En Sıcak Konular

PAPALIK ''DİNLERARASI DİYALOG KURULU''NDAN HEM KUTLAMA HEM NASİHAT!

4 Eylül 2010 22:30 tsi
PAPALIK ''DİNLERARASI DİYALOG KURULU''NDAN HEM KUTLAMA HEM NASİHAT! Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu: “Dinî liderlerin öğretileri ve okul kitaplarındaki metinler, gençlerin eğitim ve terbiyesinde belirleyici bir role sahip olması dolayısıyla dinleri tarafsız biçimde anlatmaya özen göstermelidir".

PAPALIKTAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu her yıl Ramazan ayının sonlarına doğru Müslümanlara hitaben yayınladığı mesajını bu kez, şiddetle mücadele konusuna ayırdı. Kardinal Jean-Louis Tauran imzalı mesaj “Farklı dinlerin inananları arasındaki şiddete karşı mücadele”yi ele aldı.

ALLAH ORUCUNUZU KABUL ETSİN

Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu mesajında Müslümanlara “Bu ay boyunca sizler duâ etmek, oruç tutmak, ihtiyaç sahiplerine yardım, akrabalık ve dostluk bağlarını güçlendirme gayretinde oldunuz. Allah bu çabalarınızı karşılıksız bırakmayacaktır” diye seslenildi.

Papalıktan şiddete karşı birlik çağrısı

PAPALIK Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDDK) Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran’ın imzasıyla “Hristiyanlar ve Müslümanlar: Farklı dinlerin inananları arasındaki şiddetin üstesinden gelmek için beraberce mücadele” başlığıyla yayımlanan 6 paragraflık mesajda, söz konusu şiddetin “en azından dünyanın belirli bölgelerinde maalesef son derece aktüel” olduğu ifade edildi. Müslümanlara “Bu ay boyunca sizler dua etmek, oruç tutmak, ihtiyaç sahiplerine yardım, akrabalık ve dostluk bağlarını güçlendirme gayretinde oldunuz. Allah bu çabalarınızı karşılıksız bırakmayacaktır” diye seslenilen mesajda, farklı dinlerin müntesipleri arasındaki şiddetin, PDDK ve Mısır’daki Ezher Üniversitesi’nin birlikte oluşturdukları Karma Diyalog Komitesi tarafından 23-24 Şubat 2010’da Kahire’de yapılan toplantıyla da ele alındığı hatırlatıldı. Kahire’deki toplantının sonuç bildirgesine yansıyan kimi hususların Müslümanlarla paylaşmak istendiğine değinilen mesajda, şu ifadelere yer verildi: “Farklı dinlerin bağlıları arasındaki şiddetin sebepleri arasında, siyasî ya da başka amaçlar uğruna dinin manipülasyonunu, etnik ya da dinsel kimliğe dayalı ayrımcılığı; toplumsal bölünmüşlük ve gerilimleri sayabiliriz. Cehalet, yoksulluk ve az gelişmişlik, sadece dinî topluluklar arasında değil, cemaatlerin kendi içinde de doğrudan ya da dolaylı biçimde şiddeti besleyen unsurlar arasındadır. Bu tür durumlara bütün toplum yararına çare bulunması için sivil ve dini otoritelerin katkılarını sunmalarını diliyoruz. Sivil otoriteler, şiddetin faillerine ve teşvikçilerine karşı, hukukun üstünlüğünü sağlayarak gerçek adaleti temin etmelidirler.”

DİYALOG VE UZLAŞININ ÖNEMİ

Kahire’deki toplantıda farklı dinlerin bağlıları arasındaki şiddet olaylarını önleme amacıyla sıralanan “önemli tavsiyeler” ise PDDK mesajında şu cümlelerle özetlendi: “Barış içinde ve verimli biçimde bir arada yaşayabilmek için yüreklerimizi karşılıklı affa ve uzlaşıya açmak; diyalog kültürünün temeli olarak, hem aramızda ortak olan hem de bizleri farklı kılan noktaları kabullenmek; etnik ve dinsel kimliğe dayalı hiçbir ayrımcılık yapmaksızın her insanın hak ve onuruna saygı göstermek; herkes arasında temel eşitliği sağlayacak adil yasalar çıkmasını temin etmek; ev, okul, kilise ve camilerde eğitimin çeşitli alanlarında saygı, diyalog ve kardeşlik formasyonunu kazandırmak. Farklı dinlerin inananları arasındaki şiddeti göğüslememiz, çeşitli dinî topluluklar arasında barış ve uyumu özendirmemiz, ancak bu sayede mümkün olacaktır.”

Mesajda, “Dinî liderlerin öğretileri ve okul kitaplarındaki metinler, gençlerin eğitim ve terbiyesinde belirleyici bir role sahip olması dolayısıyla dinleri tarafsız biçimde anlatmaya özen göstermelidir” ibaresi de yer aldı. Kardinal Tauran’nın, PDDK adına yayımladığı mesajı, “Bu değerlendirmeler ve de bunların Hristiyan dostlarınızla konuşmalarınız sırasında oluşacak yankılarının, giderek daha saygılı ve sakin bir diyaloğa katkı sağlamasını umuyorum” biçiminde bir dilekle noktalaması da dikkati çekti.


MESAJLARIN TARİHÇESİ

Vatikan nezdindeki kurumlardan biri olan PDDK, her yıl Ramazan ayının sonuna doğru Müslümanlara hitaben bir mesaj yayımlamayı 40 yılı aşkın süredir gelenekselleştirmiş bulunuyor. Bu mesajlar, bir bayram kutlamasından ziyade, her yıl belirli konularda Roma Katolik Kilisesinin görüşlerini Müslümanlara aktarmaya yönelik araç olarak kullanılıyor. Ramazanın sonuna doğru her yıl Müslümanlara hitaben uzun bir mesaj kaleme alan PDDK’nın, Kurban Bayramı’nda asla mesaj yayımlamaması da söz konusu geleneğin “farklı bir dinin bağlılarına bayram münasebetiyle kutlama” dışında anlamlar içerdiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Vatikan’ın Ramazan ayı sonuna doğru Müslümanlara seslenme adı altında PDDK aracılığıyla yayımladığı mesajların özellikle son yıllarda, terörizm ve dinî şiddet gibi temalara odaklanmış olması dikkati çekiyor.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ,http://www.yeniasya.com.tr/2010/09/04/dunya/h1.htm 
 



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,456 µs