En Sıcak Konular

KİLİSELERİ İHYA ET,SAHABEYE İHANET!

4 Eylül 2010 21:27 tsi
KİLİSELERİ İHYA ET,SAHABEYE İHANET! İslam ordularının Doğu ve Güneydoğu'yu fethettiği sırada şehit olan ya da sonradan hayatın kaybeden 70 sahabenin kabirlerine büyük vefasızlık yapılıyor.

70 sahabeye saygısızlık

İslam ordularının Doğu ve Güneydoğu'yu fethettiği sırada şehit olan ya da sonradan hayatın kaybeden 70 sahabenin  Kiğı'daki kabirlerine büyük vefasızlık yapılıyor. Peygamber efendimizin arkadaşları olan sahabelerin kabirlerinin bulunduğu Kiğı Şehitler Kalesi'ndeki baraj çalışması için hergün dinamitler patlatılıyor. Kiğı halkı yaşananlara büyük tepki gösteriyor.

Doğu ve Güneydoğu'nun hemen her yerleşim biriminde, kutsi dava uğruna şehadet şerbetini içen Hz. Peygamberin yol arkadaşlarının kabrine rastlamak mümkün. Başta Diyarbakır olmak üzere bölgenin birçok yerinde sahabe kabri bulunuyor. Diyarbakır'ın ilk Müslüman valisi sahabe Sultan Sasa'nın makamına iş merkezi yapılması girişimi gibi bir saygısızlığın benzeri bu sefer Bingöl'ün Kiğı ilçesinde yapılıyor. Kiğı Şehitler Kalesi'nin dibinde yapımı devam eden hidroelektrik santralı inşaatı nedeniyle kalenin önemli bir kısmı yıktırıldı. Bölgedeki sahabe kabirleri üzerinde çalışmalar sürdüren Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Haspolat, inşaat çalışmasının şehit sahabelerin kabrine ulaşmasına sadece 50 metre kaldığını belirterek, "Böyle devam ederse büyük bir manevi değerimiz göz göre göre tahrip olacak, yok olacak." dedi.

Tarihe duyarlı bölge halkının kendisine konu hakkında sürekli mailler attığını anlatan Haspolat, iş makinelerinin kaleye büyük zarar verdiğini kaydetti. İnşaat çalışmasının kalenin uç bölgesinde bulunan ve halk tarafından cami olarak bilinen yere 50 metreye kadar yaklaştığını anlatan Haspolat, "70 sahabe mezarını yıkanları, buna kayıtsız kalanları Hz. Peygamber'e şikayet ediyor, Allah'a arz ediyorum." diye konuştu.

Kiğı Kalesi'ni İslam orduları kumandanlarından Hz. Halid bin Velid'in fethettiğini hatırlatan Haspolat, fetih sırasında İslam komutanlarından sahabe Hz. Seyit Kasım'ın da şehit olduğunu dile getirdi. Haspolat bu şehadetten dolayı kalenin karşısında bulunan dağın da Seyit Kasım Dağı olarak bilindiğini sözlerine ekledi.

Bu arada Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kiğı Şehitler Kalesi'nde incelemelerde bulunarak bir rapor hazırladı. Raporda 1. arkeolojik SİT alanı sınırları içerisinde bulunan kalede, yakın geçmişe ait insan eliyle veya iş makineleri kullanılmak suretiyle yapılmış herhangi bir tahribat veya kaçak kazı izine rastlanılmadığı iddia edildi. Ancak inşaat çalışmasının kalenin 50 metresine kadar yaklaşıldığı da raporda belirtildi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/70-sahabeye-saygisizlik-175823.htm



Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,998 µs