Görüşmeye 'Yeni Anayasa' damgası!
Uzun süredir gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği merak edilen Hükümet ile BDP arasındaki görüşme 1 saat 45 dakika sürdü. Görüşmeye yeni Anayasa tartışması damga vurdu. BDP yeni Anayasa için hemen çalışmaya başlanması gerktiğini ifade etti. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de yeni Anayasa ile ilgili olarak 'kimin fikri varsa' yöntem ve içerik konusunda derhal çalışmaya başlamalıdır dedi.
Hükümet ile BDP arasında merak edilen görüşme TBMM’de gerçekleştirildi.
PKK’nın eylemsizlik kararının uzatılması açısından önem taşıyan görüşmede iki tarafın taleplerini aktardı.
Görüşmeye, Hükümet kanadından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadulah Ergin, BDP tarafından ise Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan katıldı.
BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ: KANIN DURMASI İÇİN ÇABA HARCAYACAĞIZ
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş görüşme sonrası şunları söyledi;
"Hakkari'deki katliam nedeniyle ertelenen görüşmeyi gerçekleştirdik. Şüphesiz Meclis'te grubu olan bir parti olarak başta hükümet olmak üzere ve diğer partilerle görüşmeyi önemsiyoruz.
Bugünkü görüşme bütün sorunlarımızın tartışarak, konuşarak, müzakere edilerek çözülebilmesi açısından bir vesile olur. Sadece hükümet değil diğer partiler için de söylediklerim geçerli.
Şüphesiz ki tek bir görüşmede Türkiye'nin bütün sorunlarının çözülmesi veya konuşulması veya uzlaşılması mümkün değil. Bu görüşme, sadece diyaloğun olabileceğini, sorunlarımızı tartışmak için önümüzde hiçbir engelin olmadığını göstermesi açısından önemlidir.
YENİ ANAYASA SÜRECİ ERTELENMEMELİ
Yeni anayasa sürecinin bugünlerde başlaması gerektiğini düşünüyoruz, yeni anayasa barışa en çok hizmet edecek çalışmadır. Hükümetle yaptığımız görüşmede yeni anayasa sürecini desteklediğimizi belirttik ve sürecin ertelenmemesi gerektiğini ifade ettik. Ve yine yeni anayasanın hangi yöntemlerle hazırlanacağı konusunda görüşlerimizi ilettik.
Biz BDP olarak tartışmaların, görüşmelerin devam etmesini istiyoruz. Eğer diyalog sürmezse böylesi tek görüşmelerden sonuç alınamayacağı geçmiş tecrübelerden ortaya çıkmıştır. BDP, barış için siyasi bir aktör olarak rol almaya hazırdır. Hükümetin de daha cesur bir tavır sergilemesini bekliyoruz.
Ülkenin hiçbir kentine hiçbir cenazenin gitmemesi için siyasilerin üzerine büyük rol düşmektedir. Gözyaşı ve akan kanın durması için biz de çaba sarfedeceğiz. Demokratik özerklik ve ana dilde eğitim de partimizin ana politikalarıdır ancak bu görüşmenin ekseninde bu konular değildi.
Hükümetin sağlıklı tartışmaların koşullarını yaratma görevi vardır. Bu görüşmeye tarihi bir anlam atfetmek doğru değil, sadece denk gelmiş olduğu siyasi ortam önemlidir, bunu da kabul ediyoruz. Daha sonraki görüşmeler için bir zemin yaratmıştır.
Demokratik Toplum Kongresi dikkate alınmalı. Önceki görüşme gizli değildi, Meclis'te Başbakan'ın odasında gizli görüşme olmaz. Gizli görüşme söz konusu değil, TBMM'de iki partinin görüşmesi çok doğal."
HÜKÜMETTEN YENİ ANAYASA ÇAĞRISI
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, seviyeli bir tartışmaya, konuyu saptırmadan kendi bağlamında tutarak yeni bir anayasa çalışmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, yeni bir anayasa çalışması çağrısında bulundu.
Çiçek, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, halk oylamasıyla beraber yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirtti. Çiçek, vatandaşın yüksek standartta bir demokrasiden yana tavır koyduğunu ifade ederek, referandumdan çıkan yüzde 58 oranındaki "evet"in
birinci mesajının bu olduğunu kaydetti.
Milletin, toplumun, temel tercih olarak demokrasiyi seçtiğini dile getiren Çiçek, "Demokrasiyi tercih ettiğimize göre, bu mevsimlik, geçici değil, bir temel tercih. Kaliteli bir demokrasi, yüksek standartta bir demokrasi...Bunun yolu çağdaş normlara, anlayışlara uygun yeni bir anayasadan geçiyor"
dedi.
Çiçek, bunu 2007 seçimlerine giderken de sonrasında da söylediklerini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama maalesef hepinizin bildiği ve halk oylaması süresince de uzun uzun anlattığımız sebeplerden dolayı bunu gerçekleştirmek mümkün olmadı. Şimdi böyle bir ortamın var olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de yeni bir anayasa müzakeresine, seviyeli bir tartışmaya, konuyu saptırmadan kendi bağlamında
tutarak yeni bir anayasa çalışmasına, tartışmasına ihtiyaç var. Çünkü biz biliyoruz ki bir çok sorun bugünkü anayasadan kaynaklanıyor. Toplumdaki bir kısım gerginliklerin ya da bir kısım sorunların çözülememesinin temelinde anayasanın felsefesi, anayasanın öncelikleri yatıyor.
