En Sıcak Konular

CARİ AÇIK YENİ BİR REKOR KIRDI

17 Eylül 2010 09:49 tsi
CARİ AÇIK YENİ BİR REKOR KIRDI Hükümet Türkiye’nin büyüme oranlarında Çin’i yakaladığını iddia etse de, cari açık rakamları bunu tümüyle yalanlıyor.

Cari açık rekor kırdı  
 
Hükümet Türkiye’nin büyüme oranlarında Çin’i yakaladığını iddia etse de, cari açık rakamları bunu tümüyle yalanlıyor. Bu yılın 7 aylık döneminde Türkiye’nin cari açığı yaklaşık 3 kat artarak 7,8 milyar dolardan 24,2 milyar dolara tırmandı

Türkiye’nin cari işlemler açığı, Ocak–Temmuz döneminde, 3 kat birden artarak 24 milyar 230 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde cari açık, 7 milyar 854 milyon dolar düzeyindeydi. Merkez Bankası, Türkiye’nin Temmuz ayı ve Ocak–Temmuz dönemine ilişkin Ödemeler Dengesi bilançosunu açıkladı. Buna göre, geçen yıl Temmuz ayında 471 milyon dolar olan cari açık yüzde 630 (yaklaşık 5 kat) artışla 3 milyar 438 milyon dolar, geçen yıl Ocak–Temmuz döneminde 7 milyar 854 milyon dolar olarak gerçekleşen cari açık da yüzde 209 yükselişle yük 24 milyar 230 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İthalat yüzde 32 arttı

Ocak–Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine oranla ihracat (FOB) gelirleri yüzde 13,4 artarak 64 milyar 407 milyon dolara ve bavul ticareti gelirleri de yüzde 8 artarak 2 milyar 958 milyon dolara yükseldi. Altın dahil ithalat (CIF) harcamaları ise yüzde 32,1 artışla, 99 milyar 338 milyon dolara ulaştı. Bunun yanı sıra parasal olmayan altın kaleminden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın Ocak–Temmuz dönemine göre yüzde 80,9 azaldı ve 594 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Turizmde net gelir de düştü

Ocak–Temmuz döneminde turizm gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,4 artarak, 10 milyar 43 milyon dolara yükseldi. Turizm giderlerindeki artış oranı ise yüzde 17,8 oldu ve 2 milyar 704 milyon dolar olarak hesaplandı. Bunun sonucunda söz konusu dönemde, net turizm gelirleri yüzde 0,2 artarak 7 milyar 339 milyon dolara yükseldi.

Yatırımlar azaldı

Doğrudan yatırımlar kalemi altında, yurtdışında yerleşik kişilerin yurtiçinde yaptıkları net yatırımlar, yılın yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 12,2 azalışla 4 milyar 387 milyon dolar oldu. Alt kalemler itibariyle incelendiğinde, yurtdışında yerleşik kişilerin Türkiye’de gerçekleştirdikleri net gayrimenkul alımlarının 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 90,2 artarak, 1 milyar 725 milyon dolara ulaştığı gözlendi.

Sonuç itibariyle doğrudan yatırımlar kaleminde bu yılın Ocak–Temmuz döneminde gerçekleşen net sermaye girişi, 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 18,4 azaldı ve 3 milyar 344 milyon dolara geriledi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?sayfa=anasayfa&haberno=10003643&tarih=2010-09-17


 



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,127 µs