En Sıcak Konular

'YAKLAŞIK 4 BİN BİTKİ TEHDİT ALTINDA'

9 Ocak 2008 18:00 tsi
'YAKLAŞIK 4 BİN BİTKİ TEHDİT ALTINDA' Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Yönetim Kurulu Başkanı Neriman Özhatay, yaklaşık 4 bin bitkinin tehdit altında olduğunu bildirdi.

ANKARA - Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Yönetim Kurulu Başkanı Neriman Özhatay, yaklaşık 4 bin bitkinin tehdit altında olduğunu bildirdi.
Özhatay, TBMM küresel ısınmanın etkileri ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi konusunda kurulan araştırma komisyonuna yaptığı sunumda, ''İklim değişimi'' yerine, ''Küresel değişim'' demeyi tercih ettiğini söyledi. Özhatay, şu anda küresel değişimin yaşandığını ve hızla arttığını ifade etti.
Türkiye'nin, bitki çeşitliliği açısından çok zengin olduğuna işaret eden Özhatay, Türkiye'de üç bitki coğrafyası bölgesi bulunduğunu belirtti.
Neriman Özhatay, Türkiye'nin, ılıman kuşaktaki en zengin bitki türüne sahip ülke olduğunu, yaklaşık yüzde 34'ü endemik olan 10 bin çiçekli bitkiye evsahipliği yaptığını ifade etti. Özhatay, her 5 gün 7 saatte, 1 yeni bitkinin Türkiye florasına eklendiğini ancak Türkiye'nin bu eşsiz florasının tahrip olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de 144 önemli bitki alanı bulunduğuna dikkati çeken DHKD Yönetim Kurulu Başkanı Özhatay, bunların resmi bir koruma statüsüne kavuşması gerektiğini söyledi.
Özhatay, yaklaşık 4 bin bitkinin tehdit altında olduğunu, bunun yüzde 60'ının botanik bahçelerinde korunması gerektiğini vurguladı.
''Küresel ısınmadan dolayı şu bitki, şu kadar etkilenecek'' diyemeyeceğini, diyenlere de inanılmaması gerektiğini, bunların farazi bilgi olduğunu kaydeden Özhatay, bitkilerin, gen merkezleri ve botanik bahçelerde yaşatılmasını önerdi.

Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,862 µs