En Sıcak Konular

''HAÇ''I KAPAN TÜRKİYE'YE KOŞUYOR

8 Ekim 2010 16:34 tsi
''HAÇ''I KAPAN TÜRKİYE'YE KOŞUYOR AKP’nin ‘Kilise açılımı’ Hıristiyanları coşturdu. Haçı kapan papaz cematiyle birlikte ayin yapmak için Türkiye’ye koşuyor.

OLACAĞI BUYDU!

AKP’nin ‘Kilise açılımı’ Hıristiyanları coşturdu. Haçı kapan papaz cematiyle birlikte ayin
yapmak için Türkiye’ye koşuyor.
 
İznik’te provokasyon
RUM asıllı ABD’li Chris Spirou ve beraberindeki Ortodoks grubun geçen ay içinde İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nde yapmak istedikleri ancak tepkiler üzerine son anda vazgeçtikleri provokasyon, bu kez Bursa İznik’te sergilendi.
 
Müze bahçesinde ayin
İLÇEDEKİ Ayasofya Müzesi’nde ayin yapmak için Fransa’dan gelen 37 kişilik Katolik grup, Valilik’ten izin istedi. “Hayır” cevabını alan papaz ve cemaati, bunun üzerine müzeye yakın bir restoranın bahçesinde toplanıp ilahiler söyledi.

 ‘Hac’ını kapan kosuyor!
AKP’nin kilise açılımından yüz bulan Hıristiyanlar, ortalığı karıştırmak için Türkiye’ye akın ediyor. Fransa’dan gelen bir grup, İznik ilçesindeki Ayasofya Müzesi için izin alamayınca, restoran bahçesinde ayin yaptı 
 
Kiliselere oluk oluk para akıtan AKP’nin, St. Paul ve Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi’ni ayine açmasından cesaret alan Hırıstiyanların Türkiye’ye ilgisini artırıyor. Eline haçını alan gruplar, farklı mekanlarda ibadet edebilmek için Anadolu’ya akın ediyor. Bursa’nın İznik İlçesi’ndeki Ayasofya Müzesi’nde ayin yapmak için Fransa’dan gelen 37 kişiden oluşan Katolik grup, izin alamayınca restoran bahçesinde ayin yaptı. Milliyet gazetesinin haberine göre, İznik’e önceki gün gelen grup, geniş güvenlik önlemleri altında öğle saatlerinde Ayasofya Müzesi’ne gitti.

Bursa Valiliği izin vermedi
Burada ibadet yapmak isteyen gruba, Bursa Valiliği’nden izin almadıkları gerekçesiyle izin verilmedi. Daha sonra ilçede bulunan bir restorana gidip bahçesinde ibadetlerini yapan grup öğle yemeğini yedikten sonra Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti. Grup, polisin geniş güvenlik önlemleri altında yapılan ziyaretten sonra ilçeden ayrıldı. İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden bazı görevlilerin, Ayasofya Müzesi’ne girişi sırasında Fransız gruba rehberlik yapan Kerem Gülen’in kimliğini ziyaret süresince el koydu. Gülen’in nüfus kağıdı ziyaret sonrası tekrar iade edildi.

 
Spiru ortalığı germişti
Hatırlanacağı gibi, Yunan asıllı ABD’li Kris Spiru, yıllardır kilise olması için çaba harcadığı Ayasofya’da izinsiz ayin yapmak için 200 kişiyle İstanbul’a geleceğini açıklayarak büyük gerginlik yaratmıştı. Uluslararası Ayasofya Kilise Bölgesi Derneği Başkanı olan Spiru, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’na muhtira gibi bir mektup göndererek, 17 Eylül tarihinde Ayasofya’da yapacakları ayine davet etmişti. Spiru, “” Nasıl milyonlarca Katolik Roma’da, milyonlarca Müslüman Mekke’de, milyonlarca Musevi Kudüs’te ibadet ediyorsa, biz Ortodokslar da hangi milletten olursak olalım Ayasofya’da ibadet edebilmeliyiz “ görüşünü savunmuştu. Yunan asıllı işadamının bu densizliği ülkede infial yaratmış, bunun üzerine Spiru, son anda Türkiye’ye gelmekten vazgeçmişti. 
 
