En Sıcak Konular

PAKİSTAN'IN YÜZDE 70'İ SU ALTINDA

23 Ağustos 2010 13:16 tsi
PAKİSTAN'IN YÜZDE 70'İ SU ALTINDA Pakistan'da son 20 günde 2 binden fazla kişinin ölümüne, 40 milyona yakın insanın evlerini terk etmesine yol açan sel felaketinden sonra yaşanan büyük trajedi sürüyor.

Kaçacak yer kalmadı

Pakistan'da son 20 günde 2 binden fazla kişinin ölümüne, 40 milyona yakın insanın evlerini terk etmesine yol açan sel felaketinden sonra yaşanan büyük trajedi sürüyor. Haydarabad, Pencap, ve Sind'de sular yükselmeye devam ederken, insanlar kaçacak yer bulamıyor.

ÜLKENİN YÜZDE 70'İ SU ALTINDA

Salgın hastalık tehlikesinin baş gösterdiği Pakistan'ın Belucistan bölgesine 15 gündür hiçbir yardım ulaşmadı. Şuhadad Kot şehrindeki bentlerin ise sel sularının basıncına dayanamayıp yıkılması riskinin büyük kayıplara neden olacağı uyarısında bulunuluyor. Nehirlerden taşan suların Thatha ve Haydarabad şehirlerini tehdit ettiği bildirilirken, yetkililer, bölge halkına evlerini boşaltması için sürekli anons yapıyor. Yüzde 70'i sular altında kalan ülkede halk ise nereye kaçacağını şaşırmış vaziyette. Beklenen yeni yağışların getireceği felaketin boyutunun çok daha büyük olmasından korkuluyor.

Pakistan hâlâ sel felaketleriyle boğuşuyor. Sind ve Belucistan'daki Pakistanlılar  hırçın nehirlerden taşan sel sularından korunmak için evlerini terk etmeye başladı.  İslam Online'nin bildirdiğine göre Haydarabad ve Thatha büyük bir tehlike ile karşıya karşıya. Pakistan'da sel felaketinin üçüncü haftasına girilirken Sind ve Pencap eyaletlerinde sular yükselmeye devam ediyor.  Selin Şuhadad Kot şehrindeki bentleri yıkarak şehrin tamamen sular altında kalma riskiyle karşı karşıya olduğu bildiriliyor. Nehirden taşan azgın suların da Haydarabad ve Thatha'ya doğru hızla akmaya başladığı,  bölge halkının evlerini boşaltmaları için sürekli anonsların yapıldığı belirtiliyor. Bu durum karşısında halkın ne tarafa kaçacaklarını şaşırdıkları kaydediliyor.  Beklenen yeni felakette milyonlarca insanın bir daha etkileneceğinin altı çiziliyor.

Belucistan halkı 15 gündür hiçbir yardıma ulaşamadılar. Pencap başta ülkenin kuzeybatısındaki Pahtunhava bölgesinde yardım ve kurtarma faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Ülkenin % 70 sular altında. Pakistan'ın 2005 yılında yaşadığı depremden sonra en büyük doğal felaketle boğuşuyor. Selden 40 milyon insanın etkilendi. 2 bin kişi de kayıp. Selden sağ kurtulanların durumu da içler acısı.

Uzmanlar asıl sorunun sel felaketinden sonra yaşanacağına dikkat çekerek dünya kamuoyunu Pakistan'a yardıma çağırdılar.  Zeminin ıslak olması nedeniyle gönderilen çadırları ve prefabrik evlerin kurulacağı kuru alan bulunamıyor. Sağlıksız yaşam şartlarının doğuracağı salgın hastalıklara da dikkat çektiler.

Kanada'dan yardıma teşvik kampanyası
Bu arada Kanada, halkın, sel felaketinin vurduğu Pakistan'a yapacağı her 1 dolarlık yardıma 1 dolar da devletin ekleyeceğini açıkladı.

Kanada Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan yapılan açıklamada, 2 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihleri arasında, ülke genelinde Pakistan için toplanan yardım hesaplarının izleneceği ve devletin, halkın yaptığı yardım kadar bir yardımı toplam miktara ekleyerek Pakistan'a ulaştıracağı bildirildi.

Uygulamanın halkı yardım etmeye teşvik amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, "Kanada, insanlık tarihinin gördüğü en büyük felaketlerden birisine maruz kalan Pakistan halkına yardıma devam edecektir" denildi.

Kanada, Pakistan'da meydana gelen sel felaketi nedeniyle bu ülkeye şu ana kadar 33 milyon dolar yardımda bulundu.

