En Sıcak Konular

DİZİLER ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ ZEHİRLİYOR!

24 Eylül 2010 21:27 tsi
DİZİLER ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ ZEHİRLİYOR! Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüdaverdi Adam, Türk aile yapısında dejenerasyon, yozlaşma ve bozulma yaşandığını belirterek, dizilerde sergilenen görüntülerin çocukları ve gençleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Diziler zehirliyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüdaverdi Adam, Türk aile yapısında dejenerasyon, yozlaşma ve bozulma yaşandığını belirterek, dizilerde sergilenen görüntülerin çocukları ve gençleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Yüzleri kızarıyor
Dizilerde ekrana getirilen tecavüz ve cinsel içerikli görüntülerin ergenlik dönemindeki çocuklar için özendirici olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Hüdaverdi Adam, çocukların bu tür sahneleri izlemesine müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti. Çocuklarıyla beraber uygunsuz sahneler izlemek zorunda kalarak yüzleri kızaran, mahcup duruma düşen anne babaların yapmaları gereken en önemli şeyin dizilerde seçici davranmak olduğunu anlatan Adam, ailelerin çocuklarına 'Ne oldu Türk toplumuna? Dün biz böyle değildik' şeklinde konuşarak olumsuzlukları anlatmasını istedi."

Çocuklar etkileniyor
Çocukların izledikleri sahneleri etkilenerek hayata geçirmeyi ve denemeyi düşünebileceğini vurgulayan Adam, çocukların ve gençlerin dizilerdeki karakterleri model olarak algılayabileceğini dile getirdi. Türkiye'de cinselliğin yaş ortalamasının ortaokullara kadar indiğini söyleyen Adam, "Dizilerdeki olumsuz görüntüler ergenlik dönemindeki çocuklar için özendirici. Bunu denemeye kalkanlar olabiliyor. Bir filmdir, senaryodur, bir gerçekliği yoktur ama maalesef çocuklar izledikleri bu sahnelerden etkilenerek bunları hayata geçirmeyi düşünebiliyorlar" diye konuştu.

Dizilerde sergilenen görüntülerin çocukları ve gençleri olumsuz etkilediğini belirten Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüdaverdi Adam, "İzlenecek program ya da dizinin seçimi çok önemli. İzlenecek dizi hakkında önceden bilgi sahibi olunmalı" dedi. Dizilerde ekrana getirilen tecavüz ve cinsel içerikli görüntülerin ergenlik dönemindeki çocuklar için özendirici olabileceğini kaydeden Adam, çocukların bu tür sahneleri izlemesine müsaade edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Çocuklarıyla beraber uygunsuz sahneler izlemek zorunda kalarak yüzleri kızaran, mahcup duruma düşen anne babaların yapmaları gereken en önemli şeyin dizilerde seçici davranmak olduğunu anlatan Adam, şöyle konuştu; "Çocukların bu tür kötü sahneler içeren dizi ve programları izlemesine imkan verilmemesi gerekiyor. Anne babalar dizileri çocuklarıyla izlemek zorunda kalıyorsa olumlu ya da olumsuz yanlarını çocukların yanında anlatmaları gerekli. Bunu anlatırken de çocuğa yönelik bir anlatım yerine, ortamda söylenen bir söz ya da eşler arasında yapılan bir değerlendirme olarak bu yapılmalı. 'Ne oldu Türk toplumuna? Dün biz böyle değildik' şeklinde konuşarak olumsuzluklar anlatılmalı."

Çocukların izledikleri sahneleri etkilenerek hayata geçirmeyi ve denemeyi düşünebileceğini vurgulayan Adam, çocukların ve gençlerin dizilerdeki karakterleri model olarak algılayabileceğini dile getirdi. Türkiye'de cinselliğin yaş ortalamasının ortaokullara kadar indiğini söyleyen Adam, "Dizilerdeki olumsuz görüntüler ergenlik dönemindeki çocuklar için özendirici. Bunu denemeye kalkanlar olabiliyor. Bir filmdir, senaryodur, bir gerçekliği yoktur, ama maalesef çocuklar izledikleri bu sahnelerden etkilenerek bunları hayata geçirmeyi düşünebiliyorlar. Ensest ilişkiler son zamanlarda arttı. Aile bireyleri arasında meydana gelen ahlaksız, sapkın, olayların kapısı açılmış oluyor. Maalesef ensest ilişkiler normalmiş gibi gösteriliyor. Bu bir aile için düşünülecek en kötü durum. Dizilerdeki yaşam biçimleri normalmiş gibi algılamaya yol açabiliyor. Türkiye'de cinselliğin yaş ortalaması ortaokullara kadar inmiştir. Küçük yaşta hamile kalan kızlar vardır. Bu durum Türk aile yapısını bekleyen tehlikelerden biridir. Dizilerdeki karakterler model olarak algılanabiliyor." diye konuştu.

Çocukların, TV başında geçirdiği süre 2 saati geçmemeli
Dizi seçiminin çok önemli olduğuna dikkati çeken Adam, küçük yaştaki bir çocuğun televizyon başında geçireceği sürenin iki saati geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Günlük hayatın bir parçası haline gelen bilgisayar ve televizyon için kontrol mekanizmasının oluşturulması gerektiğinin önemine değinen Adam, şunları belirtti: "Türk aile yapısındaki dejenerasyonun, yozlaşmanın ve bozulmanın dizilere yansıdığını görüyoruz. Bunun için dizi seçimi çok önemli. İnternette uygun olmayan sitelere girilmesi engellenebiliyor. Maalesef televizyonda bu yok. Anne, baba ve büyükler olumsuz sahneler içeren diziler hakkında ön bilgiye sahipseler çocuklarıyla izlememeleri gerekiyor.Çocuklara iki saati geçmeyen televizyon izleme imkanı verilmesi lazım. Bu konuda aile mutlaka bilinçli davranmalı. Programları izlemeden önce ön araştırma yapmakta fayda var. Bilinçli dizi izlemek şart."

Aile toplantısında izlenecek diziler konuşulmalı
Ailelerin belli zaman aralıklarında mümkün olduğunca bir sıklık içinde bir günlerini aile ilişkilerine ayırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Adam, aile toplantılarında çocuklara seçim ve düşünce hakkının verilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Aile toplantılarında bireylere düşen sorumlulukların belirlenmesi gerektiğini ifade eden Adam, "Aile toplantıları haftada bir, 15 günde bir, ayda bir ya da gerekirse 3 ayda bir mümkün olduğunca bir sıklık içinde yapılmalı. Bu toplantılarda ev içinde bireylere düşen sorumluluklar belirlenir. Örneğin, baba pazara gidiyordur, sebze meyveyi alıyordur. Anne yemek hazırlıyordur. Çocuklara da bir rolünün olduğunun anlatılması gerekiyor. Bu bakkaldan ekmek almak çöp kutusunu aşağıya indirmek gibi olabilir. Aile toplantıları yapılmak suretiyle aile içi paylaşım ve görev dağılımlarının yapılması son derece önemli. Toplantılarda çocuklara seçim ve düşüncelerini ifade etme hakkının verilmesi gerekiyor. Bunun yanında çocukların hangi dizileri izleyip izlemeyecekleri aile toplantılarında ele alınmalı. Kumandanın çok bilinçli olarak kullanılması için önemli. Aile toplantılarında bunlar belirlenirse  önceden alınan kararlar olduğundan darılma ve kırılma yaşanmayacaktır. Çocukların daha sağlıklı program izlemelerinin yolu açılmış olur" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/diziler-zehirliyor-177623.htm

 


 



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,225 µs