En Sıcak Konular

AB'DEN TÜRKİYE'YE ET KAZIĞI

27 Eylül 2010 20:34 tsi
AB'DEN TÜRKİYE'YE ET KAZIĞI Türkiye'nin et ithalatına karar vermesinden sonra, AB, et ihracatındaki sübvansiyonu düşürdü

Türkiye'ye et kazığı

Türkiye'nin et ithalatına karar vermesinden sonra, AB, et ihracatındaki sübvansiyonu düşürdü

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) kasaplık hayvan ithalatı için açtığı ihalelere katılan Altınstern firmasının temsilcisi ve Türkiye Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Vakfı eski başkanı Halil Bilici, “Türkiye'nin et ithalatına karar vermesinden sonra, AB'nin, geçen hafta Cuma günü, et ihracatındaki sübvansiyonunu yarı yarıya düşürdüğünü” bildirdi. Bunun da ton başına maliyeti 50 dolar olacak.

Bilici, ihale sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'ye et ithalatı için izin verildiğini ve ithalatın AB'den yapılacağını belirterek, karkas et ithalatında sağlık açısından herhangi bir risk bulunmadığını vurguladı. Veteriner denetiminde kesilen hayvanın beyninden alınan parçalarda BSE (deli dana) analizi yapıldığını ve hastalık olmaması halinde ihracatına izin verildiğini anlatan Bilici, karkas et ithalatı ile herhangi bir hastalık bulaşmasının söz konusu olmayacağını kaydetti.

"AB TÜRKİYE'Yİ CEZALANDIRIYOR"

Türkiye'nin AB'den yılda 18 bin-19 bin ton et ithalatı için daha önce anlaşma imzaladığını, ancak bu ithalatı yapmadığını hatırlatan Bilici, son dönemde et fiyatlarındaki artışın devam etmesi üzerine bu ithalatın yapılmasına karar verildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye'nin ithalat kararından sonra, AB, geçen hafta Cuma günü, et ve süt ürünleri ihracatında verilen sübvansiyonu yarı yarıya düşürdü. Ette 48 cent olan kilo başına sübvansiyonu, 24 cente düşürdü. AB, bence, yıllarca söz verdiği halde ithalat yapmayan Türkiye'yi cezalandırıyor. Sübvansiyonun kilo başına 24 cent düşürülmesinin Türkiye'ye maliyeti, ton başına 50 dolar.

Eğer Türkiye'nin ithalatı devam ederse, bu sübvansiyonu tamamen kaldırabilir de. Çünkü talebe bağlı olarak fiyatlar artıyor. Uzak olduğu için ABD ve Uruguay'dan et ithalatı yapılamaz. AB bizden intikam alıyor sanki. Bu sorunun yaşanmaması için, Türkiye, anlaşma kapsamında söz verdiği 18-19 bin ton eti ithal edip başka ülkeye gönderebilirdi.”

Bilici, Türkiye'nin hayvan ithalatına başlamasından sonra, uluslararası piyasada ton başına hayvan fiyatlarının şimdiye kadar 300 dolar arttığını da ifade etti.

"3 GEMİ DOLUSU HAYVAN GETİRECEĞİZ"

Özel sektöre ithalat yetkisi verilmesinden sonra, firma olarak çok talep aldıklarını anlatan Halil Bilici, yıl sonuna kadar Uruguay'dan 3 gemi dolusu hayvan getireceklerini, bu hayvanların bir bölümünü EBK'ya vereceklerini, kalanını özel sektörün alacağını kaydetti.

Besi-damızlık ithalatı konusunda henüz bazı ülkelerdeki sağlık sorunlarının aşılamadığını, bu nedenle ithalat yapılamadığını anlatan Halil Bilici, hayvancılığın desteklenmesi, yerli üretimin artırılması için yüzde 40 destekli projeler açıklanmasına karşın, hayvan bulunamadığı için, projesi onaylanan işletmelerin şimdiye kadar damızlık alamadığını söyledi.

Et fiyatlarındaki artışın hayvan sayısındaki azalmadan kaynaklandığını, buna karşın Türkiye'nin hayvan üretim potansiyelinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Halil Bilici, “Kasaplık hayvan ithalatı ile katma değer yaratamazsınız. Köyden kente göç nedeniyle küçük çiftçilerin büyük bölümü devre dışı kaldı. Bunlar küçük olsa da Türkiye'nin üretim miktarı açısından önem taşıyordu. Üretimdeki düşüş nedeniyle hayvan fiyatlarında, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre önemli artış var. Hastalık nedeniyle her ülkeden ithalat yapılamıyor. Bu da fiyatları etkiliyor” dedi.

6 BİN TON İÇİN EN UYGUN TEKLİFİ HİJAZİ VERDİ

EBK'nın bugün yapılan 10 bin ton kasaplık hayvan ithalatı ihalesine ilişkin dağıtılan dokümana göre, Hacılar Helal Et firması 10 bin tonun tamamına teklif verirken, Ürdün menşeli Hijazi and Ghosheh Ltd. Co.'nun, 6 bin tonluk bölüm için en uygun teklifi verdiği görülüyor.

Hacılar et firması, 10 bin ton ithalat için 49 milyon 610 bin dolar teklifte bulunurken, Hijazi'nin 26 bin 860 bin dolar teklif verdiği 6 bin tonluk bölüm için Hacılar'ın teklifi 29 milyon 250 bin dolarda kaldı.

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/turkiyeye-et-kazigi/331356/2/Ekonomi



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,823 µs