En Sıcak Konular

YABANCILARA GAYRIMENKUL ALIMINDA KOLAYLIK

7 Ekim 2010 19:55 tsi
YABANCILARA GAYRIMENKUL ALIMINDA KOLAYLIK Yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimiyle ilgili başvuru süreci kolaylaştırılırken, şirketin bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası, şirket bilançosu, yöneticilere ilişkin kimlik belgeleri gibi bir takım belgelerin artık istenmeyeceği bildir

Yabancılara gayrimenkul alımına kolaylık sağlandı

Yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimiyle ilgili başvuru süreci kolaylaştırılırken, şirketin bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası, şirket bilançosu, yöneticilere ilişkin kimlik belgeleri gibi bir takım belgelerin artık istenmeyeceği bildirildi.

 Yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimiyle ilgili başvuru süreci kolaylaştırıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan Yabancı Sermayeli Şirketlerin Taşınmaz Mülkiyeti ve Sınırlı Ayni Hak Edinimine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmelikle, yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurdukları veya iştirak ettikleri tüzel kişiliğe sahip şirketlerin taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinimine ve kullanımına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28. maddesi kapsamındaki doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve çocukları ile yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları tarafından Türkiye'de kurulan veya iştirak edilen tüzel kişiliğe sahip şirketler, şirkette yabancı ortak olmaması kaydıyla, Türk vatandaşlarının tabi olduğu hükümler çerçevesinde taşınmaz edinebilecek.

Yönetmelikte ''yabancı yatırımcı'' tanımına da yer verildi. Yabancı yatırımcı,  ''Türkiye'de yeni şirket kuran ya da menkul kıymet borsaları dışında hisse edinimi veya menkul kıymet borsalarından en az yüzde 10 hisse oranı veya aynı oranda oy hakkı sağlayan edinimler yoluyla mevcut bir şirkete ortak olan yabancı ülke vatandaşlığına sahip gerçek kişiyi, yabancı ülkelerin kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiyi ve uluslararası kuruluşu'' ifade ediyor.

Yabancılara kolaylık

Yönetmelikle Türkiye'de taşınmaz mülkiyeti edinmek isteyen şirketlerin başvuru süreci kolaylaştırıldı.

Şirketin bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası, şirket bilançosu, yöneticilere ilişkin kimlik belgeleri gibi bir takım belgeler artık istenmeyecek.

Taşınmaz ediniminin ana sözleşmede yer alan faaliyet konusuna uygunluğunun, sanayi ve ticaret il müdürlüğünce değerlendirilmesi uygulamasına son verildi, bunun yerine şirketten taahhütname alınması yoluna gidildi. Yönetmelik ekinde taahhütname örneğine de yer verildi.

Yönetmeliğe göre, Türkiye'de taşınmaz mülkiyeti edinmek isteyen şirketler, şu belgelerle birlikte Valilik İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü'ne başvuracak:

- Başvuru dilekçesi,

- Taşınmaza ilişkin tapu kayıt bilgileri ve koordinatlı çap örneği,

- Taşınmaz mülkiyetinin veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak tesisinin, şirketin ana sözleşmesinde belirtilen ana faaliyet konularını yürütmek üzere talep edildiğine ve taşınmazın bu amaçla kullanılacağına ilişkin taahhütname ile taahhütnameyi imzalayan şirket yetkilisine ait imza sirküleri,

- Şirketin taşınmaz tasarrufuna izinli olduğunu gösterir yetki belgesi,

- Şirket hisselerinin borsada işlem görmemesi halinde, yabancı ortaklarının isimlerini veya unvanlarını, tabiiyetlerini ve ortaklık oranlarını içeren şirket merkezinin kayıtlı bulunduğu ticaret sicil memurluğundan son bir ay içinde alınan mevcut durumu gösteren belge,

Bilgiler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sitesinde yayımlanacak.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/yabancilara-gayrimenkul-alimina-kolaylik-saglandi-178708.htm

 



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,362 µs