En Sıcak Konular

RUMLAR AYASOFYA'DA AYİN İÇİN GELİYOR

16 Eylül 2010 20:26 tsi
RUMLAR AYASOFYA'DA AYİN İÇİN GELİYOR Uluslararası Ayasofya Koalisyonu üyesi 250 Amerikalı Yunan, yarın Ayasofya'da ayin konusundaki son hazırlıkları yapıyor.

Ayinciler 250 kişiyle Ayasofya'ya geliyor

Rumlar Ayasofya'ya ayine geliyor

Uluslararası Ayasofya Koalisyonu üyesi 250 Amerikalı Yunan, yarın Ayasofya'da ayin konusundaki son hazırlıkları yapıyor. Batı Trakya'nın Dedeağaç şehrinde bu akşam toplanacak olan grup, otobüslerle yarın İstanbul'a hareket edecek.

 Uluslararası Ayasofya Koalisyonu'nun Ayasofya'da 17 Eylül'de ayin yapma girişimine Fener Rum Patrikhanesi ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças tepki gösterdi. Uluslararası Ayasofya Koalisyonu'nun kurucu başkanı ve ABD Demokrat Parti eski milletvekili Chris Spirou'nun öncülüğünde hareket eden grup, Türk makamlardan izin talebinde bulunmamıştı. Atina Amerikan-Yunan Birliği'nin başkanlığını da yapan Spirou, Ayasofya'da ayin yapma talebini ilk defa geçen yıl Mayıs ayında, siyasi konulara karışmasıyla ünlü Selanik Metropoliti Anthimos ile yaptıkları basın toplantısında dile getirmişti.

"PEYGAMBER MUHAMMED HIRİSTİYANLARA İZİN VERMİŞTİ"

Yunan basın-yayın organlarına konuşan Spirou, "İzin almak için herhangi bir neden yok. Başbakan Erdoğan'ı bilgilendiren iki mektup yazdım. Cevap alamadım." açıklamasında bulundu. "Bu yaptığınız provokasyon değil mi? sorusuna ise Spirou, "İbadet yapmak ne zamandan beri provokasyon? Peygamber Muhammed, dini ibadetlerini yapabilmeleri ve engellenmemeleri için Hıristiyanlara saygı gösterilmesini istemişti. Bugün Erdoğan, insan haklarına saygı gösteren bir lider." cevabını veriyor. İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatan Spirou, 557 yıl sonra Ayasofya'da ayin yapmalarına izin verilmesini istiyor. Spirou, konuya ilişkin 16 Eylül 2009 tarihinde Erdoğan'a bir mektup göndermişti.

GRUP HUKUKİ YOLLARI PLANLADI

Spirou'nun yaptığı açıklamaya göre, Selanik ve İstanbul'dan ayine katılmak için yoğun bir talep var. Ayasofya'da ayin konusunda hukuki yollarla da mücadele etmeyi planlayan grup, bu konuda iki hukukçuyu görevlendirdi. Biri, ABD eski başkanlarından Bill Clinton'un hukuk danışmanı Lanny Davis, diğeri ise Loizidou davası ile tanınan Rum avukat Ahileas Dimitriadi. Lanny Davis, İstanbul'da Türk hükümetiyle izin konusunda müzakerelerde bulunacak. Dimitriadis ise Davis'in girişimlerine rağmen ayine izin verilmemesi durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılması planlanan davayı takip edecek.

Yarın İstanbul'a hareket edecek 250 kişilik grup, önce biletsiz olarak Ayasofya Müzesi'ne girerek ayin yapmayı deneyecek. Buna izin verilmemesi durumunda ise müze dışında ayin yapma girişiminde bulunacak.

DRUÇAS: PATRİKHANE'NİN KARARINA SAYGILI OLMALIYIZ

Konuya ilişkin bir soruyu cevaplandıran Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, konunun Patrikhane'nin yetkisi dahilinde olduğunu iddia etti. Druças, şöyle konuştu: "Patrikhane ile yakın temas ve dayanışma içindeyiz. Hepimiz Patrikhane'nin açıkladığı karara saygı duymak zorundayız." Bu arada yazılı bir açıklama yapan Patrikhane, böyle bir girişime karşı olduğunu duyurmuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/rumlar-ayasofya-ya-ayine-geliyor-176829.htm



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,062 µs