediyoruz” dedi.

Dicle: Sanıkların sözcüsüyüm

Tutuklu sanıklardan Hatip Dicle de, salondaki sanıklar adına söz aldı. Sakal bırakması dikkat çeken Dicle, mahkeme heyeti, avukat ve sanıklar olarak üçlü yargılamanın sağlıklı yapılabilmesi için sözcü olduğunu ve zaman zaman söz alarak sanıklar adına konuşacağını açıkladı ve şunları söyledi:

‘Keşke bu dava olmasaydı’

“Halk arasında ‘Keşke olmasıydı’ diye bir söz var. Keşke bu yargılama da olmasaydı. Demokratik bir ülkede, Kürt halkının siyasi temsilcileri faaliyet yürüttükler için sanık sandalyesinde sizin karşınızda oturtulmasaydı. Bu sorunun merkezinde Kürt sorunu var. Devlet katında Cumhurbaşkanı, Başbakanlık makamında bu sorunun tartışıldığı bir süreçte, yargıyı meşgul etmek anlamsızdır. Halk arasında ’bir musibetten bin hayır çıkar’ sözü var. Umarım bu yargılamadan da hayır çıkar. Bu yargılamla Kürt sorunun çözümüne katkı sunar.”

‘Anadilde savunma hakkımız’

“Anadilde savunma doğal bir haktır. Adil yargılama ve savunma hakkının bir parçası Lozan Antlaşması’nın 37, 42 ve 39’uncu maddelerinde dil hakkı belirlenmiştir. 86 yıldır bu maddeler çok çiğnendi. Bir araştırma yaptım. Bizler bu salonda bulunan 103 tutuklu sanıktan 47’si 10 yıl ve üzeri, 7’si ise 20 yıl ve üzeri cezaevinde kalmışlar. Biz siyasi hareket olarak Türkçe’yi resmi dil olarak benimsedik. Ancak, bizim ana dilimiz Kürtçe yasaklandı.”

‘Dava sonucu şiddeti etkiler’

Dicle, davanın önemini ise şu sözlerle vurguladı: “Savunmada kendi dilimizi özgürce kullanmak istiyoruz. Çok hassas bir süreçten geçiyoruz. Silahlı şiddet modundan, demokratik siyasetin hakim olmasını istiyoruz. Bu yargılamada bize yaklaşımınız, şiddet alanını daraltır.”

Kürtçe kararı bugüne kaldı

Mahkeme, sınıkların Kürtçe savunma istemine ilişkin savcının görüşünü bildirmesini istedi. Savcı İsmail Aksoy, bu talebin sanıkların soruşturma ve sorgu aşamasında savunmalarını Türkçe yaptıkları için reddedilmesini istedi. Mahkeme de, sanıkların Kürtçe savunma istemiyle iddianamenin okunmamasına ilişkin iki istemin, yarın (bugün) sabah karara bağlanacağını açıkladı. Sanıkların tutukluluk halinin ise devamına karar verildi ve duruşma bu sabah saat 09.00’a ertelendi.

YASA NE DİYOR?

Yasada, Türkçe bildiği halde başka dilde savunma yapmak isteyenlerle ilgili bir madde yok. Ancak Türkçe bilmeyenler şu maddede düzenlenmiş:

Madde 202 - (1) Sanık veya mağdur, meramını anlatabilecek ölçüde Türkçe bilmiyorsa; mahkeme tarafından atanan tercüman aracılığıyla duruşmadaki iddia ve savunmaya ilişkin esaslı noktalar tercüme edilir.

(3) Bu madde hükümleri, soruşturma evresinde dinlenen şüpheli, mağdur veya tanıklar hakkında da uygulanır. Bu evrede tercüman, hâkim veya Cumhuriyet savcısı tarafından atanır.

‘ÇAV BELLA’YI SÖYLEDİLER

Davayı izlemek üzere İtalya’dan gelen ‘Rete Italiana Di Solidarieta’ adlı insan hakları örgütü İtalyanca, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce ‘Herkese özgürlük’ pankartı açarak ‘Çav Bella’ adlı şarkıyı söyledi. Grup pankartı daha sonra BDP otobüsü üzerinde açarak toplananlara zafer işaretleri yaptı. İtalya’dan gelen insan hakları grubu üyeleri ile kendilerini adliye binasının önünü terk etmeleri yönünde uyarıda bulunan polisler arasında zaman zaman tartışma yaşandı. [1]

151 sanığa toplam 5.400 yıl isteniyor

KCK davasında 103’ü tutuklu 151 sanık yargılanıyor. Toplam 5.400 yıla kadar hapis cezasının talep edildiği davada, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ile birlikte aralarında 12 BDP’li Belediye Başkanı, 2 İl Genel Meclisi Başkanı ve 2 belediye meclis üyesi için, ‘Örgüt üyesi ve yöneticisi olmak’, ‘Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek’ suçlamasıyla 36.5 yıla kadar; 11 sanık hakkında, ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis diğer 124 sanık için de 5- 15’er yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

