En Sıcak Konular

PAKİSTAN İÇİN TÜRKİYE GENELİNDE SEFERBERLİK!

21 Ağustos 2010 13:25 tsi
PAKİSTAN İÇİN TÜRKİYE GENELİNDE SEFERBERLİK! Sel felaketinde 20 milyon kişinin mağdur olduğu kardeş ülke Pakistan için Türkiye genelinde yardım seferberliği başlatıldı.

Pakistan için seferberlik!

Sel felaketinde 20 milyon kişinin mağdur olduğu kardeş ülke Pakistan için Türkiye genelinde yardım seferberliği başlatıldı. Uluslar arası camiadan sürekli yardım talebinde bulunan Pakistan'a, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları başlattıkları kampanyalarla harıl harıl yardım topluyor.

20 Milyon insan yardim bekliyor
Kardeş ülke Pakistan, tarihinin en büyük trajedisi ile karşı karşıya. 20 milyon insanı mağdur eden, evsiz ve yurtsuz bırakan sel felaketi, ekonomik krizlerle sarsılan Avrupa'nın Amerika'nın da maalesef pek ilgisini çekmedi. BM Genel Sekreteri'nin bile "Asrın felaketi" dediği duruma sessiz kalmayan Türkiye'de yardım seferberliği başlatıldı. Devletin ve sivil toplum kuruluşların başlattıkları yardım kampanyaları ile Pakistanlı Müslümanlara yardım toplanıyor.

Zekat ve fitreler Pakistan'a
Diyanet İşleri Başkanlığı, dün Cuma namazı dolayısıyla yurt içi ve yurt dışında yardım kampanyası düzenledi. Cuma namazı sonrasında camilerde Pakistan'daki selzedeler için toplanan nakdi yardımlar, başbakanlık tarafından belirlenen hesap numaralarına aktarıldı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Pakistan halkının büyük bir felaket yaşadığını ve çok zor durumda bulunduğunu belirterek vatandaşların fitre ve zekâtlarını selzedelere göndermesini istedi.

Kardeş ülke Pakistan, son 80 yılın en büyük sel felaketini yaşadı. 20 milyon insan mağdur olurken, milyonlarca insan da evsiz kaldı. Dünyanın ilgisiz kaldığı bu felakete karşı, Türkiye'den yardım sesleri daha bir gür çıkmaya başladı. Selzedeler için Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında, gerçek ve tüzel kişiler Başbakanlık tarafından açtırılan hesaplara doğrudan bağış yapabilecek. Sivil toplum kuruluşlarından istekli olanlar topladıkları yardımı, afetzedelere ulaştırmak üzere şartlı ve şartsız bu hesaplara aktarabilecek.

Hesap Numaraları
Sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, kamu görevlileri, meslek odaları ve birlikleri, topladıkları yardımları şu hesap numaralarına aktarabilecek: ''Ziraat Bankası Aşağı Ayrancı Şubesi Hesap No: 555 555 55 Ana Hesap 5001 TL, 5002 Dolar 5003 Avro; Türkiye Halk Bankası Bakanlıklar Şubesi Hesap No: 05000005 TL, 5300003 Dolar, 2 P 000023 Avro; Vakıflar Bankası Finans Market Şubesi Hesap No: 205 55 55 TL, 405 66 66 Dolar, 405 77 77 Avro.'' Kampanya kapsamında Türk Kızılayı ise ayni yardımları toplayacak ve bölgeye ulaştırılmasını sağlayacak.

Türk Kızılayı devrede
Başbakanlık genelgesiyle başlatılan kampanya kapsamında toplanan nakdi yardımlar da yine Türk Kızılayı tarafından Pakistanlı selzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bölgeye ulaştırılacak. İsteyen firma, kurum ve kişiler, ''www.kizilay.org.tr'' adresinden ve 168 ücretsiz bağış ve danışma hattı üzerinden Türk Kızılayı'na ayni yardımda bulunabilecek. Kızılay yardım faaliyetleri kapsamında önümüzdeki günlerde bölgeye ihtiyaçlar doğrultusunda 105 tonluk yardım malzemesi daha gönderecek. Kızılay, bölgedeki vatandaşların geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayacak prefabrike evleri ise tren yoluyla bölgeye ulaştıracak. Türk Kızılayı şimdiye kadar bölgeye 4 parti halinde, içinde gıda ve temizlik malzemeleri, içme suyu, mutfak seti, battaniye, uyku tulumu, mat, ilaç, havlu ve çadır bulunan 140 tonluk temel ihtiyaç maddesi ulaştırdı. Kargo uçağıyla 5. parti olarak 75 bin 890 dolar değerinde, 61 bin 600 kilo ağırlığında, 6. sevkıyat olarak da 294 bin 586 dolar değerinde 41 bin 100 kilo ağırlığında insani yardım malzemesi gönderilecek.

Hayırseverler, derneğin ''www.kimseyokmu.org.tr'' web sayfasından online bağış yapabileceği gibi tüm hatlardan ''5777''e ''Pakistan'' yazarak mesaj atarak, 5 TL bağışta bulunabilecek. Ayrıca Akbank, Albarakatürk, Bankasya, Garanti Bankası, Halkbank, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve Ziraat bankalarından derneğin ismi verilerek bağış yapılabilecek. PTT'nin ''88 5777 numaralı posta çeki hesabına da para yatırılabilecek. Cansuyu Derneği, felaketin ardından bölgeye nakdi olarak 80 bin TL gönderdi. Bununla 20 bin gıda kolisi hazırlanarak 2 bin aileye dağıtıldı. Önümüzdeki günlerde resmi bir yardım kampanyası başlatacak derneğe, hayırseverler ''www.cansuyu.org.tr '' adresinden ulaşabilecek.

Ramazan'da yüreklere su serpiyorlar
Cansuyu İnsani Yardım Vakfı, Kimse Yok Mu gibi yardım dernekleri de Pakistan halkına el uzatıyor. Sel felaketinden sonra bölgeye ulaşan yardım kuruluşları, kendi bünyelerinde yardım kampanyaları da başlattı. Kimse Yok mu Derneği, sel sonrasında bölgeye 100 bin dolarlık nakdi yardım gönderirken, 100 bin dolar da önümüzdeki günlerde bölgeye ulaştırılacak. Şimdiye kadar bin 500 aileye kumanya ve su dağıtıldı. Ramazan boyunca 75 bin kişiye sıcak yemek dağıtılacak. Ayrıca 75 bin dolarlık gıda paketi de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Dernek Lahor ve Paşaver'de 150'şer çadır kuracak. Ayni yardım da toplayacak olan dernek bunları, Haydarpaşa Garı'ndan tren yoluyla İslamabad'a göndererek. Ayni yardımda bulunmak isteyenler, 4444593 numaralı telefonu arayabilecek.

Türk doktorları şifa dağıtacak
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Pakistan'da günlük 5 bin kişiye sıcak yemek dağıtırken, bölgede kumanya ve giysi yardımı yapıyor. Bebek maması, ilaç, gıda ve tekstil malzemesi taşıyacak kargo uçağı ise önümüzdeki günlerde bölgeye gönderilecek. Ayrıca oluşturulacak bir doktor heyeti de Pakistan'da yaraları sarmaya çalışacak. Derneğin, yardım kampanyası için belirlediği hesap numaraları şöyle: ''Ziraat Bankası hesap no: 53535353-5064 TL, 53535353-5065 Dolar, 53535353-5066 Avro; Türkiye Finans hesap No: 777777-11 TL, 777777-116 Dolar, 777777-118 Avro; Posta Çeki 6230416'' Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ise Pakistan'a 4 kişiden oluşan uzman doktor ekibi gönderecek.

Zekât Ve Fitreler Pakistan'a
Diyanet İşleri Başkanlığı, 20 Ağustos Cuma günü yurt içi ve yurt dışında yardım kampanyası düzenledi. Cuma namazı sonrasında camilerde Pakistan'daki selzedeler için toplanan nakdi yardım,başbakanlık tarafından belirlenen hesap numaralarına aktarılacak. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, Pakistan halkının büyük bir felaket yaşadığını ve çok zor durumda bulunduğuna dikkati çekerek, vatandaşların fitre ve zekâtlarını selzedelere göndermesi çağrısında bulundu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Hesap Numaraları:
Ziraat Bankası:
TL Hesabı: 53535353-5064

USD Hesabı: 53535353-5065

EURO Hesabı: 53535353-5066

Türkiye Finans:
TH Hesabı: 777777-11

USD Hesabı: 777777-116

EURO Hesabı: 777777-118

Posta Çeki: 6230416 (TL Hesabı) [1]

Pakistan'da yeni sel tehdidi

Pakistan'da 20 milyon kişiyi olumsuz etkileyen sel, ülkenin güneyindeki Sindh eyaletinde yaşayanları tehdit etmeye devam ediyor.

Yetkililer, İndus Nehri'nin yükselmesiyle bölgede onlarca köy ve kasabanın sular altında kaldığını belirtti. Son 24 saat içerisinde 150 bin Pakistanlı ise canlarını kurtarmak için yüksek kesimlere doğru kaçtı. Sindh eyaletinde şimdiden 600 bin kişi kamplara sığındı.

Yetkililer, sel sularının Arap Denizi'ne ulaşmasıyla birkaç gün içerisinde su seviyesinin düşeceğini tahmin ediyor. Fakat evlerini, hayvanlarını ve ekinleri halk her şeye muhtaç. En az 6 milyon insanın evsiz kaldığı felaketin milyarlarca dolarlık hasara neden olduğu belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler, Pakistan'a 460 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. 1 milyon insanın kalabileceği çadırlar dağıtıldı, 2,5 milyon kişinin de yakında çadırlarına kavuşacağı bildirildi. Şimdiye kadar 38 bin kişinin ishal hastalığına yakalandığı ve en az 1 kişinin koleraya yakalandığı belirtildi. Salgın hastalıkların yayılması halinde bin 600 kişinin hayatını kaybettiği felaketteki can kayıplarının da artmasından endişe ediliyor.

Dağıtılan çadırların altına sığınan aileler, en önemli ihtiyaçlarının içme suyu olduğunu söylüyor. Novşera bölgesinde dört küçük çocuğuyla birlikte mağdur durumda olan Gül Mina, sel sularından içmek zorunda kaldıklarını anlatıyor. Selzede Muahmmed Tahir ise yüksek kesimlerde akrabaları olanların buralara sığındığını, diğerlerinin ise başlarını sokacak çadır beklediğini söylüyor.[2]

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1].http://www.milligazete.com.tr/haber/pakistan-icin-seferberlik-174310.htm

[2].http://www.milligazete.com.tr/haber/pakistan-da-yeni-sel-tehdidi-174342.htm



Bu haber 1,102 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,393 µs