Çin ve K. Kore'de binlerce kişi tahliye edildi
Şiddetli yağışların yol açtığı sel baskınları nedeniyle Çin'in kuzeydoğusu ile komşusu Kuzey Kore'de binlerce kişi güvenli bölgelere tahliye edildi. Resmi kaynaklar, Çin'in Lianoning eyaletinde bölgelerinden tahliye edilenlerin sayısının 127 bini bulduğunu, komşu Kuzey Kore'de de 5 bin kişinin tahliye edildiğini ifade etti. Yağışlarla Çin ile Kuzey Kore arasındaki Yalu nehrinin sularının kabardığını belirten meteoroloji yetkilileri, şiddetli rüzgar ve yağışların bugün de devam edeceğini ve bunun durumu daha da kötüleştirebileceğini söyledi. [1]

Dünya imtihandan geçiyor

Türk Kızılayı'nın Pakistan'daki Delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz, "Afet duyulduğundan bu yana 7 uçak yardım malzemesi bölgeye sevk edildi, 250 ton barınma ve gıda yardımında bulunuldu ve 15 bin kişilik tam donanımlı yaşam alanı oluşturulacak" dedi. Yılmaz, iki kardeş ülke arasında yardım köprüsü kurulduğunu söyledi.

Türk Kızılayı'nın Pakistan'daki Delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz, afetin haber alınmasından sonra bölgeye hızlı bir şekilde geldiklerini belirterek, ''Afet duyulduğundan bu yana 7 uçak yardım malzemesi bölgeye sevk edildi, 250 ton barınma ve gıda yardımında bulunuldu ve 15 bin kişilik tam donanımlı yaşam alanı oluşturulacak'' dedi.

Türk Kızılayı'nın gıda, barınma ve konut yapımında kullanılacak çok sayıda malzemeyi taşıyan bir nakliye uçağı da İslamabad'a geldi. İslamabad Çaklala Havalimanı'nda uçağı karşılayan Türk Kızılayı delegasyon başkanı Mustafa Yılmaz, afet haberinin alınmasıyla birlikte Türk Kızılayı'nın hemen bölgeye geldiğini kaydetti. Yılmaz, 2005 yılında yaşanan deprem sonrası kapasite geliştirme projesi kapsamında inşa edilen ve Pakistan Kızılayı'na devredilen afet yönetim ve lojistik merkezinde kriz masası kurduklarını ve çalışmalara hemen başladıklarını söyledi.

Pakistan'daki selle mücadeleyi etkin bir şeklide koordine etmek ve yürütülen tüm yardım faaliyetlerini kontrol altında tutmak amacıyla Türkiye'den Pakistan'a geldiklerini ifade eden Yılmaz, Türk Kızılayı Delegasyon Başkanlığı Ofisi'ni açarak hemen faaliyete başladıklarını kaydetti.

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bugüne kadar Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından tahsis edilen nakliye uçaklarıyla 4 Ağustos'tan itibaren 6 ayrı sevkıyat ile 1,5 milyon ABD doları tutarında yardım geldi. Çadır, battaniye, uyku tulumu, yatak, mutfak seti, hijyen seti ve gıda paketlerinden oluşan 250 ton yardım malzemesini bölgeye ulaştırdık ve yetkililere teslim ettik. Yardımlar bundan sonra da devam edecek. Pakistan Kızılayı yetkililerinin talebi ve yapılan ihtiyaç tespiti çalışmaları kapsamında halkın uzun dönem barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla Türk Kızılayı çelik afet evleri ile Mevlana evlerinden oluşan sevkıyatı Türkiye'den yola çıktı. Dün 7. uçak ile gelen 40 adet çelik afet evi ile ilk etapta 40 aile için bir 'hürriyet mahallesi' oluşturulacak. Devamında ise 50 TIR'lık karayolu ve demiryolu konvoyu ile toplamda 3 bin adet ev Pakistan'a ulaştırılacak. Burada 10 ile 15 bin kişilik yaşam kentleri oluşturulacak.''

Pakistan'a gelen ve gelecek olan yardım malzemelerinin toplamının 3 bin 500 ton ve 11 milyon ABD doları tutarında olacağını kaydeden Yılmaz, Türk halkının Pakistan halkına karşı olan duygularını çok iyi bildiklerini ve bu düşünce paralelinde yardımlara aracılık ettiklerini  belirtti. Tüm dünyanın burada yaşananlar karşısında büyük bir imtihandan geçtiğini ifade eden Yılmaz, Türk halkının yaptığı bağışlar sayesinde büyük bir gururla Pakistan'da görev yaptıklarını kaydetti.

Büyükelçi Hızlan
Türkiye'nin Pakistan Büyükelçisi Babür Hızlan da Pakistan'daki sel felaketinin boyutlarının inanılmaz derecede büyük olduğunu belirterek, felaket sonrası bölgeye ilk Türk heyetinin geldiğini söyledi. Hızlan, Türkiye'den gelen yardımların İslamabad, Lahor ve Karaçi bölgelerine gönderildiğini, bu çalışmaların önümüzdeki günlerde daha da artacağını kaydetti.Büyükelçi Hızlan, Türk Kızılayı'nın sel mağdurlarına iftar vereceğini, Türk sağlık ekibinin de bölgeye gelerek çalışmalara başlayacağını belirtti.[2]


Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/kacacak-yer-kalmadi-174470.htm

[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/dunya-imtihandan-geciyor-174469.htm

 


 


 



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,501 µs