En Sıcak Konular

BAHÇELİ'NİN BARZANİ'YE ''KÜSTAH'' DEMESİNE ÇALIK GRUBU NİYE BOZULDU?

1 Eylül 2010 23:43 tsi
BAHÇELİ'NİN BARZANİ'YE ''KÜSTAH'' DEMESİNE ÇALIK GRUBU NİYE BOZULDU? Bahçeli'nin,Barzani'ye,"Mehmetçik katili, Türkiye'ye meydan okuyan küstah" demesinden Sabah Gazetesinin niye gocunduğu anlaşıldı.Gazetenin sahibi Çalık Grubu, Irak'ın kuzeyinde Barzanilerle iş ortağı..

Barzani'nin ortakları

Sabah gazetesi, yalan haberle MHP'yi koalisyon hükümeti olduğu dönemle ilgili suçlamaya çalışırken Sabah'ın sahibi Çalık Grubu, Irak'ın kuzeyinde Barzanilerle her türlü ilişkiyi sürdürüyor.

Ortadoğu Gazetesi'nin haberine göre,BAŞBAKAN Erdoğan'ın talimatıyla Vakıfbank ve Halkbank'tan verilen 650 milyon dolarlık krediyle TMSF'den Çalık'a devredilen Sabah'ın sahibi Çalık Enerji, Barzani'nin kontrolündeki topraklarda, petrol-doğalgaz arama ve sondaj işleri yapıyor. Erdoğan'ın damadı.Berat Albayrak'ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık'ın o bölgede iş yaptığı tek aşiret Barzani aşireti değil.

PKK'nın hamisi Talabani ve Barzani ile Irak'ın kuzeyinde birlikte iş yapan, AKP sayesinde devlet kesesinden gazete sahibi olan Çalık'ın Sabah gazetesi, yani Başbakanın damadının yönettiği gazete, dün de yalan ve iftiralarını sürdürdü.

Önceki gün 57. Hükümet döneminde MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de onayı ile Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani'ye yardım yapıldığını öne süren Sabah, dün de "1 Mayıs 2000'de Türk yetkililerle Talabani arasındaki görüşmede Talabani, Peşmerge maaşları için 2 milyon dolar istedi, 57. hükümet 600 bin dolar verdi" diye haberini manşetine taşıdı.

TALABANİ İLE DE İÇLİ-DIŞLI

Sabah gazetesi, yalan haberle MHP'yi koalisyon hükümeti olduğu dönemle ilgili suçlamaya çalışırken Sabah'ın sahibi Çalık Grubu, Irak'ın kuzeyinde Barzanilerle her türlü ilişkiyi sürdürüyor.

Erdoğan'ın talimatıyla Vakıfbank ve Halkbank'tan verilen 650 milyon dolarlık krediyle TMSF'den Çalık'a devredilen Sabah'ın sahibi holdingin enerji alanında faaliyet gösteren şirketi Çalık Enerji, Barzani'nin kontrolündeki topraklarda, petrol-doğalgaz arama ve sondaj işleri yapıyor. Erdoğan'ın damadı.Berat Albayrak'ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık'ın o bölgede iş yaptığı tek aşiret Barzani aşireti değil.

Çalık, Talabani'yle de içli-dışlı. Talabani'nin Kuzey Irak'taki karargah inşaatı da Çalık'ın elinden çıktığı biliniyor.

İŞTE BU İLİŞKİLERDEN BAZILARI

9 Mart 2007 ve 8 Mayıs 2007 tarihlerinde İstanbul'da dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza gözetiminde yine dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), BOTAŞ yetkilileri ve peşmerge temsilcileri arasında bir dizi görüşme yapıldı.
 
