En Sıcak Konular

RİZE'DE SEL VE HEYELAN FELEKETİ: 11 ÖLÜ

27 Ağustos 2010 15:31 tsi
RİZE'DE SEL VE HEYELAN FELEKETİ: 11 ÖLÜ Rize’nin Gündoğdu Beldesi’nde meydana gelen sel ve heyelanda 11 kişi hayatını kaybetti.Yaralanan 7 kişinin tedavi altına alındı.

Rize'deki sel ve heyalan 11 kişiyi yuttu

Rize’nin Gündoğdu beldesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen heyelanlarda yıkılan 2 evin enkazından 3 ceset çıkarıldı. Ölenlerin sayısı 11'e yükseldi...

Bölgede yürütülen arama çalışmaları sonrasında kayıp olan Serdar ve Sonay Pehlivan çifti ile Ahmet Kopuz´un da cesedi bulundu. Böylelikle olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 11´e çıkarken kayıpların sayısı ise 2'ye indi.

BİRBİRLERİNE SARILMIŞ BULUNDU

Gündoğdu'nun Hamidiye Mahallesi'nde bugün cesetleri bulunan kayıplardan Serdar ve Sonay Pehlivan çiftine, toprak yığınları arasında ulaşıldı. Sel ve heyalandan kaçamayan Pehlivan çiftinin cesetleri, sürüklendikleri toprak yığını arasında birbirlerine sarılmış bulundu...

KARDEŞİMİ YANIMA ÇAĞIRMIŞTIM

Heyelanda kardeşi ve kayınvalidesini kaybeden Burak Akat, dün akşam Dağınıksu Mahallesi'nde kayınvalidesi Fazilet Efil'in evinde bulunduklarını söyledi. Çay toplamak için eşiyle bölgeye geldiklerini belirten Akat, “Kardeşim Tahir’i de Adıyaman’da iş olmadığı için yanıma çağırdım. Ayda 800 lira kazanacaktı. 5 ay sonra da askere gidecekti. Kazandığı parayı askerliği için biriktiriyordu” edi. İftarda sofraya oturdukları sıralarda bir ses duyduklarını belirten Akat, “Evin çökeceğini anladık. ‘Çökecek, kaçın’ demeye kalmadan ev çöktü. Bu arada ben kendimi dışarı atmayı başarmıştım. Kayınvalidem ve kardeşim ise evden kaçmayı başaramadılar. Heyelan altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Çok üzgünüm” dedi.

ESKİ MUHTAR 10 KİŞİYİ KURTARDI, KENDİ ÖLDÜ

Rize’nin Gündoğdu Beldesi Hamidiye Mahallesi’nde meydan gelen heyelanda hayatını kaybeden eski muhtar Osman Kutay’ın ölümünün arkasında kahramanlık öyküsü çıktı.

Aşırı yağış sonrasında ailesi ve komşuları ile birlikte mahsur kalan Salim Bilgin, arkadaşı Osman Kutay’ı telefonla arayarak yardım istedi. Bunun üzerine kamyonetiyle Hamidiye Mahallesi’nin yüksek kesimine çıkan Kutay, arkadaşı Salim Bilgin ile 10 kişiyi araca alarak belde merkezine hareket etti. Ancak kamyonet yolda arızalandı. Bunun üzerine aracın kasasından inen 10 kişi yürüyerek belde merkezine yöneldi. Salim Bilgin ve Osman Kutay ise aracın yanında kaldı. Kamyonetin arızasını gidermek isteyen Bilgin ve Kutay, bu sırada aniden gelen heyelanın altında kalarak sürüklendi ve gözden kayboldu. Yardıma giden Kutay, toprak altında kalarak hayatını kaybetti. Çaykur emeklisi olan Kutay’ın emeklilik sonrası terzilik yaptığı öğrenildi. Arkadaşı Salim Bilgin'i arama çalışmaları da sürüyor.

YARALILARIN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Rize’nin Gündoğdu Beldesi’nde meydana gelen sel ve heyelanda yaralanan 7 kişinin tedavisinin sürdüğü açıklandı. Rize Valiliği Kriz Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre olayda yaralanan 72 yaşındaki Zeki Karakaş, 19 yaşındaki Sümeyra Yazıcı, 59 yaşındaki Reyhan Yazıcı, 11 yaşındaki Birgül Efil, 59 yaşındaki Şadiye Karakaş, 12 yaşındaki Geylani Taşkıran ve 56 yaşındaki Emine Kopuz’un Rize Üniversitesi (RÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 82’inci Yıl Devlet Hastanesi’nde tedavilerinin sürdüğü belirtildi. Yaralıların sağlık durumlarının genel olarak iyi olduğu ifade edildi.

43 KİŞİLİK SİVİL SAVUNMA EKİBİ BÖLGEDE

Bu arada Rize, Trabzon ve Erzurum illerinden oluşan 43 kişilik sivil savunma ekibin bölgede arama kurtarma çalışmalarını yürüttüğü belirtildi. Çalışmalara Kaçkar Dağcılık Kayak Rafting İhtisas Spot Kulübü’ne (KDRK) üye dağcılarda eşlik ediyor.

ÇAYKUR’UN 3 FABRİKASINDA ÜRETİM DURDU

Çaykur’a ait Gündoğdu, Cumhuriyet ve Taşlıdere çay fabrikalarında meydana gelen su baskını sonrası üretimin durduğu açıklandı. Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, fabrikalarında maddi hasar meydana geldiğini ve üretimin durduğunu belirterek hasar tespit çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Yüce ayrıca kuru çay depolarının bir bölümünün de sel sularında etkilendiğini ancak şu ana kadar zaar tesbit çalışması yapamadıklarını söyledi.

