En Sıcak Konular

DEMOKRAK YARGI DERNEĞİ'NDEN ''HSYK SEÇİMLERİ'' İSYANI

17 Ekim 2010 13:52 tsi
DEMOKRAK YARGI DERNEĞİ'NDEN ''HSYK SEÇİMLERİ'' İSYANI Anayasa referandumunda evet için çalışan derneklerden Demokrat Yargı’nın Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin, HSYK seçimi nedeniyle Adalet Bakanlığı’na ağır suçlamalar yöneltti.

'Bakanlık bazı adayları çekilmesi için tehdit etti'

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin'den HSYK seçimi bombaları...

Anayasa referandumunda evet için çalışan derneklerden Demokrat Yargı’nın Eşbaşkanı Orhangazi Ertekin, HSYK seçimi nedeniyle Adalet Bakanlığı’na ağır suçlamalar yöneltti. Cemaatler ve hükümet yanlısı avukatların hakim ve savcıları etkilemeye çalıştığını ileri süren Ertekin “Yaklaşık 2 bin kişi sahada bakanlık için çalıyor” dedi.

Anayasa değişikliği doğrultusunda hakim ve savcılar bugün HSYK üyeliği seçimi için sandık başına giderken referandumda “Evet” yönünde kampanya yürüten Demokrat Yargı Derneği’nden sürpriz bir çıkış geldi. Referanduma kadar AKP’nin yargı politikalarına büyük ölçüde destek veren Demokrat Yargı Derneği’nin Eşbaşkanı ve Beypazarı hakimi Orhangazi Ertekin, Adalet Bakanlığı’nın kendi bürokratlarının da içinde olduğu listeyi seçtirmek için 2 bin kişiyle sahada çalışma yürüttüğünü ve hakim savcılar üzerinde baskı kurduğunu söyledi. Ertekin, bakanlığın listesinin seçimi 10-0 kazanma ihtimali olduğunu belirterek “Bu onların pirus zaferi olacak. Kazandıkları gün kaybedecekler” dedi. Ertekin, bakanlığın bazı adayları çekilmeleri için tehdit ettiği, bazı hakim ve savcılara ise çeşitli vaatlerde bulunduğunu iddia etti. Ertekin, seçim sürecinde yaşananlara ilişkin iddialarını VATAN’a şöyle açıkladı:
DEĞİŞİKLİĞİN RUHUNA AYKIRI: Adalet Bakanlığı bürokratlarının adaylığı meselesini yargı bağımsızlığı açısından yargı geleceği açısından problem yapan bizdik. Bunu bildiri yayınlayarak da duyurduk. YARSAV’ın da bizi destekleceğini umuyorduk ama YARSAV hazırladığı listeyle Adalet Bakanlığı’na muhalefetin unsurlarını terk etti. Çünkü kendisi de bürokrat aday gösterdi. Bakanlık ile YARSAV benzer uslupla seçim sürecini örgütlediler. Her ikisi de liste dayattılar. Bürokratların bu süreçte Anayasa değişikliğinin ruhu gereği aday olmamaları gerekir. Türkiye sınırları dışına çıkarsanız bürokratların hakim sayılmasını açıklayamazsınız. Hem hakim hem bürokrat olması ancak Türkiye’de olur. Hakim-savcıyı, hakim-savcı yapan mahkeme kürsüsüdür. Türkiye’de bürokratlar hakim olarak sayılıyor hukuken. Ama siyaseten hakimlerle bürokratlar arasında mesafe olduğu fark edilmiyor.

BAKANLIĞIN ÖNÜ AÇILDI: HSYK süreci Adalet Bakanlığı’nın kendi hiyerarşisinin iş gördüğü kulis yaptığı bir ortam oluşturdu. Bir yandan YSK propaganda yasağı koydu, bu yasak etki gösterdi ve adaylar suskunlaştı. Buna karşılık bu yasak bakanlık listesine hiçbir etki göstermedi. Çünkü bakanlık listesi kulislerle iş görüyordu. Geleneksel olarak makine gibi çalışan bürokrasinin çok işine geldi bu yasak. Onlar işlerini komisyonlarla, başsavcılarla yürüttüler. Yukardan aldıkları her kararı aşağı doğru ilettiler.

