En Sıcak Konular

GÜL'ÜN ''ERMENİSTAN MİLLİ GÜNÜ MESAJI''NA MUHALEFETTEN BÜYÜK TEPKİ

23 Eylül 2010 10:23 tsi
GÜL'ÜN ''ERMENİSTAN MİLLİ GÜNÜ MESAJI''NA MUHALEFETTEN BÜYÜK TEPKİ Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermeni Cumhurbaşkanı’na mesaj göndererek “bağımsızlık günü”nü kutlaması büyük tepki topladı...

Skandal mesaja öfke seli

Toprağımızı istiyorlar
CHP’li Arıtman, Cumhurbaşkanı’nın, toprak ve tazminat isteyen Ermenistan’ı kutlamasının toplumu endişelendirdiğini belirterek, “Gül’ün, Türk milletinden çok Ermenistan’a yakın olduğunu görüyoruz” dedi.

Tehlikeli jestler
MHP’li Akçay da, mesajı ‘anlamsız ve tehlikeli jest’ olarak değerlendirdi. Akçay, “Türkiye’ye karşı kin ve nefretten başka duygu beslemeyen Ermenistan bugüne kadar hangi milli günümüzü kutladı” diye sordu.

Bildirgenin kabulü
EMEKLİ Büyükelçi İnal Batu, bağımsızlığı kutlamanın Türkiye’nin doğusunu Batı Ermenistan ve soykırımı gerçekmiş gibi gösteren ‘bağımsızlık bildirgesinin kabulü’ anlamına geldiğini söyledi.
 
Gül’e ‘kutlama’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermeni Cumhurbaşkanı’na mesaj göndererek “bağımsızlık günü”nü kutlaması büyük tepki topladı: Türkiye’yi soykırımla suçlayan, toprak talep eden bir ülkeye bu jesti yapmamalıydı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Türkiye’nin doğusunu “Batı Ermenistan” olarak ilan eden Ermenistan’ın bağımsızlık gününü kutlamasına tepki yağıyor. Maç diplomasisiyle “açılım” başlatarak Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulması anlaşmasının imzalanmasının yolunu açan Gül’ün, bu kez de ülkemizden toprak taleplerini anayasasına bile koyan Ermenistan’ın bağımsızlık günü nedeniyle mevkidaşı Serj Sarkisyan’a kutlama mesajı göndermesine CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman sert çıktı. “Bunlar millet olarak hepimizin içini acıtmaktadır” diye konuşan Arıtman, Cumhurbaşkanı’nın Türk milletinden çok Ermenistan’a yakın olduğunu ifade etti.

Millet endişe ediyor
Arıtman şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’nın Ermenistan bağımsızlık bildirgesini okumuş olduğunu düşünüyorum. Hepimizin bildiği gibi bağımsızlık bildirgesinde Türkiye’nin bir bölümünü Ermenistan toprağı olarak gösteren maddeler vardır. Dolayısıyla böyle bir bağımsızlık bildirgesinin Türkiye’den toprak alma hedefinde olan bir ülkenin kuruluş yıldönümünü Türkiye Cumhurbaşkanı’nın kutlaması Türk milletini derin endişeye sevk etmektedir. Cumhurbaşkanı’nın Türk milletinden çok Ermenistan’a yakın olduğunu görmekteyiz. Erivan bir Türk kentiydi. Orada camilerimiz yakıldı, yıkıldı. Ermenistan bir camiyi inşa edip ibadete açtı mı?” Akdamar kilisesinin restore edilip ibadete açılmasıyla dünyaya yanlış bir mesaj verildiğini de kaydeden Arıtman, “Biz jest değil, enayilik yaptık. Bu topraklarda bu insanların medeniyeti var, hakkı var gibi yanlış bir düşünce oluştu. Ermenistan önce işgal ettiği Türk topraklarından çıksın. Cumhurbaşkanı’nın oradaki camileri susturulan insanlarımızın hakkını savunması gerekmez mi? Biz Cumhurbaşkanı’ndan topraklarımızı talep eden Ermenistan’ın bağımsızlığını kutlamasını değil, oradaki insanlarımızın hakkını savunmasını bekliyoruz. Orada katledilen Türklerin mezarları bile yok. Bunu düşünüyor mu?”

Taleplerinden vazgeçmezler
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da karşılığı olmayan ve karşılık bulmayacak jestlerin Ermenistan’a gösterilmesini anlamsız ve tehlikeli bulduğunu kaydetti. Bizim jestlerimize karşılık Ermenistan’ın Türkiye’den toprak taleplerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Akçay, “Şimdi bu tür muhabbetler nereden doğuyor? Neden bu kadar samimi jestler yapılıyor? Ermenistan’ın Türkiye aleyhine bir sürü tutumları var. Bunların bağımsızlık gününü kutlamakla acaba Ağrı dağını gösteren bayraklarından mı vazgeçecekler? Büyük Ermenistan hayallerinden mi vazgeçecekler?” dedi.

Anlamsız ve tehlikeli
Ermenilerin bugüne kadar Türkiye’nin hiçbir milli bayramını kutlamadığına işaret eden Akçay şöyle konuştu: “Büyüklük gösteriyormuşuz gibi yapılan bu yersiz jestleri anlamsız ve zararlı buluyorum. Karşılığı olmayan ve karşılık bulmayacak olan boşa giden gayretler bunlar. Onların bize saygısızlıkları, kinleri, nefretleri, düşmanlıkları var. Bunlardan vazgeçilirse bu tür jestler olabilir ancak. Bizim Ermeni milletine düşmanlığımız, kinimiz, nefretimiz yok.”
 

