En Sıcak Konular

BİR YANDAN ''BOYKOT'' BİR YANDAN ''ANDIMIZ KALDIRILSIN'' EYLEMİ!

20 Eylül 2010 17:54 tsi
BİR YANDAN ''BOYKOT'' BİR YANDAN ''ANDIMIZ KALDIRILSIN'' EYLEMİ! Güneydoğu'da eğitimi boykot çağrısı kısmen etkili oldu.Diyarbakırda bazı gruplar okullarda okutulan 'Andımız'ın kaldırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem düzenledi.Katılım cılız kaldı ama sloganlar can sıktı...

“Andımız kaldırılsın” eylemi!

Diyarbakır'da kendilerine 'Kürt Dili Eğitim Hareketi' (TZP-Kürdi) adını veren grup tarafından başlatılan okulları boykot eylemi kent merkezinde istenilen düzeyde tutmazken, İslami gruplar Özgür-Der ile Mazlum-Der ise, okullarda okutulan 'Andımız'ın kaldırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem düzenledi.

İstasyon Caddesi üzerinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen ve aralarında küçük çocukların da bulunduğu Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği'ne (Mazlum-Der) üye yaklaşık 50 kişi ellerinde, ‘Andımız kaldırılsın, kışla tipi eğitime son', ‘Ne mutlu özgür bireylere', ‘Herkes insan ama herkes Türk değil' ve ‘Andımız Kaldırılsın’ yazısı bulunan pankart ve dövizler taşıdı.

Kampanyasında kullanılan basılı dövizlerde ise, ‘Andımız’ metnine benzer ama eleştirel bir dille yazılmış şu metne yer verildi:

Kürd'üm, Laz'ım, Çerkez'im, Ermeni'yim, Arab'ım, Türk'üm, ama herkes Türk diye dayatıyorlar, Doğruyum, çalışkanım büyüyünce zaten işsizim, büyüklerimden hiç sevgi görmedim ki küçüklerimi seveyim, ilk işim güzel oyuncaklar almak, üzüm yemek ve bağcıyı dövmemektir. ülküm taşla oynamak ama ne olursa olsun taşla yakalanmamaktır. Yakalanırsam gideceğim yer ceza almadan cezaevidir. Bir hedefim yok bu yaşta. Onun için de yürümeyeceğim. Varlığım zaten bir canımdır, onu da benden istemeyin ne olur. Kürdüm, Lazım, Çerkezim, Ermeniyim, Arabım, Türküm. Ama, mutlu değilim. Çünkü yaşıtlarım cezaevinde

Özgür-Der adına açıklamayı okuyan Mehmet Deniz, halen milyonlarca çocuğa her sabah okul kapısında ırkçı, şöven ant ettiren eğitim sistemiyle muhatap olduklarını belirterek, şöyle dedi:

“MGK sekreterliğinin yapısının bile bu süreçte büyük ölçüde değişip sivilleşmesine rağmen, maalesef halen kız-erkek tüm lise öğrencileri hazır ol vaziyetinde üniformalı Milli Güvenlik dersi hocalarını karşılamaya devam ediyor. Bakanlık çocukların giydikleri formaları tartışmaya açıyor ama, üniformalı eğitimi görmezden geliyor. "

BOYKOTA KATILIM NASIL OLDU?

Kürt dili ve eğitim hareketi platformunun başlattığı ve BDP'nin de destek verdiği bir haftalık okul boykotu eylemi nasıl yankı buldu? Boykot çağrısı Doğu ve Güneydoğu'da bazı yerlerde etkili oldu. Bazı ilçe merkezlerinde çocuklar okula gelmezken bir kaç il dışında il merkezlerinde katılım yüksekti.  

Ders zili çaldı, yüzlerce öğrenci okula koştu.

Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da boykot tedirginliği vardı. Beklenen olmadı, boykot çağrısı kısmen etkili oldu.

Kürt Dili ve Eğitim Hareketi anadilde eğitim için "okulları bir hafta boykot edin" çağrısı yapmıştı. Çağrıya Barış ve Demokrasi Partisi de destek verdi, "çocuklarınızı bir hafta okula göndermeyin" dendi.

Okulların açıldığı gün boykot çağrısının ne kadar etkili olacağı merak ediliyordu. Çağrı, bazı yerlerde kısmen etkili oldu.

İl merkezlerinde boykot tutmazken bazı ilçelerde okula gelmeyenlernin sayısı yüksekti.

Okula gelmeyenlerin en fazla olduğu yerlerden biri Hakkari'ydi. Sayı hayli düşüktü. Öyleki bazı okullarda öğrenciler yerine öğretmenler sıra oldu.

Ancak yetkililer ilk hafta derslerin boş olması nedeniyle öğrencilerin okula gelmediğini söyledi. Benzer durumun geçen yıl da yaşandığına dikkat çekti.

Boykot çağrısına Van da kısmen uyuldu.

Van'da göç eden ailelerin yaşadığı mahallelerde polis zırhlı araçlarla sürekli dolaşarak ailelere 'çocuklarınızı okula gönderin' çağrısında bulundu.

Boykot çağrısı Güneydoğu'da bir çok kent merkezinde tutmadı.

Şırnak merkezde yüzde 60, ilçelerinde ise yüzde 90 oranında etkili oldu. Boykota katılım Batman'da yüzde 30, Mardin ve Siirt'te yüzde 10 oranında oldu.

Elazığ, Tunceli ve Bingöl'de ise katılım olmadı. Diyarbakır'da öğrencilerin yüzde 90'ı okula geldi.

Siirt'te evleri gezerek aileleri, okul boykotuna uymaları için tehdit eden 3 kişi gözaltına alındı. Boykot çağrısı Doğu Anadolu'da da etkili olmadı .

Adana'da kısmen etkili olurken Mersin'de ise boykot çağrısı yankı bulmadı.

Diyarbakır'da Özgür-Der ile Mazlum-Der okullarda okutulan 'Andımız'ın kaldırılması için Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem düzenledi. (Ramazan YAVUZ DİYARBAKIR -Milliyet)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/-andimiz-kaldirilsin-eylemi-/turkiye/sondakika/20.09.2010/1291396/default.htm

 

 



Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,024 µs