 Surp Harutyun Kilisesi de restore edildi
Şişli Belediyesince restore edilen Beyoğlu’ndaki Surp Harutyun Kilisesi hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, yenilenen kilisenin dün tekrar ibadete sunulduğunu söyledi. Sarıgül, “Amacımız, dil, din, ırk, mezhep, kültür farkı gözetmeden bütün yurttaşlarımızın inanç özgürlüğünde beraber olmasını sağlamak. Belediye olarak camilerimize, cemevlerimize, sinagoglarımıza ve kiliselerimize eşit uzaklıktayız” dedi. Sarıgül, kilisenin restorasyon maliyetinin 175 ile 225 bin TL arasında olduğunu kaydetti. Törene, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan da katıldı.

*******

Sümela ve Akdamar’la başladı, İznik’e sıçradı
Rum-Ermeni kiliselerini ihya edecekler...
TRABZON’daki Sümela Manastırı ve Van Akdamar Kilisesi’nde ayine verilen izinlerle başlayan süreçte son nokta İznik’teki provakasyon oldu. AKP’nin 16 tarihi kiliseyi milyonlarca lira harcayıp ibadete açtırmasından cesaret bulan Hıristiyanlar, müzelere de haç dikilmesini istiyor. 

ÇAN sesini Türkiye’nin tamamına yaymak isteyenlerin en büyük dayanağı ise Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm bakanlıklarının birlikte aldığı ‘otorite kararı.’ Karara göre, kiliselerde ayin yapmak için sadece ilin valiliğine haber vermek yeterli oluyor.

 ‘Sümela’ ile ‘Akdamar’ tavizi azdırdı
Hırıstiyanlığa hizmette sınır tanımayan AKP iktidarı, başlattığı kilise açılımı çerçevesinde önce Tarsus’taki St. Paul Kilisesi’nin ardından Trabzon’daki Sümela Manastırı’nı, son olarak da Van’daki ve Akdamar Kilisesi’ni ayine açımıştı. 88 yıl aradan sonra 15 Ağustos 2010 tarihinde ’bir günlüğüne’ayine açılan Trabzon’daki tarihi Sümela Manastırı’nda yurt dışından gelen yaklaşık 2 bin 500 Ortodoks Meryem Ana Yortusu’nu kutlamıştı. Yunanistan ve Rusya’dan gelen Ortodokslar, Trabzon’un fethedildiği 15 Ağustos’ta haçı tekrar Sümela’ya dikerek, Fatih Sultan Mehmet’in kemiklerini sızlatmıştı. Ayini, 1997’de protestolar yüzünden, geldiği gemiden bile inemeyen Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos yönetmişti. Bu ayinin ardından ikinci şovun adresi ise Van’daki Akdamar Kilisesi’ydi. İşgal yıllarında bölgedeki Müslüman kadınları Akdamar’a kaçırıp namuslarına leke süren Ermeni çetecilerin torunları, sözde ibadet için 19 Eylül’de tecavüz adası Akdamar’a koşmuştu. Yaklaşık 2.5 saat süren ayine 4 bin Ermeni gelirken, olağanüstü güvenlik önlemi alınmıştı. 

Sırada 16 kilise var
Öte yandan, verilen tavizlerin ardından Türkiye’deki kültür varlığı statüsündeki kiliselerde ayin yapmak isteyenlerin başvuruları arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı da ” bakanlıktan izin alma şartı “nı kaldırarak yurdun çeşitli bölgelerindeki 16 kilisenin kapılarını Hıristiyan cemaatlere açtı. Çan sesini Türkiye’nin tamamına yaymak isteyenlerin en büyük dayanağı ise Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm bakanlıklarının birlikte aldığı ’otorite kararı.’aldı. Karara göre, kiliselerde ayin yapmak için sadece ilin valiliğine haber vermek yeterli oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde bulunan müze ve ya örenyeri niteliğindeki ayin yapılmasına izin verilen kiliseler şöyle: İzmir Meryemana Kilisesi, İzmir St. Jean Bazilikası, Kapadokya Derinkuyu Ortodoks Kilisesi, Kaymaklı Kilisesi, Göreme Kılıçlar Kilisesi, El Nazar Kilisesi, Ürgüp Mustafa Paşa Konstantin Eleni Kilisesi, Avanos Dereyamanlı Kilisesi, Antakya St. Pierre Kilisesi, Antalya St. Nikola Kilisesi (Noel Baba Müzesi), Mersin Tarsus St. Paul Kilisesi, Isparta Yalvaç St. Paul Kilisesi, Manisa Sardes Örenyeri, Bursa İznik Ayasofya Kilisesi ve Konsül Sarayı, Denizli Laodicea’daki iki kilise, Trabzon Sümela Manastırı (yılda bir), Van Akdamar Kilisesi (yılda bir). (Haber: Macit SOYDAN-YENİÇAĞ)

 



Bu haber 936 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,408 µs