En Sıcak Konular

İKİ DEV İSİM ARTIK TAŞLANMIŞ KOT ÜRETMEYECEK

12 Eylül 2010 09:41 tsi
İKİ DEV İSİM ARTIK TAŞLANMIŞ KOT ÜRETMEYECEK Dünyanın en önemli iki hazır giyim üreticisi, yaşanan sağlık sorunları nedeniyle yakında taşlanmış kot pantolon üretim ve satışını durduracaklarını açıkladı.

Taşlanmış kotlar tarih oluyor

Dünyanın en önemli iki hazır giyim üreticisi taşlanmış kot pantolon üretimini durduracaklarını açıkladı

Dünyanın en önemli iki hazır giyim üreticilerinden H&M ve Levi’s yaşanan sağlık sorunları nedeniyle yakında taşlanmış kot pantolon üretim ve satışını durduracaklarını açıkladı.

Daha önce giyilmiş ve eskitilmiş bir görünüm vermek için yapılan taşlama işlemlerinin çok tehlikeli olduğu ve dünyanın birçok yerinde işçilerin ölümlerine neden olduğu belirtildi. İsveçli H&M ve Amerikan Levi’s resmi internet sitelerinde duyurdukları haberde gelecek koleksiyonlarında taşlanmış kotları satışa sunmayacakları açıkladı. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde taşlanma prosedürü sırasında ortaya çıkan silika kimyasalları Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerde ölüme ve ciddi hastalıklara neden oluyor. H&M adına konuşan ürün müdürü Karl Gunnar Fagerlin “Kot taşlama süreci boyunca yıllardır şirketimiz gerekli güvenlik önlemlerini aldı ve hiçbir çalışanımızın sağlığını tehlikeye atmadık ama taşeron fabrikalarda sağlık kontrollerini yapmak çok zor. Bu yüzden taşlanmış kot üretim ve satışını durdurma kararı aldık” dedi. Levi’s üst düzey müdür yardımcısı David Love ise “Dünya çapındaki işçilerin sağlığı nedeniyle H&M’e katıldığımızı gururla duyuruyoruz. Dileriz aldığımız bu karara diğer şirketler de katılır” dedi. Her iki şirket de yeni sipariş vermeyeceklerini açıkladı. Markalar bünyesinde 31 Aralık 2010 itibariyle taşlanma yöntemi ile kot pantolon üretilmeyecek ve satılmayacak.

43 kişi hayatını kaybetti

Kot taşlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalan yaklaşık 550 kişi var. Resmi rakamlar bu şekilde ancak, hasta sayısının 3 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Çalışma Bakanlığı’nın 2009’da bu işi yasaklamasına rağmen bodrum katı kaçak atölyelerde kot taşlama halen devam ediyor. Pantolona püskürtülen kumun içerisindeki ‘silika’ maddesinin solunum yoluyla akciğerde hasar yaptığını tespit edildi. 30 yaşındaki İbrahim Güloğlu hastalığın 43. kurbanı olmuştu. (VATAN)

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/taslanmis-kotlar-tarih-oluyor/328280/1/Gundem 

 



Bu haber 999 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,787 µs