En Sıcak Konular

ÇİNLİ BAŞBAKAN ANKARA'DA PROTESTO EDİLDİ

9 Ekim 2010 14:11 tsi
ÇİNLİ BAŞBAKAN ANKARA'DA PROTESTO EDİLDİ Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, Ankara'da kaldığı otelin önünde protesto edildi.

Çin'e büyük öfke

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, Ankara'da kaldığı otelin önünde protesto edildi. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi kalabalık bir grup, ellerinde pankartlarla Hilton Oteli'nin önünde  Ciabao'nun fotoğrafını parçaladı.

Grup adına açıklama yapan Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, geçen yıl 5 Temmuz'da Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de yaşanan olayların "kanlı bir şekilde bastırıldığını" belirterek, yargısız infazları ve Çin işgalini şiddetle protesto ettiklerini" söyledi.

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, Ankara'da kaldığı otelin önünde protesto edildi. Yurdun çeşitli yerlerinden otobüslerle Ankara'ya gelen Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi kalabalık bir grup, ellerinde pankartlarla Hilton Oteli'nin önünde toplandı. Burada Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'yu protesto eden grup, çeşitli sloganlar attı. Bu sırada dernek üyesi bir kişi, konuk Başbakan Ven Ciabao'nun fotoğrafını parçaladı. Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere otelden ayrıldığı sırada bir kişi de polis barikatının arkasından ayakkabısını fırlattı. Göstericilerle, Ven Ciabao'nun bulunduğu aracın arasındaki mesafenin uzak olması nedeniyle ayakkabı isabet etmedi. Grup adına basın açıklaması yapan Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, geçen yıl 5 Temmuz'da Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'deki Uygurluların demokratik hak arayışında bulunduğunu hatırlattı. Yaşanan olayların "kanlı bir şekilde bastırıldığını" kaydeden Tümtürk, "Orantısız güç kullanımını, yargısız infazları ve Çin işgalini şiddetle protesto ettiklerini" söyledi. Tümtürk, "5 Temmuz'da katledilen, tutuklanan ve kaybolanlarla Kamboçya'dan ve Burma'dan 1,2 milyar dolar karşılığı Çin'e iade edilen 37 Uygurlunun akıbetinin soruşturulması, Çin'in devlet terörünün tekrarlanmaması için başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşlar, Pekin yönetimi üzerinde uluslararası hukuk kurallarını uygulamalıdır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan: Çin ile tüm ilişkiler TL ve YUEN bazında yürütülecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacminin 2015'e kadar 50 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Erdoğan iki ülke arasındaki tüm ilişkilerin TL ve YUEN bazında yürütülmesi konusunda da mutabakata vardıklarını kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen  Ciabao ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde iki ülke bakanları arasında İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Çerçeve Anlaşma, İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Orta ve Uzun Dönem Gelişim Planı İçin Ortak Çalışma Başlatılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Üçüncü Ülkelerde Altyapı İnşası ve Teknik Danışmanlık Hizmetlerinde İşbirliğini Artırmaya İlişkin Mutabakat Muhtırası, 2010-2013 Yılları İçin Kültürel Değişim ve İşbirliği Uygulama Planı, Demiryolu İşbirliği Anlaşması, Başbakanlık  Dış Ticaret Müsteşarlığı ile

Çin Ticaret Bakanlığı Arasında Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası, Ulaşım Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalandı. İki ülke arasındaki ilişkileri stratejik işbirliği seviyesine yükseltmeyi arzuladıklarını ifade eden Erdoğan, bütün ilişkilerin TL ve YUEN bazında yürütülmesi konusunda da mutabık kaldıklarını söyledi. Türkiye ile Çin arasındaki havayolu ulaşımını artırmak istediklerini belirten Erdoğan, "Bir diğer nokta da Kars-Tiflis-Bakü hattıyla ilgili adım var. Biz İstanbul'u Pekin'e bağlayacak adımı atma kararlılığı içerisindeyiz. Marmaray 2013'te bitiyor. Şu anda Edirne- Kars arasında belli bir bölgesi bitmiş olan hızlı tren hattının, bunlarla tamamlanması suretiyle modern İpekyolu'nu da yeniden tesis etme imkanına kavuşacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/cin-e-buyuk-ofke-178873.htm

 



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,296 µs