En Sıcak Konular

EL EZHER'DEN ÇOK TARTIŞILACAK FETVA: ''PEÇENİN İSLAMİ TEMELİ YOK''

16 Eylül 2010 10:04 tsi
EL EZHER'DEN ÇOK TARTIŞILACAK FETVA: ''PEÇENİN İSLAMİ TEMELİ YOK'' Fransa’nın yüzü örten giysilerin kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören tasarının kabul edilmesi İslam dünyasını kızdırdı.El Ezher Üniversitesi “Peçenin İslam’da yeri yok” diyerek kararı destekledi.

'Peçeli çarşafın İslami temeli yok'

Fransa’nın yüzü örten giysilerin kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören tasarının kabul edilmesi İslam dünyasını kızdırdı. Yasağa tepki gösterenler “Bu yasak özgürlüğe aykırı” derken, Sünnilerin en yüksek dini otoritesi olan El Ezher Üniversitesi “Peçenin İslam’da yeri yok” diyerek kararı destekledi.

Fransa’da yüzü de örten giysinin kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören yasa tasarısının önceki gün Senato genel kurulunda kabul edilmesi büyük tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin onaylaması sonrası yürürlüğe girecek olan yasa Müslümanların tepkisini çekse de, karar İslam dünyasından sürpriz bir destek geldi. Sünnilerin en yüksek dini otoritesi olan Mısır’daki El Ezher Üniversitesi, Fransa’nın kararına destek vererek, bu kıyafetin hiçbir dini temeli bulunmadığını belirtti. El Ezher Dini Kurulu’nun etkin bir üyesi olan Abdülmuti El Bayumi, İslamiyet’te yüzü de örten peçeli çarşafın hiçbir dini temeli bulunmadığını belirterek, Kur’an-ı Kerim veya sünnetin böyle bir şeyi öngörmediğini söyledi. Yüzü örten peçeli çarşaf uygulamasına karşı yazdığı bir kitap bulunan El Bayumi, El Ezher Üniversi-tesi’ndeki birçok arkadaşı gibi, kendisinin de Fransız parlamentosunun bu yasaklamasına destek verdiğini kaydetti. El Bayumi, “Fransa ve Avrupa’daki Müslümanlara bir mesaj göndermek istiyorum. Peçeli çarşafın İslam’da yeri yok. Fransa’daki kız kardeşlerimizden bazılarının böyle örtündüğünü görmekten üzüntü duyuyorum. Bu, İslam hakkında iyi bir izlenim vermiyor” diye konuştu. Mısır’da iktidara yakın, hem dini merkez hem üniversite konumundaki prestijli kuruluş El Ezher, Sünni doktrinin eğitimi ve dünyada yayılması konusunda ılımlı bir otorite olarak görülüyor. El Ezher, daha önce de yaptığı açıklamalarda, Mısır’da son dönemde giderek yaygınlaşsa da özellikle kendi öğrencileri için peçeli çarşafa karşı olduğunu dile getirmişti. Ancak Fransa’ya tepkiler yoğundu. Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya’da ülkenin en üst düzen dini makamı olan Ulema Konseyi “Ortadoğu kadınları yüzlerini kapatan kıyafetleri kültürlerinin ve inançlarının bir gereği olarak giyiyor. Fransa insan hakları şampiyonu olmak istiyorsa kadınların bunları giymelerine izin vermeli” açıklamasını yaptı.

‘Rahibelerin de aynı’

Ürdün’ün güçlü muhalif grubu İslami Hareket Cephesi de “Bu yasak özgürlükleri öldürdüğü gibi insan onuruna da bir saldırıdır.Batı özgürlüğün koruyucusu olduğunu savunuyor ama bu gerçeklerle bağdaşmıyor. Böyle aptalca kararla barışa hizmet etmiyor” tepkisini gösterdi. (VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/peceli-carsafin-islami-temeli-yok/329092/30/Dunya



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,468 µs