TEHDİT, TEKLİF VE VAATLER: Şu anda bini yargı içinden toplam 2 bin kişi etrafa yayılmış durumdalar. Komisyon başkanları, başsavcılar, tetkik hakimler, müfettişler bakanlık bürokratlarının adaylığı için çalışıyor. Buna cemaatler, hükümet yanlısı avukatlar da eklenmeli. Şu an sahada tabandaki her tür eğilimi yönetmeye çalışıyorlar. Bunlar muhafazakar tabandakilerin aday olmalarını engellediler. ‘Vebal altında kalırsınız, bölen olmayın, YARSAV gelecek’ diye korkutuyorlar. Bunun yanı sıra kimilerini de ‘Seni başsavcı, komisyon başkanı yaparız, lojman veririz, tayinini yaparız’ diyerek etkiliyorlar. Üstü kapalı tehditler ileri sürüyorlar.

BOĞMAYA ÇALIŞIYOR: 12 Eylül’deki halkoylamasına kadar sivilleşme, demokratikleşme diyen adamlar şimdi bürokratları eliyle bu sivilleşme ve demokratikleşme adımlarını boğmaya çalışıyorlar. Ve bu yaklaşık 2 aydır devam ediyor. Ne yazık ki bu kamuoyuna duyurulmadı, basında da yer almadı.

DİKTAYA KARŞI DEĞİLLER: Bursa’daki üyelerimiz bakanlık bürokratlarının adaylığını destekledikleri için ayrıldı. Bir yönetim kurulu üyemiz onlar ayrılmadan önce yaptığımız bir toplantıda “Bizim derdiniz diktaydı. O yüzden Anayasa değişikliğine ‘Evet’ dedik. Kimin diktası olduğu önemli değil. Ama siz ‘Kemalist dikta’ derken diktaya değil, Kemalizm’e karşı mücadele ediyormuşsunuz” dedi. O yönetim kurulu üyemiz bunu dedikten sonra bunlar ayrılıp gittiler.

RAPOR YAZACAĞIM: Bu sürece etki eden tek bir cemaat yok. Cemaatler var. Ben kiminle ne görüşme yaptıysam hepsini yazacağım raporda belirteceğim. Bu süreçte YARSAV’la ve hatta HSYK adayı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur’la bile görüştüm. Planlarını, projelerini biliyorum.

“YÜZLERCE KİŞİNİN KATILDIĞI YEMEKLER DÜZENLENİYOR”

Demokrat Yargı Genel Sekreteri Kemal Şahin de Bakanlığın gayri resmi listesinin adliyede herkesin elinde olduğunu belirterek “Bugün birçok yerde yargı camiası şunu biliyor ki, Adana, Mersin, Antalya, Bursa,gibi şehirlerde yüzlerce hakim savcının katıldığı yemekler düzenleniyor. Bunu çoğunlukla komisyon başkanları ve başsavcılar düzenliyor. Bu yemekler bakanlık bürokratlarını desteklemek için yapılıyor” dedi. Şahin, Anayasa’daki propaganda yasağını genişleten YSK’nın büyük vebal altında olduğunu da belirterek “Bakanlık serbestçe propaganda yapıyor ama diğer adaylar konuşamıyor” diye konuştu. Şahin, Bakanlığın tavrı karşısında Anayasa’da evet dedikleri için pişman olmadıklarını da açıkladı.(Kemal Göktaş-VATAN) [1]

Orhan Gazi Erçetin 24.03.2010 tarihinde Yeni Asya Gazetesi'ne verdiği mülakatta "Anayasa Değişikliği Paketini" yeterli bulmamasına rağmen "ilk kez yargının dönüşümünü içeriyor olmasının çok olumlu bir şey olduğunu" vurgulamıştı.

12 EYLÜL ZİHNİYETİNİ TASFİYEDE YETERSİZ

Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, AKP'nin gündeme getirdiği anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül zihniyetini tasfiye etmede yetersiz kalacağını söyledi. Ertekin, paket için "Daha kararlı ve muhtevası çok daha içerikli ve kapsamlı olabilirdi" şeklinde konuştu.

HUKUK KÜLTÜRÜNDEN UZAKLAŞIYORUZ


HSYK Başkanvekili Özbek ile Yargıtay Başkanı Gerçeker'in sözlerini eleştiren Ertekin, "Değişiklik teklifinin anayasanın başlangıç ilkelerine aykırı olduğu tezini çok ciddî bir hukuksal yorum problemi olarak görüyorum. Son dönemde buna alıştık. Ama buna alıştığımız ölçüde hukuktan ve hukuk kültüründen uzaklaşıyoruz” dedi.

