En Sıcak Konular

BAYRAM NAMAZI'NI AYASOFYA'DA KILMAK İSTİYORUZ

6 Eylül 2010 14:44 tsi
BAYRAM NAMAZI'NI AYASOFYA'DA KILMAK İSTİYORUZ Sümela Manastırı'nda 88 yıl son ilk kez ayin yapıldı. Van'daki Akdamar Kilisesi'nde 19 Eylül'de ayin yapılacak.Müslümanlar, 76 yıldır ezan ve Kur'an sesine hasret tarihi Ayasofya Camii'nin yeniden ibadet açılmasını bekliyor.

Sümela’da ayın yaptılar. Akdamar’a haç dikiyorlar...

Bayram namazını Ayasofya’da kılmak istiyoruz

Hükümetin aldığı kararla Sümela Manastırı'nda 88 yıl son ilk kez ayin yapıldı. Devletin aktardığı 3 trilyonluk bütçe ile restore edilen Van'daki Akdamar Kilisesi'nde 19 Eylül'de ayin yapılacak. Hatta haç için bile izin çıktı.

Müslümanlar, 76 yıldır ezan ve Kur'an sesine hasret tarihi Ayasofya Camii'nin yeniden ibadet açılmasını bekliyor. Yunanlı ve Rum vatandaşlarına tanınan hoşgörünün ülkenin büyük çoğunluğu olan Müslümanlara tanınması isteyen sivil toplum kuruluşları ve siyasiler, 'Ayasofya'da Bayram Namazı' kampanyası başlattı.

Hükümetin aldığı kararla Sümela Manastırı'nda 88 yıl son ilk kez ayin yapıldı. Devletin aktardığı 3 trilyonluk bütçe ile restore edilen Van'daki Akdamar Kilisesi'nde 19 Eylül'de ayin yapılacak. Hatta haç için bile izin çıktı. Müslümanlar, ise 76 yıldır ezan ve Kur'an sesine hasret tarihi Ayasofya Camii'nin yeniden ibadet açılmasını bekliyor. Yunanlı ve Rum vatandaşlarına tanınan hoşgörünün ülkenin büyük çoğunluğu olan Müslümanlara tanınması isteyen sivil toplum kuruluşları ve siyasiler, 'Ayasofya'da Bayram Namazı' kampanyası başlattı.

76 yıldır ezan sesine hasret
Ayasofya'nın Türkler ve İslam dünyası için önemi tarihten geliyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra kiliseden Camiye çevirdiği ve ilk namazını burada kıldığı Ayasofya, hâlå ibadete açılacağı günü bekliyor.

Sultan Fatih, Ayasofya'yı camiye dönüştürmekle kalmayıp buraya ait vakfiyesinde çok ağır dualarda bulunmuş ve onu lanetlemişti.

Ayasofya 1453 yılında gerçekleşen fetihten sonra 'hilal'in haça olan galibiyetini simgeledi. Sultan Fatih şehir merkezindeki ilk durağı olan Ayasofya'da Patriğe hristiyan halka karşı can, ırz ve mal güvenliği garantisini burada verdi. Orada ayrıca ikindi namazını da kaldı. Ardından gerekli değişikliklerin yapılarak ilk cuma namazının burada kılınması talimatını verdi. Ve bu kısa süre içinde de kilisedeki semboller İslami motiflerle kapatılarak ilk ezan sesi Ayasofya'dan yükseldi.

Ancak Ayasofya 1934'te alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, müzeye çevrildi. O günden bu yana ezan ve Kur'an sesine mahrum bir halde bekliyor. Sümela Manastırı ile Akdamar Kilisesi'ndeki ayinler, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına yönelik çağrıların yeniden yükselmeye başlamasına yol açtı.

ÖĞDER'den hükümete çağrı
Sümela Manastırı'nda ayin yapılması ve Akdamar Kilisesi'ne haç çekilmesinin din hürriyeti kapsamında değerlendirilmesinin safdillik olduğunu söyleyen ÖĞDER Genel Başkanı İsmail Akkiraz, "Bunlar, Türkiye'nin Hıristiyanlaştırılması ve ırkçı emperyalizmin yutabileceği yumuşak lokma haline getirilmesi için yapılan çalışmalar kapsamındadır. ÖĞDER olarak bunları,  çok tehlikeli ve ülkemizin geleceğini karartan çalışmalar olarak görmekteyiz" dedi.

Akkiraz, "Eğer bu çalışmaları din hürriyeti bağlamında değerlendireceksek, o takdirde Fatih Sultan  Mehmet'in bu millete vakfiyesi olan ve haksız yere müzeye çevrilmiş Ayasofya Camii'nin de Müslümanlar için ibadete açılması zorunludur.  Ayrıca Türkiye'de yaşayan Müslümanların din hürriyeti bağlamında çeşitli sıkıntıları mevcut iken, Müslümanlar inandığı gibi yaşama, okuma ve örgütlenme hakkı ihlali gibi bir takım sıkıntılarla karşı karşıya iken sırf ırkçı emperyalizmi ve batılılara şirin gözükmek adına din hürriyeti adı altında yapılan bu çalışmaları millet olarak hoş karşılamamız mümkün değildir" diye konuştu. Akkiraz, hükümeti din ve vicdan hürriyeti önündeki bütün engelleri kaldırmaya ve Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması konusunda hristiyanlara gösterdiği şefkati Müslümanlara da göstermesini beklediklerini kaydetti.

Kırbaşoğlu: Aynı hoşgörü müslümanlardan esirgenmemeli
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, "Sümela'nın açılıp, Ayasofya'nın açılmaması Müslümanlara karşı bir tavır alındığı gösterir. O bakımından Ayasofya'nın ibadete açılması teklifi, gayet isabetlidir. Müspet yönde bütün adımlar atılmalıdır. Yunanlılara, Rum vatandaşlarımıza gösterilen hoşgörü, anlayış ve tolerans, bizim Müslümanlardan esirgenmemesi lazım" diye konuştu.

Fatih'in vakfiye şartlarının yerine getirilmesi ve Yunanistan'da yapımı devam eden caminin karşılıklı mütekabiliyet esası çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirten Kırbaşoğlu, "Dolayısıyla burası Müslümanlar tarafından 40-50 sene gibi kısa süreliğine ibadete kapatıldı. Ancak şu anda hala cami. Geçmişi şu veya bu olabilir. Dolayısıyla bunun ibadete açılması, ihya edilmesi ve kullanışlı hale getirilmesi gerekir" dedi. Vakıf şartlarına riayet konusunda devletin sicilinin olumsuz olduğunu kaydeden Kırbaşoğlu, "Maalesef birçok vakıf amaçları dışında kullanılıyor" dedi.*

 

Alperenler Bayram Sabahı Ayasofya'da olacak

 http://www.mirhaber.com/haber.php?haber_id=34897

 

*Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/bayram-namazini-ayasofyada-kilmak-istiyoruz-175964.htm



Bu haber 915 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,941 µs