Bu görüşmelerde Shell ve TPAO Irak'ın kuzeyinde ve Kerkük'te gaz çıkarmak için anlaştı. Bu anlaşmayı 13 Nisan 2007 tarihli The Times gazetesinde yazıldı. Aynı haberde Shell'in Irak'tan sorumlu Başkanı Ian Bromilow'un "Görüşmelerimiz var ancak bu görüşmelerin içeriği gerçekten çok gizli" açıklaması da yer aldı. Anlaşmaya göre, TPAO ve Shell Irak'ta doğalgazı birlikte çıkaracak, çıkan gazı Kerkük'ten boru hattıyla Ceyhan'daki terminale ulaştırılacaktı.
O dönem bu işin perde arkasında Çalık'ın olduğu gündeme geldi. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, o dönem konu ile ilgili yaptığı bir basın toplantısında, Shell boru hattı yapımında Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık Enerji ile ortaklığa gideceğini açıkladı.

Yine aynı dönem, Shell ile anlaşmayı imzalayan TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç "büyük bir tesadüf eseri", 30 Mayıs 2007'ta görevinden istifa ederek Çalık Enerji'ye geçti. Bu geçiş, daha Mart ayında TPAO'da konuşulmaya başlanmıştı.
 
Dinç, o dönem özel şirketlere petrol arama konusunda önemli ayrıcalıklar sağlayan Türk Petrol Kanunu'nu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kamu yararı gerekçeli vetosuna rağmen ısrarla savunmuştu. Shell ve TPAO o dönem Irak'ta Petrol Yasası'nın çıkmasıyla Irak'ta ortak gaz işine başlayacaktı. Shell Irak'a kule getirmesinin maliyetli olması nedeniyle TPAO'nun imkanlarından yararlanacaktı. Batman'daki depoda bulunan kule ve TPAO'nun diğer gereçleri kullanılacak.

BRYZA-ÇALIK YAKINLIĞI

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın o dönem Enerji'den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, 9 Mart'ta İstanbul'da yapılan 6. Enerji Arenası sırasında yaptığı açıklamada, "Irak'ta çıkacak gaz, Türkiye ile stratejik ortaklığımızı pekiştirecektir. Türk, Irak ve ABD yetkilileri olarak Irak doğalgazını Kuzey Irak'tan geçirip Türkiye'den Avrupa'ya ulaştıracak proje hakkında görüşeceğiz" demişti.

İşin ilginç tarafı, Matt Bryza ile Çalık arasındaki yakınlığın boyutları. Matt Byrza, 1 Temmuz Pazar günü İstanbul'da Ahmet Çalık ve ekibiyle görüştü.

İSRAİL HATTINDA DA ÇALIK VAR

Çalık, Karadeniz-Kızıldeniz hattı olarak bilinen ve Ceyhan'dan İsrail'e uzatılacak boru hattının da aktif katılımcılarından. Samsun-Ceyhan arasındaki hattın yapımını Çalık Holding yürütüyor. Bu hat Ceyhan'dan İsrail'e uzatılacak. Bu konudaki anlaşma 13 Aralık 2006'da İsrail'de Hilmi Güler ile İsrail Altyapı Bakanı Benyamin Ben Eliezer arasında imzalandı.

Erdoğan, 25 Haziran'da İstanbul'da yapılan KEİ zirvesinde Rusya'nın enerji işbirliği teklifine karşı İsrail hattının desteklenmesi şartını gündeme getirmişti.

BUNLARA CEVAP BEKLİYORUZ

Sabah, AKP iktidarının PKK ve BDP ile yaptığı referandum pazarlığının üstünü örtmeye çalışırken bu pazarlığa tepki gösteren, daha da önemlisi referandum için "hayır" çağrısı yapan MHP'ye kara çalmaya kalkıyor.

Şimdi soruyoruz:

* 57. Hükümet döneminde Kuzey Irak Türkiye'den sorulurdu. Türk askeri ordaydı. Şimdi Türk askerine çuval geçiriliyor.
 
* O günkü iktidar Peşmergeyi kullanıyordu.Bu günkü iktidarı ise Peşmerge kullanıyor. 

* O günkü iktidan istediği zaman K,Irak'a girerdi. Şimdiki AKP iktidarı ise ABD'nin emrini bekliyor.

* O zaman Barzani-Talabani Türkiye'nin emrindeydi, şimdi onların ayaklarına gidiliyor.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ,http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=barzani-39nin-ortaklari&id=17491


 



Bu haber 1,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,971 µs