Paket, 12 Eylülü tasfiyede yetersiz

Demokrasİ ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği (Demokrat Yargı) Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, anayasa değişiklik paketinin 12 Eylül zihniyetini tasfiye etmede yetersiz kalacağını söyledi. Ertekin, “Daha kararlı, muhtevası çok daha kapsamlı olabilirdi” dedi. Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin, AKP, 26 maddelik anayasa paketininin kararsız bir tasviye çabası içerdiğini kaydetti. 12 Eylül Anayasası’nı değiştirme girişimlerinden biraz daha farklı bir içeriği olduğunu anlatan Ertekin, ilk kez yargının dönüşümünü içeriyor olmasının çok olumlu bir şey olduğunu vurguladı. Paketi en genel bağlamda 12 Eylül’ü tasfiye etmede yetersiz gördüğünü dile getiren Ertekin, daha kararlı, muhtevası çok daha içerikli ve kapsamlı olabileceğini söyledi. Bugüne kadar hukuk reformuyla yetinilerek ilerlendiğini dile getiren Ertekin, “Ama hukuk reformun gerçek kalıcı sonuçlar doğurmadığı açık ve net bir şekilde ortaya çıktı. Bu durumda yapılacak en önemli şey, yargı reformu yapmak. Yargının hem kuruluşunun hem kendini yeniden üretme biçimlerine dönük bir politik müdahale gerekiyordu. Bu müdahale anlamlı bir başlangıç olarak görülebilir” diye konuştu.

Parti kapatmalarda Meclis denetiminin bulunmasının son derece yerinde olduğunu anlatan Ertekin, bazı kesimlerin bunu sanığın kendi hakimini seçmesi olarak algıladığını, ama bunun son derece yüzeysel bir değerlendirme olduğunu söyledi. Ertekin, şöyle devam etti: “Toplumun yargı erkinde, yargı yönetiminde, yargı süreçlerinde, bizzat milli egemenlik gereği kendi hakkını, kendi dileklerini, kendi iddialarını ileri sürme hakkının bir parçası olarak görmek gerekir. Bu anlamda topluma ve siyasete daha olumlu bir bakışın ifadesi olarak görülebilir. Bugüne kadar ki süreç, geleneksel yargı algısı toplumu ve siyaseti yargı örgütünden ve yargılama süreçlerinden uzak tutma üzerine şekilleniyordu. İlk defa bu geleneği kıracak içerik taşıyor.”

“BAŞLANGIÇ İLKELERİNE AYKIRILIK TEZİ” DOĞRU DEĞİL

Son 5 -6 yıldır Türkiye’deki hukuk uygulamalarının dönüşüm süreci yaşadığını anlatan Ertekin, anayasa kültürünün öncelikle somut madddeler üzerinden bir yorum yapmayı gerektirdiğini belirtti. HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ile Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in açıklamalarını eleştiren Ertekin, “Değişiklik teklifinin anayasanın başlangıç ilkelerine aykırı olduğu tezini çok ciddi bir hukuksal yorum problem olarak görüyorum. Son dönemde buna alıştık. Ama buna alıştığımız ölçüde de hukuktan ve hukuk kültüründen uzaklaşıyoruz. Bizzat hukukçular ve yargı eliyle uzaklaşıyoruz. Hem Kadir Özbek’in hem Hasan Gerçeker’in bu konuda yeni bir değerlendirme yapıp, bu hukuk dışı yorum yöntemlerinden uzak durmaları ve daha hukuk metodolijisine uygun, anayasa kültürüne uygun, anayasa yorum metodlarına uygun yorumlar geliştirmeleri lazım” diye konuştu.

“UZLAŞMA TEKLİFİ, APOLİTİK BİR TEKLİF”

Anayasa değişikliğinin uzlaşmayla yapılması yönündeki talepleri de değerlendiren Orhan Gazi Ertekin, siyasette uzlaşmanın son derece önemli ve gerekli bir yöntem olduğunu vurguladı. Ertekin, Türkiye’de uzlaşma çağrısının apolitik uzlaşma çağrısı olarak yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Uzlaşma belli bir politik programa dayanıyor. Politik programa dayanmayan bir uzlaşma olmaz. Taraflar politik programlarını koyarlar ve bunun üzerinden belli bir uzlaşma getirirler. Ama bugüne kadar hükümete dayatılan uzlaşma teklifi tamamen apolitik bir uzlaşma teklifidir. Muhalefet partilerinin uzlaşma teklifi, politikanın mantığına tamamen aykırıdır.” (Yeni Asya) [2]
 

[ "Onu ''Evet Derken Düşünecektiniz'' Diyeceğimiz Günler Yakındır" Hakverdi Murat Merdamert yazdı]

 

 

Kaynak:

[1] GAZETEVATAN-http://haber.gazetevatan.com/bakanlik-bazi-adaylari-cekilmesi-icin-tehdit-etti/335101/1/Gundem

[2] YENİ ASYA GAZETESİ,http://www.yeniasya.com.tr/2010/03/24/guncel/h2.htm



Bu haber 1,128 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,678 µs