12’si belediye başkanı

Sanıklar arasında DTP’nin 28 yöneticisi, 12 Belediye Başkanı, 2 il genel meclisi başkanı ile 2 belediye meclis üyesi var. Sanıkların 26’sı kadın, 125’i erkek. Sanıklar arasında Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Diyarbakır’ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Şırnak’ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa’nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin’in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, DTP’nin eski genel başkan yardımcısı Kamuran Yüksek, DTP’nin eski genel başkan yardımcısı Bayram Altun, DTP’nin eski genel başkan yardımcısı Selma Irmak, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP’in eski milletvekili Hatip Dicle, eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, eski Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, eski Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, PKK Avrupa Sorumlusu Sabri Ok ve DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı yer alıyor.

İDDİANAMEDEN

Apo’nun mektubunu Obama’ya verdiler

Sanıkların 18 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktığı davanın iddianamesinde çarpıcı suçlamalara yer verildi. 7 bin 578 sayfalık iddianamede, bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın talimatı üzerine PKK’nın Avrupa sorumlusu olan ve aynı zamanda 1 numaralı sanık olarak görünen Sabri Ok’un, hazırladığı bir mektubu Ahmet Türk aracılığıyla ABD Başkanı Barack Obama’ya Türkiye ziyareti sırasında verildiği öne sürüldü.

KCK Baydemir’i sorguladı

İddianamenin dikkat çeken bölümlerinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ‘Sayın Öcalan’ kampanyasına imza atmadığı için KCK/TM tarafından sözde disiplin kuruluna sevk edilerek sorgulandığı belirtildi. Baydemir’in, kapatılan DTP’nin Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak’a, “İntihar etmeyi düşündüm” dediği iddialarına yer verildi.

Saylan ‘PKK ’ya yardım etti’ iması

İddianamenin en dikkat çeken bir diğer bölümü ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı merhum Prof.Dr. Türkan Saylan’ın terör örgütüne yardım ettiği yönündeki iddiaları oluşturdu. İddianamede, Kamuran Yüksek’e yazıldığı ileri sürülen bir mektupta, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın, İstanbul’a eylem için gelen gençlere yardım ettiğinin yazıldığı öne sürüldü.

Soruşturmayı ihbar mektupları başlattı

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, 2007 yılında teslim olan bazı terör örgütü üyelerinin verdiği ifadelerin yanı sıra isimsiz ihbar mektupları üzerine başlattığı teknik takip sonucu, terör örgütü PKK’nın şehir eylemleri ile örgütsel çalışmalarını planlayan, yönlendiren ve düzenleyen bir yapılanma tespit etti. İki yıl süren takip ardından ilk operasyon, geçen yıl yapılan yerel seçimlerin ardından 14 Nisan 2009 tarihinde, KCK/TM’nin yönetici kadrosu olduğu ileri sürülen isimlere yönelik gerçekleştirildi. Bu operasyonda gözaltına alınan 72 kişiden, aralarında 3’ü kapatılan DTP’nin genel başkan yardımcılarının bulunduğu 52’si tutuklandı. Yaklaşık 2 ay sonra 11 ve 17 Haziran’da ikinci bir operasyon gerçekleştirildi ve DTP’li yöneticiler ve il genel meclisi üyelerinin aralaranı da bulunduğu 18 kişi tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatı ile gerçekleşen 3 operasyonun ardından, KCK/TM’nin yeniden yapılanmaya gittiği ihbarı alınması ardından, 4’üncü ve en etkili operasyon için geçen yıl 25 Aralık’ta harekete geçildi. Operasyonlarda, 10’u belediye başkanı, 76 kişi gözaltına alındı.

KCK NEDİR?

KCK, terör örgütü PKK’nın en üst organı olarak, 2005 yılında Irak’ın Kandil Dağı’nda ‘PKK’nın yeniden inşası’ başlıklı sözde ‘3’üncü Genel Kurul’ toplantısında kuruldu. Türkiye’deki çalışmaları yürüten ve planlayan, başkanlığını Sabri Ok’un yaptığı 30 kişilik bir ‘Koordinasyon’ olarak adlandırılan birimin bulunduğu iddia ediliyor.

Plastik kelepçe takıp kuyruğa sokmuşlardı

Geçen yıl nisanda gözaltına alınan ve belediye başkanlarıyla eski DEP milletvekili Hatip Dicle’nin aralarında bulunduğu sanıkların, adliyeye bahçesinde elleri plastik kelepçeyle bağlı, tek sıra halinde bekletilmeleri büyük tepkiye neden olmuştu. Bu tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı soruşturma sürüyor. [2]

 

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1].http://haber.gazetevatan.com/ez-li-virim/335321/1/Gundem

[2].http://haber.gazetevatan.com/Haber/335440/1/Gundem



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,547 µs