En Sıcak Konular

NEDEN MHP'Yİ HEDEFE KOYDULAR?

15 Eylül 2010 14:31 tsi
NEDEN MHP'Yİ HEDEFE KOYDULAR? Aylardır yazıyoruz bu referandumun niyetini açıklayan en doğru ve en yeni yorum İsrail’in Haaretz gazetesinden geldi.

Neden MHP’yi hedefe koydular

Hafif bir mizahla başlayalım yazıya. Herkes Başbakanın ağzıyla konuşmaya başladı. Onun gibi C Ha P ve M Ha P demeye başladılar.

Aylardır yazıyoruz bu referandumun niyetini açıklayan en doğru ve en yeni yorum İsrail’in Haaretz gazetesinden geldi. O, başbakanın Erdoganizmini yeni bir ideoloji olarak değerlendiriyor ve bu referandumun da Güneydoğudaki açılımın rahatça sürdürülebilmesi için bir başlangıç olduğunu söylüyor. İlk yapacakları değişiklik güneydoğu illerimizi “milli azınlık” olarak hazırlamak, sonra, genel seçimde iktidarını yenileyerek o bölgede yeni bir devletçik kurulmasına yol açmak olacakmış. Şu Erdoganizm, bana Almanların Birinci Dünya Harbi’nde Türkiye’ye Enverland dediklerini hatırlattı. Yani Enver ülkesi. Sonra da ne yazık ki Enver Paşa bir suikastla bertaraf edildi.

Başından beri şaibeli, hatta gayrimeşru bir referandum süreci yaşadık. Bir referandumda oylanacak şeyin tek bir madde oluşu teamülü veya yasası ihlal edildi. Ondan sonra cami önünde siyasi propaganda yapılarak gene yasa ihlal edildi. Devletin parası pulu ve her türlü imkanı, eşitsizlikten uzak bir tarzda, bilboardlar, gazete reklamları, televizyon konuşmaları ve bunların, muhalif kanallara yapıldığı gibi YSK tarafından yasak konulmaması gözükaralığı ile kullanıldı.

Seçim günü şaibeler devam etti. Başbakan nasıl oluyorsa saat 13’te seçim sonuçlarını aldığını söyledi. Ümraniye gibi “hayır” oylarının ağırlıklı olduğu bir bölgede, seçim evrakı, oy verme işlemleri bitmeden, bitti. Bilgisayar sonuçları üzerinde neler yapıldığı ve geçen seçimde ortaya çıkan altı milyon oyun ne olduğu hakkında hiçbir bilgi verilmedi. Parmak boyama usulü kaldırıldığından bilhassa bazı polislerin mükerrer oy verdiği hakkında dedikodular duyuldu.

* * *

Bütün bunlara rağmen yüzde kırk ikilik “hayır” oyu küçümsendi ve “hayır”a damga basan 15 milyon kişi neredeyse yok sayıldı.

Bazı yerlerde de başa baş giden oylar yüzde birlerle, yarımlarla AKP’ye yazıldı. Manisa’da, Zonguldak’da, Artvin’de böyle oldu.

Bahçeli’nin, eski oy patlaması yaptığı yerlerde kaybettiği gibi bir yanlış yorum var ağızlarda. Osmaniye’de “evet”ler 133.000, “hayır”lar 114.000. Genel seçim değildi bu, unutulmasın. Genel seçimde Başbakan, idam edilmiş ülkücülerin mektuplarını okuyup ağlayamayacak. Bu 12 Eylül tarihi, özel olarak seçilmiş bir tarihti. Ramazan, bayram ve tatil günlerinin özel seçilişi gibi.

Bahçeli’nin bundan sonra karanlık bir döneme girildiğine dair yorumu doğru bir yorumdur. Buna benzer bir yorumu Hüsamettin Cindoruk, seçimden önce yapmış ve şöyle demişti.
“Tecrübeli bir siyasetçi olarak uyarıyorum. “Hayır” oyu vererek hem Türkiye’yi kurtarın, hem de AKP’yi. Ben böyle günleri yaşadım biliyorum.”

* * *

Bir de şuna dikkat ettim. MHP’ye ulusalcı diyor ve bunu eleştiriyorlar. MHP’nin anti emperyalist tavrı, “mukaddesatçı” lığının önüne mi geçmiş? Bunu nasıl iddia edebiliyorlar? Bütün mesele, Atatürk’ün “bağımsızlık” vurgularının, bu vesileyle de eleştirilmesi. Bütün Türkiye,  “işgalciler gelseydi daha iyi olurdu” diyen birkaç kişi dışında anti emperyalisttir ve böyle olmak zorundadır. Varlığımız, devletimizin bekası bu bilincin oluşmasına ve muhafazasına bağlıdır.

Afet Ilgaz- Yeniçağ




Bu haber 889 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs