En Sıcak Konular

ABD GENELKURMAY BAŞKANI KAFA KARIŞTIRDI

5 Eylül 2010 19:39 tsi
ABD GENELKURMAY BAŞKANI KAFA KARIŞTIRDI Irak'tan çekilme konusunda taleplerle gelen ve iki günlük ziyaretin ardından dün Ankara'dan ayrılan ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, yaptığı açıklamada bu konu için gelmediğini belirtti.

Ağır silah bilmecesi

IRAK'tan çekilen ABD'nin ağır silahlarının Türkiye'den geçmesi konusunda talepte bulunduğu ve Ankara'nın , Washington'a silahsız teçhizatın ve teknik malzemenin geçişi noktasında ilke olarak yeşil ışık yaktığı belirtiliyor. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen ise 2 günlük ziyaretin ardından yaptığı açıklamada bu konu için gelmediğini belirtti.

Irak'tan çekilme konusunda taleplerle gelen ve iki günlük ziyaretin ardından dün Ankara'dan ayrılan ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü ayrı ayrı ziyaret etti. Dün de Başbakan Erdoğan ile görüştü ve ardından da basın toplantısı düzenledi. 
 
Her ne kadar Mullen, "Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye'ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını" açıklasa da ziyarette Irak'tan çekilmenin enine-boyuna tartışıldığı belirtildi

TEZKERE TARTIŞMASI

Mullen bunları açıklarken esas ziyaretin Iraktaki ağır silahların ve techizatsız personelin tahliyesi için Mullen'in Türkiye'nin kapısı çaldığı, Ankara'nın da bu isteğe yeşil ışık yaktığı belirtiliyor. Yakında bu konularla ilgili İncirlik Üssü ile İskenderun ve Mersin Limanladrı için müzakerelerin başlayacağı belirtiliyor. 
 
AKP Hükümeti 23 Haziran 2003 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Irak savaşı boyunca İncirlik Üssü'nün ABD askerlerinin rotasyonu için kullanılmasına izin vermişti. ABD'nin son talebi karşısında TBMM'den yeni bir tezkere çıkarılması gerekip gerekmediği belirsizliği sürüyor. Dışişleri Bakanlığı ise silahsız teçhizat ve teknik malzemenin geçişine Türkiye'nin "ilke olarak olumlu yaklaştığını" açıkladı.  

MERSİN-İSKENDERUN

Silahsız teçhizat geçişinin, Türkiye üzerinden yapılması konusunda anlaşma sağlanırsa, ABD'nin, Mersin ve İskenderun güzergahını kullanacağı öğrenildi. ABD, askeri malzemelerini Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye getirerek, oluşturulacak güvenlik koridorundan karayoluyla İskenderun ve Mersin limanlarına indirmeyi planlıyor. Irak'taki ABD Kuvvetleri 2009'da Irak'ta toplam 3.4 milyon teçhizatı olan ABD, 1.2 milyon teçhizatı Irak'ta bırakacak. Kalan 2.2 milyon teçhizatın büyük bir bölümü Afganistan'daki ABD güçlerine gönderilecek. Teçhizatın bir bölümünü Kuveyt'ten çıkaran ABD, Ürdün ve Türkiye'den geçiş yapmak istiyor.

Mullen'in Ankara ziyaretinde, Türkiye'ye erken uyarı ve füze bataryaları yerleştirme talebi ile Türkiye'nin Kabil Bölge Komutanlığı görev süresinin uzatılması yönündeki görüşlerini de aktardığı ifade ediliyor.

MULLEN'İN AÇIKLAMALARI

Oramiral Mullen, ABD Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Oramiral Mullen, "Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için görüşmeye kesinlikle gelmiş değilim. Operasyon alanlarına ekiplerin giriş ve çıkışında Türkiye'nin alt yapısını tabii ki kullanıyoruz ve ona güveniyoruz ama Türkiye toprakları üzerinden silah taşıma, geçişini asla yapmıyoruz. Gelecekte de yapma niyetimiz yok" dedi.

Bunun aksi yönündeki haberlerin asılsız ve yanlış olduğunu ifade eden Oramiral Mullen, uçuşlar, üs ve karadan erişim açılarından Türk hükümetlerinden aldıkları destekler için minnettar olduklarını söyledi.

Türkiye ile ABD'nin sadece müttefik olmadığını aynı zamanda iyi dost olduğunu belirten Oramiral Mullen, iki ülkenin menfaatlerinin ve karşı karşıya oldukları sorunların çoğunun aynı olduğunu kaydetti.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ,http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=17529&haber=agir-silah-bilmecesi



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,170 µs