Batu: Ermeni yalanını tanıma anlamı taşır
Emekli Büyükelçi İnal Batu ise Ermenistan’ın bağımsızlık gününü kutlamasının bir nevi bağımsızlık bildirgesinin kabulü anlamını taşıdığını, böyle olmasa da yapılanların görmezden gelindiğini vurguladı.
Karşılığı gelmedi
İki hususu vurgu yapan Batu, “Ermenistan devleti kurulduğunda yani SSCB parçalandıktan sonra Ermenistan’ı tanıdık, ama diplomatik ilişki kurmadık. Bu önemli bir jestti. Acaba onlar da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda kutlama mesajı gönderiyorlar mı? ona bakmak lazım. Sözde açılım konusundaki olumsuz tavırları ve ABD’de de Türkiye aleyhine yasak çıkartmak gayretlerini yani kuyu kazma çalışmalarına devam etmeleri dikkate alındığında onlar 29 Ekim’i kutlamıyorlarsa bizim kutlamamız gereksizdir. Çünkü hiçbir jestimizi cevaplandırmamışlardır. Onlar hep alttan aldılar. Karşılığında hiçbir şey gelmedi” dedi. Batu sözlerini şöyle tamamladı: “Akdamar adasındaki jesti de değerlendirmediler, aksine her türlü aleyhte gösteriyi yaptılar. Artık bundan sonra yeni bir jeste gerek yok. Cumhurbaşkanı’nın Ermenistan’ın bağımsızlık gününü kutlaması onların bağımsızlık bildirgesini bir nevi kabul etmek anlamına gelir. Böyle olmasa bile yapılanları en azından görmezden gelmektir bu. Daha üç gün önce Akdamar meselesini Türkiye aleyhine gösterdiler. Bunu unutmamak lazım.”

Cumhurbaşkanı Gül Türkevi’nin önünde Yahudi grubun temsilcilerinden plaket aldı.

Yahudilerin elinden plaket aldı
Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, ABD’de yaşayan Yahudiler tarafından ödül verildi. İsrail karşıtlığı ile bilinen Hasidik Yahudileri, Gül’e plaketin dünya barışına olan katkılarından dolayı verildiğini belirtti. Türkevi’nin önünde toplanan Hasidik Yahudilerinden plaketi alan Cumhurbaşkanı Gül, bir sure de bu kişilerle sohbet etti. Grubun temsilcisi Rabbi David Weiss, Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Biz siyonizme karşıyız, dünyaya barış gelmesi için dua ediyoruz” dedi. Filistin ve İsraillilerin yeniden bir arada barış içinde yaşacağına inandıklarını dile getiren Rabbi Weiss, Cumhurbaşkanı Gül‘e çeşitli fotoğraflar gösterdi.

ABD ile gündemimiz yakın
Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, ABD’nin önemli televizyon programlarından “Charlie Rose Show” a katılarak, soruları cevapladı. Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin Türk dış politikasının temel direklerinden biri olduğunu ifade eden Gül, pek çok konuda iki ülkenin eşgüdüm içinde olmasının ve benzer görüşlere sahip olmasının iyi olduğunu, dünyada böyle benzer gündemlere sahip ülkelerin fazla olmadığını kaydetti. Gül, bir soru üzerine de İran’a yönelik BM yaptırımlarının Türkiye’yi de bağladığını, Türkiye’nin de yaptırımları uyguladığını belirterek, “Eğer İran nükleer silaha sahip oluyorsa, bu bizim için ABD için olduğundan çok daha fazla tehlikeli, çünkü nükleer silaha sahip bir komşu ülkeyi görmeyi hiçbir zaman istemeyiz” dedi.

Komşularını düşman ilan etti
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan’a yasa dışı abluka uygulandığını, ancak buna rağmen ülkesinin gelişmeyi sürdürdüğünü ifade ederek, “Biz kimseyi düşman görmüyoruz, ancak sözünde ve hareketlerinde düşmanlık içeren komşulara sahibiz” dedi.
İtaatkarlardan değiliz
Ülkesinin bağımsızlık gününde yaptığı konuşmada Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ konusuna da değinen Sarkisyan şunları söyledi: “Evet, biz yasa dışı abluka koşullarında bile gelişmeye devam ediyoruz. Biz kimseyi düşman görmüyoruz, ancak sözünde ve hareketlerinde düşmanlık içeren komşulara sahibiz. Bu acı vericidir, ama bir gerçektir. Zor ama tek doğru yoldan yürüyoruz, bu, Karabağ’ın bağımsızlığına ve daimi barışa giden yoldur. Bu yolda bizler hatırlatıyoruz; bizi korkutmaya çalışmayınız, bizler korkaklardan değiliz, bize şart koşmak mümkün değildir, bizler itaatkarlardan değiliz, ancak konuşmaya ve adil çözümler konusunda uzlaşmaya hazırız.” Ermenistan’ın kendi misyonunu gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmeye devam etmekte olduğunu da sözlerine ekleyen Sarkisyan, konuşmasını “Bizim umudumuz bizleriz” diye tamamladı.(Haber: Önsel ÜNAL-Yeniçağ)

Haberin Kaynağı 



Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,380 µs