En Sıcak Konular

MAUN SURESİ KİME SESLENİYOR?

6 Ekim 2010 17:36 tsi
MAUN SURESİ KİME SESLENİYOR? Egemen Bağış’ın, Anı’daki Cuma namazını yorumlayış tarzını hayretle karşıladım. Bu sureyi hatırlamalarını bile hayretle karşıladım. Çünkü o sureyi hatırlamaktan çekinmeleri lazımdı.

Maun Suresi kime sesleniyor?

Egemen Bağış’ın, Anı’daki Cuma namazını yorumlayış tarzını hayretle karşıladım. Bu sureyi hatırlamalarını bile hayretle karşıladım. Çünkü o sureyi hatırlamaktan çekinmeleri lazımdı.

Bu surede uyarılanlar, “veyl o namaz kılanlara ki” diye seslenilerek kıldıkları namaza dikkat çekilenler, yetime fena muamale eden, yoksulu doyurmak için başkalarını teşvik etmeyenlerdir. Bunlar namazlarından gafildirler. Bu sureyi dört beş yıl önce Milli Gazete’de de aynı yorumu yaparak yazmıştım. Kitaplarımda vardır.

Ayetlerde dikkat çekilen sorumluluklar, doğrudan doğruya, toplumu ilgilendiren sorumluluklardır. Bu yüzden de kamu malına el koymak, kamuya zarar vermek veya onu faydalandırmayı önlemek anlamına gelir.

Bir ülkede yetimlerin, dulların, emeklilerin ve emekçilerin, çalıştığı halde geçinemeyenlerin durumu, bu sorumluluğa dayanır. Satılan kamu mallarıyla özelleştirmelerle, bu sebeple işine son verilen emekçi kitlelerin refahıyla yönetimde bulunan, iş başında olanlar sorumludurlar. Öğretmenlerine ve büyük kitlelere iş bulamayan, ülkesinin gelirini borç faizine aktaran, üretim yerine boyuna alış veriş merkezi, kavşak, yol açan, tarımını, endüstrisini koruyamamış olan, ülkesinin rızkını yabancı ülkelerden gelen yiyecek ve ürünlere bağlayan yönetimler, kamuya zarar veriyor, yetim hakkını kollayamıyor demektir. Hesabını veremediği gelirle zenginleşen ve bunu İslamiyetin asla tasvip etmediği, lükse, gösterişe harcayanlara hitap etmektedir. Maun Suresi ve tam da bu günlerin suresidir.

Afet Ilgaz-Yeniçağ




Bu haber 1,057 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,398 µs