166.2 kilogram yağış toprağı doyurdu, 52 kilo yağış faciayı tetikledi

Meteoroloji yetkilileri, Rize'de önceki gün metrekareye 24 saat içinde 166.2 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Yetkililer, kentte sel faciasının yaşandığı dün ise yağış miktarının 24 saatte 52.5 kilogram olduğunu belirterek, "Önceki gün şiddetli yağış toprağı doyurdu, ardından gelen 52.5 kilogram yağış da bu nedenle sel ve heyelanlara neden oldu" dedi. Rize'ye önceki gün düşen 166.2 kilogram yağış miktarının 1996 yılında aşıldığı ve 14 Kasım 1996 tarihinde 178.7 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.

 20'den fazla ev yıkıldı, 100'ü aşkın ev hasar gördü

Gündoğdu beldesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda yaklaşık 20 ev yıkıldı, 100'ü aşkın evde hasar görerek oturulamaz hale geldi. Sel sularına kapılarak sürüklenen yaklaşık 150 araçta büyük maddi hasar meydana geldi. Suların sürüklediği bazı araçlar ters döndü, bazı araçlar da diğerlerinin üzerine düştü. Gündoğdu'da ara sokaklar dere yataklarına dönüştü, çekilen sular yerini çamur ve balçığa bıraktı.

Veliköy'de hasar büyük

 Bu arada beldede en büyük hasar Veliköy köyünde yaşandı. Köye ulaşımı sağlayan yol tamamen tahrip oldu. Kaya parçaları bir evin duvarından girip diğer duvarından çıktı, evler derelerin sürüklediği ağaç ve odunlarla doldu, balçıkla kaplandı. Bu  sabah yağışın kesilmesinin ardından vatandaşlar kendi imkanları ile evlerini temizlemeye başladı. Veliköy sakinleri yaklaşık 4 kilometre yolu yürüyerek ilçeye inmeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Afetzede vatandaşlar, böyle bir yağışa ilk kez şahit olduklarını belirterek, acil yardım talebinde bulundular ve "Kalacak, gidecek yerimiz yok. Dere geldi, evlerimizi aldı. Haber alamadığımız yakınlarımız var. En kısa zamanda bize yardım eli uzatılmalı. Çoğumuz evlerimize ulaşamıyoruz. Ulaşanlarda çamur dolu olduğu için eve giremiyor" diye dert yandılar.

 Kızılay çadır kurdu

 Bu arada Türk Kızılay'ı Rize Şubesi afetin yaşandığı Gündoğdu Beldesi merkezine çadır kurdu. Çadırda afetzede vatandaşlara içme suyu dağıtıldı. Dün gece ulaşıma kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nda da yolu tamamen açabilmek için çalışmalar sürüyor. Trafik tek şeritten kontrollü olarak verildiği için yolun Gündoğdu geçişinde karşılıklı uzun araç kuyrukları oluştu.

 Valilik Kriz Merkezi oluşturuldu

 Rize Valiliği bünyesinde kriz merkezi oluşturuldu. Vatandaşlar köy ve mahallelerinde yaşadığı sıkıntıları kriz merkezine bildirmeye başladı. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ında gün içerisinde sık sık Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı'yı arayarak bilgi aldığı öğrenildi.

BELEDİYE BAŞKANI BAKIRCI   

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize’de dün akşam Değirmendere Deresi’nin taşması sonucu bir ilköğretim okulu ile bazı evleri su bastığını anımsattı.Gündoğdu beldesinde yaşanan sel ve heyelanın da Rize’de Cumhuriyet tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu ifade eden Bakırcı, “Yolda yürümek bile mümkün olmadı. Karayolunda 70-80 santimetre yüksekliğinde su vardı. Bu su gücüne bir şey dayanmaz. Denize sıfır noktada bir metreye yakın su oluyorsa arka tarafları düşünmek bile istemiyorum” dedi.         Kurtarma çalışmalarına ara verildiğini bildiren Bakırcı, artık bu saatten sonra bir şey yapılamayacağını, çalışmaların sabah 06.00’dan itibaren yeniden başlayacağını söyledi.Bakırcı, beldeye elektrik ve su da verilemediğini kaydetti.

“ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR HEYELAN”

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, sağanak sonucu heyelan meydana gelen Rize’nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu.         Özak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam iftar saatinde aşırı bir yağış olduğunu hatırlatarak, “Bugüne kadar alışılmışın dışında bir heyelan olmuş. Gündoğdu’nun doğusundan batısına kadar aralıklarla heyelan oluşmuş. Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz” dedi.         Teknik çalışmaların, arama kurtarma ve yol açma çalışmalarından sonra yapılacağını ifade eden Özak, “Şu anda 7 canımızı kaybettik, acımız çok büyük.  Aynı zamanda 6 kaybımız var, onları arıyoruz. Yaralılarımız da var, onlara acil şifalar diliyoruz. Afete dayalı vatandaşı koruyacak planlama yapmalıyız. Aksi takdirde daha büyük yağışlarda daha büyük sorunlar yaşanabilir” diye konuştu.         Özak, zararın tespit edilmeye başlandığını kaydederek, “Ankara’dan acil bir para gönderilecek ve gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerinden çıkan vatandaşımızın kiraları 6 ay, 1 yıl, ne kadar süre evlerine giremeyeceklerse tespit edilir, ödenir” dedi.         Bakan Özak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sabah Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştüğünü, Çiçek’in, Başbakan Erdoğan’ın tahsis ettiği uçakla bölgeye geleceğini bildirdi.         İncelemelere Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş ve diğer yetkililer de katıldı.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/rize-deki-sel-ve-heyalan-11-kisiyi-yuttu/turkiye/sondakika/27.08.2010/1281574/default.htm



Bu haber 1,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,314 µs