En Sıcak Konular

RUMLAR ''KİRACIMIZ OLUN'' DEDİ

18 Eylül 2010 21:27 tsi
RUMLAR ''KİRACIMIZ OLUN'' DEDİ Rumlar "Girne'yi bize verin, Türkiyelilerin yarısını geri gönderelim, siz de kiracımız olun" diyor.

Rumlardan çirkin öneri!

Türkiye ve KKTC'nin TOKİ formülüne karşı atağa geçtiler

KKTC'nin 6 Eylül'de masaya koyduğu, Rumları ve BM'yi şoke eden 46 sayfalık mülkiyet planının tam metninin ardından aynı gün Rumların getirdiği 39 sayfalık karşı önerilere göre, Rumlar "Girne'yi bize verin, Türkiyelilerin yarısını geri gönderelim, siz de kiracımız olun" diyor.

Türkiye ve KKTC'nin 'TOKİ formülünü' masaya koyarak, Türk ya da Rum, Kıbrıs sorununda mülkiyet mağduru bırakmadan çözüm üretmesi, Rum lider Dimitris Hristofyas'ı hazırlıksız yakaladı.

BM'nin de 'yaratıcı fikir' diyerek desteklediği Türk önerileri karşısında Hristofyas, getirdiği karşı öneride Girne başta olmak üzere KKTC'deki 1974 öncesi Rumlara ait mülklerin tamamını istedi.

Türklere ise, ancak kiracı olabilecekleri öneriler sundu.

Yani KKTC topraklarının yüzde 80'ine yakınında Rum mülklerinin varlığı göz önüne alınırsa Rum lider bu toprakların yüzde 96'sının iadesini istiyor.

Rum tarafının önerileri

Öneriler arasında çok tartışılacak maddeler var. Örneğin bir Rum iade talep eder ancak iadenin hemen olmasında ısrar etmezse mülkü kullanan kişiden kira isteyebilecek.

KKTC'de 100 bin Rum'a yetecek kadar toprak dağıtılacak. Kilise ve vakıf mallarının tümü iade edilecek. Adadaki 100 bin kadar Türkiye kökenli KKTC vatandaşının yarısının Türkiye'ye gönderilmesi de öneriler arasında.

Rum hükümeti öneri paketi konusunda şimdilik sessiz. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, "Hristofyas zaman kazanmaya çalışıyor. Bu son şans. Yıl sonuna kadar çözüm istiyoruz" diyor.

Türkiye'nin ortaya attığı 46 sayfalık mülkiyet planı da hala masada. En önemlisi Birleşmiş Milletler de "yaratıcı fikir" diye nitelediği bu pakete sıcak bakıyor.

Çünkü paketin en büyük artısı Rum kesiminin adanın güneyinde atıl durumda bıraktığı, Türklere ait arazilerin "Kıbrıs TOKİ" projesiyle değer kazanması.

Bu formülle Türkler kısa vadede mülklerinden vazgeçmekten kurtulacak. Rumların 30 milyar dolarlık tazminat hesabı havada kalacak. Ama takas kapsamında Rumlara önerilecek alanlar da değerleneceği için orta vadede Rumlar da kazançlı çıkmış olacak (Ömer Bilge - CNNTÜRK)

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/rumlardan-cirkin-oneri/329541/30/Dunya


 



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,863 µs