En Sıcak Konular

HASEKİ KÜLLİYESİ MÜZE OLACAK

30 Ağustos 2010 01:13 tsi
HASEKİ KÜLLİYESİ MÜZE OLACAK Müzede, alan yetersizliği nedeniyle bazı vakıf müzelerinde sergilenemeyen çini panolar, su damlalıkları, mezar taşları, kitabeler, Sakal-ı Şerif kutuları, rahleler, halılar, kilimler, şamdanlar gibi eserler görülebilecek.

Haseki külliyesi müze olacak

Müzede, alan yetersizliği nedeniyle bazı vakıf müzelerinde sergilenemeyen çini panolar, su damlalıkları, mezar taşları, kitabeler, Sakal-ı Şerif kutuları, rahleler, halılar, kilimler, şamdanlar gibi eserler görülebilecek.

Haseki Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce onarılarak cami dışındaki bölümleri müze haline getirilecek. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tüm bölge müdürlükleri ile Türkiye'nin 81 ilinde vakıf eserleri müzesi oluşturulması kararı aldığını, kendilerinin de bu konuda talimatlandırıldığını söyledi.

Özekinci, bazı vakıf müzelerindeki eserleri sergilemek konusunda mekansal olarak sıkıntı yaşadıklarını anlatarak, ''Elimizde gerçekten çok nadide eserler var. Tüm bunların sergilenebileceği bir mekan ihtiyacımız vardı.

Genel müdürlüğümüz müze ve geçmişe sahip çıkma konusundaki kararlılığından dolayı yaptığımız araştırmalarda İstanbul'un yedinci tepesi diye bahsettiğimiz yerdeki Haseki Külliyesi'nin böyle bir vakıf eserleri müzesi olarak lokasyon açısından mükemmel olacağı kararına varılarak müzenin burada yapılması kararlaştırıldı'' dedi.

İbrahim Özekinci, restorasyon çalışmalarına başlandığını anlatarak, şöyle devam etti: ''Restorasyona İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı'nın sponsorluğunda başladık, bizim kontrolümüzde devam ediyor. Şu anda hızlı bir çalışma içerisindeyiz. Aynı zamanda teşhir ve tanzim çalışmalarımız da devam ediyor.

Daha sonra araştırmacılarımız için biz bir araştırma kütüphanesi de yapmak istiyoruz. Özellikle Mimar Sinan'la ilgili. Çalışmalar bittiğinde bazı vakıf müzelerinde sergilenemeyen çini panolar, su damlalıkları, mezar taşları, kitabeler, sakal-ı şerif kutuları, rahleler, halılar, kilimler ve şamdanlar gibi eserlerin sergilenebileceği bir alan ortaya çıkacak.''

Gelecek yaz ziyarete açılması bekleniyor

Eski eserlerin restorasyon süresiyle ilgili kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Özekinci, ''Biz külliyedeki çalışmaların 2011 yılının Temmuz ayında tamamlanmasını hedefliyoruz. Konservasyon işinin yapılması ve eserlerin yerleştirilmesiyle müzeyi gelecek yaz ziyarete açmayı planlıyoruz.

Belediye ile de görüşmelerimiz devam ediyor. O bölgenin araç trafiğine kapatılıp sadece yaya trafiğine açılması konusunda. Bunların da gerçekleştirilmesi halinde oranın gerçekten bir sosyal ve kültürel cazibe merkezi haline geleceğini ümit ediyoruz'' diye konuştu.

Özekinci, eski eser restorasyonunda karşılaştıkları en önemli sorunlardan bir tanesinin geçmiş yıllarda yapılan çimentolu uygulamalar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

''Özellikle kubbelerimizde tonlarca ağırlıkta katman halinde betonlar var. Şu anda yaptığımız en büyük çalışmalardan birisi bu. Buralar bu betonlardan arındırıldı. Yerine özgün malzeme olan Horasan harçları konmaya başlandı. Kurşunlarımızı da kaplayarak yukarıdan aşağıya iniyoruz. Burada ayrıca elektrik, statik, kapı, pencere, havalandırma, ısıtma gibi işlemlerimiz olacak. Bu çalışmaları müze fonksiyonuna uygun gerçekleştireceğiz.''

Mimar Sinan'ın İstanbul'da yaptığı ilk eser

Haseki Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın zevcesi Haseki Hürrem Sultan tarafından 1538-1551 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırıldı.

Sinan'ın İstanbul'da yaptığı ilk eser olma özelliğini taşıyan külliye,  cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşme yapılarından oluşuyor.

Başlangıçta külliye olarak tasarlanmamış, caminin inşasından sonra belirli aralıklarla diğer binalarının eklenmesiyle külliyeye dönüştü.

Külliyenin 958/1551 tarihli vakfiyesine göre, her tür hastalığın tedavi edildiği bu darüşşifada 2 dahiliyeci, 2 cerrah, 2 göz hekimi, 2 eczacı, 2 eczacı kalfası, 1 katip, 1 vekilharç, 2 aşçı, 1 kilerci, 4 hasta bakıcı, 2 hizmetçi, 2 çamaşırcı ve diğer görevliler dahil olmak üzere 28 kişi görev yapıyordu. Haftanın 2 günü hastane dışından (satmayacakları kaydıyla) isteyenlere ücretsiz ilaç veriliyordu.

Kaynak. MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/haseki-kulliyesi-muze-olacak-175097.htm


 



Bu haber 1,793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,537 µs