İşte 12 Eylül’de yapılan halk oylaması, siyaset kurumuna da konuya ilgi duyanlara da bir mesajdır. Toplum diyor ki ’bize yeni bir anayasa yapın’. Bunun için de bugünden çağrıda bulunuyoruz. Öncelikle, konuya ilgi duyan hemen herkes, en başta siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları dahil, her defasında esasın önüne geçen ve en önemli konuların gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel gözüken ’yöntem’ konusunu tartışılmamız gerekiyor."
-"YÖNTEM VE İÇERİK OLARAK GÜNDEME GELDİ"-
Cemil Çiçek, "Bir taslak hazırlayalım, toplumun önüne sunalım" dediklerinde, "Siz anayasayı kendinize göre mi hazırlıyorsunuz" şeklinde tepki gösterildiğini anımsattı.
Mecliste uzlaşma komisyonu kurulması önerilerine, bazılarının olumlu cevap vermediklerine işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:
"Halk oylamasına sunulan şekliyle bir yöntem denemeye çalıştık, ’bize danışılmadı, bizimle konuşulmadı, uzlaşma olmadı...’ 2 aydan uzun bir süre bunu tartıştık. Şimdi o zaman millet 12 Eylül ile beraber böyle bir mesaj verdiğine göre kim bu konuyla ilgili fikir söyleyecekse evvela nasıl bir yöntemle bu yeni anayasanın yapılmasını istiyorsa bunu açıklığa kavuşturmalı. İkinci olarak da
içeriğiyle ilgili bu çalışmaları şimdi başlatalım. Herkes kendi yönünden başlasın. İcap ediyorsa bir araya gelip başlatalım. Çünkü her defasında bu anayasa değişikliği veya önemli konular olduğunda klasik bir mazeret gündeme geliyor; ’aceleye getiriliyor, şimdi sırası değil, daha sonra’... Niye bunları yeteri kadar tartışmıyoruz. Şimdi önümüzde yeteri kadar zaman da var fırsat da var. Dolayısıyla bugünkü görüşmede, bu anayasa konusu, bu çerçevede gündeme gelmiştir. Hem yöntem hem de içerik itibariyle."
-"KAN, GÖZYAŞI DÖKÜLMEDEN ÇÖZME İMKANI VAR"-
Konuştukları ikinci konu hakkında da bilgi veren Çiçek, ülkede herkesin yüreğini yakan, yeteri kadar kan ve gözyaşı döküldüğünü dile getirdi. Çiçek, bu işlerin bitmesi gerektiğine işaret ederek, artık cebir, şiddet ve terörü bir sorun çözme yöntemi olarak gündemlerinden kesinlikle çıkarmaları gerektiğini
vurguladı.
Cemil Çiçek, demokrasi ve hukuk çerçevesinde zaten her konuyu tartıştıklarını, tartışabileceklerini kaydederek, "Böylece bu ülkenin ne sorunu varsa demokrasi, hukuk kanallarından giderek çözüme kavuşturabiliriz veya çözüm yolunda önemli bir mecraya bu sorunları yönlendirmiş olabiliriz. Biz inanıyoruz ki bu ülkenin çözülemeyecek sorunu yok ve bunu da kan, gözyaşı dökülmeden çözme
imkanı vardır. Yeter ki bu noktada demokrasiyi ve hukuku çözüm noktasında bir önemli imkan, atmosfer olarak görelim" diye konuştu.
-"HERKESLE KONUŞMAYA VARIZ"-
Vatandaşın, diyalog yoluyla sorunların çözülmesini istediğini belirten Çiçek, halk oylaması sürecinde gittikleri her yerde vatandaşların, "Niye oturup bir araya gelmiyorsunuz, niye bu işleri konuşmuyorsunuz?" dediğini anlattı.
"Biz konuşmaya başladık. Biz ülkenin her sorununu herkesle konuşmaya varız. Herkesle konuşacağız, tartışacağız ve sorunları demokrasi, hukuk içinde kalarak çözmeye gayret edeceğiz. Bu manada bu günkü görüşme şahsi kanaatim itibariyle faydalı bir görüşme olmuştur" diyen Çiçek, şöyle devam etti:
"(Görüştüler de ne oldu) gibi ne küçümsenecek ne de abartılacak bir zemine oturtmadan, görüşülmüş olmasının bile önemli olduğu kanaatini taşıyoruz. Bundan sonra da ümit ediyoruz ki fırsat buldukça sadece BDP ile değil, Meclisteki her partiyle her konuyu konuşma noktasında yeni bir sayfayı başlatmış oluruz. Biz görüştüğümüz gibi partilerimiz de birbirleriyle görüşebilirler ve görüşmeliler ki
bu çatı, TBMM sorunların çözüleceği tek adres olsun. İnancımız bu. Bu çatının dışında da çözüm aranacak başka bir yer yoktur, olamaz, olmamalıdır."
Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/gorusmeye-yeni-anayasa-damgasi/330587/9/Siyaset
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle