En Sıcak Konular

ÜLKÜ OCAKLARI 1975'DE AYASOFYA'YI NASIL İŞGAL ETTİ?

16 Eylül 2010 23:35 tsi
ÜLKÜ OCAKLARI 1975'DE AYASOFYA'YI NASIL İŞGAL ETTİ? "Kür Şad’ın Çin sarayını basan 40 çerisi gibi 40 kişi kalabalıktan ayrılır ve Ayasofya’ya yönelir."

Haberin kaynağı Arslan Tekin.

Kasım 2006'da Papa'nın Türkiye'yi ziyareti kapsamında Ayasofya'da dua edeceği haberleri üzerine İstanbul Alperen Ocakları'na mensup bir grup genç, Ayasofya'da toplanıp açıklama yapar ve sembolik namaz kılar.O zamanlar Yeniçağ Gazetesi'nde çalışan gazeteci yazar Arslan Tekin,bu eylemin kendisine Ülkü Ocakları'nın 1975 Ayasofya işgali'ni hatırlattığını ifade ederek olayı köşesine taşır.

İşte Arslan Tekin'in yazısındaki o bölüm:

"Ülkü Ocaklarının 1975 Ayasofya işgali"

"1975’te de Ülkü Ocaklılar Ayasofya’ya girmişlerdi. Hem de binlerce kişi... Alperenlerin Ayasofya’daki protestoları 31 yıl önceki Ülkü Ocaklılarının işgalini hatırlattı bana. Hiç unutulmaması gereken tarihî hâdisenin ayrıntısını ilk defa burada okuyacaksınız.

ASALA’nın gemi azıya aldığı yıllar. 22 Ekim 1975’te Viyana Büyükelçimiz Daniş Tunalıgil ve iki gün sonra 24 Ekimde de Paris Büyükelçimiz İsmail Erez şehit edilmişlerdi.

Ülkü Ocakları büyük bir protesto mitingi düzenler. İstanbul Ocak Başkanı Mustafa Verkaya başkan yardımcısı da Mehmet Gül’dür. Sonra Mehmet Gül başkan olacaktır. Her ikisi de 1999’da MHP’den İstanbul milletvekili seçilmişlerdir.

Bütün fakülteler ve yurtlar boşaltılmıştır. Kalabalık 8-10 bin civarındadır...

Yürüyüş Beyazıt’tan Sultanahmet yoluyla Taksim’de son bulacaktır. Ayasofya’ya yaklaşınca kalabalıktan bazıları Mehmet Gül’e Ayasofya’ya girme fikrini açarlar. Mehmet Gül’ün aklına yatar bu fikir ve Ocak Başkanı Verkaya’ya gider.

“Başkan, Ayasofya’ya girelim.”

Kür Şad’ın Çin sarayını basan 40 çerisi gibi 40 kişi kalabalıktan ayrılır ve Ayasofya’ya yönelir. Öncüler arasında Fethi Yıldız (M. Gül’dan sonra Ocak başkanı, şimdi avukat.), Edirnekapı Yurdu Başkanı Mete Tetik de var. (M. Tetik şimdi Bursa’da iş adamı.)

Polis sıra olmuş Ayasofya’yı bekliyor. Kalabalığın Ayasofya’ya gireceği akıllarına gelmemiş ki, gevşekler. 40 kişi polisi yarıp içeri girince binlerce kişi Ayasofya’yı dolduruyor. Turistler kaçışıyor. Aydın Yurdundan Zekai Savaşlar sembolik olarak abdest alıyor. Urfalı Ali Bağmancı da yüksek bir yere çıkıp ezan okuyor ve sonra kalabalık adına Zekai Savaşlar yine sembolik manada namaz kılıyor. Ayasofya içinde kalabalığa önce Mehmet Gül, sonra Mustafa Verkaya hitap ediyor. Kalabalık buradan çıkıp Taksim’e yürürken subay olduğunu sanılan bir sivil M. Gül’e gelip: “Yaptıklarınız doğru. Yalnız olmadığınızı bilin.” diyor."

Mir Haber



Bu haber 3,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,843 µs