En Sıcak Konular

TUDER: ''DAMACANALAR SAĞLIKLI DEĞİL''

2 Eylül 2010 12:48 tsi
TUDER: ''DAMACANALAR SAĞLIKLI DEĞİL'' TÜDER’den yapılan açıklamada,Türkiye’de içme suyu tüketiminin büyük oranda polikarbon damacanalarla karşılanır olmasının; ciddi tartışmaları ve ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini vurgulandı.

Sağlıklı su için!  

Tüketiciler Derneği’nden yapılan açıklamada Türkiye’de içme suyu tüketiminin polikarbon damacanalarla karşılanır olmasının; ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini ifade edildi

Tüketiciler Derneği (TÜDER), tüketicileri sağlıklı ve güvenli su tüketimi konusunda uyardı. Sağlıklı ve güvenli içme suyunun her birey için temel bir insan hakkı olduğuna ve evrensel bir tüketici hakkı olduğuna dikkat çeken TÜDER, içme suyuna kolay erişebilmenin yanında suyun güvenli ve sağlıklı olmasının da gerekli olduğunu vurguladı. TÜDER, DSÖ’nün, içinde hastalığa neden olan gözle görülemeyen canlılar ve zararlı kimyasalların bulunmadığı suya “güvenli su” içinde yaşam için gerekli belli oranda mineralleri içeren suya da “sağlıklı su” dediğini hatırlattı.
TÜDER, tüketicilerin sağlıklı ve güvenli suya ulaşmalarının gittikçe zorlaştığını belirterek, “Su kullanıma sunulmadan önce; sağlık için riskleri belirlenmeli, riskleri giderecek her tür yasal ve teknik alt yapı oluşturulmalı, düzenlemeler etkin şekilde uygulanmalı, tüketiciler bilgilendirilmeli, gerekli denetim ve yaptırımlar uygulanmalıdır. Böylece halk sağlığının korunması ve toplumun sağlıklı–güvenli suya ulaşmasının en önemli ve vazgeçilmez koşulları sağlanmış olur” açıklamasında bulundu.

Milyonlarca insan ölüyor

Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin güvenli içme suyuna erişemediğini gelişmekte olan ülkelerde her yıl güvenli ve sağlıklı su tüketemediği için milyonlarca insanın dizanteri gibi hastalıklardan öldüğüne dikkati çeken TÜDER, Türkiye’de zaman zaman şebeke sularından kaynaklanan zehirlenmeler, sanayinin kirli atıklarının sulara karışmasından dolayı görülen canlı ölümleri, su havzalarının imara açılması ve daha kaynağındayken suyun kirletilmesi, sanayi atıkları, bilinçsizce kullanılan kimyasallar ve tarım ilaçları gibi olumsuzlukların şehir şebeke sularına olan güvenilirliği azalttığına değindi.

Damacanalar sağlıklı değil...

TÜDER’den yapılan açıklamada, Türkiye’de içme suyu tüketiminin büyük oranda polikarbon damacanalarla karşılanır olmasının; ciddi tartışmaları ve ciddi soru işaretlerini de beraberinde getirdiğini vurgulayarak, “Gelişmiş toplumlarda,  şişelenmiş doğal mineralli su ve kaynak suyu içme suyu olarak yaygınken; Türkiye’de su tüketiminin ne kadar güvenli olduğu, içindeki suyun kalitesi ve fiyatı ciddi bir şekilde sorgulanmakta; kuşkular gittikçe artmakta, güvenliği tartışılmakta, taleplerin cam şişe ile su karşılanması istenmekte ve ilgili kuruluşlarca her tür lobinin ötesinde kuşkuların giderilmesi ve bu soruların cevaplanması gerekmektedir” denildi.

Bunlara dikkat edin!

Damacanaların; ruhsatlı satış yerlerinde, ışık görmeyen, hijyenik koşullarda  ve ezilmeyecek, hava almayacak şekilde depolandırılmaları gerektiğini belirten TÜDER açıklamasında, damacanaların temizliğine de değinerek, “Damacanaların temizliği çok önemli olup en fazla 60–70 kez dolum yapılabilmesi ve her dolumda dezenfekte edilmesi sağlık ve güvenlik açısından büyük önem taşımaktadır. Her şeyden önce damacana içindeki su renksiz, kokusuz, berrak olmalıdır; içerisinde  yosunlaşma, yabancı madde bulunmamalıdır ve ambalajın önceden açılmadığına çok dikkat edilmelidir” denildi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10003479&tarih=2010-09-02



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,047 µs