En Sıcak Konular

''AYİN SIRASI AYASOFYA'DA''

17 Ağustos 2010 12:57 tsi
''AYİN SIRASI AYASOFYA'DA'' AKP yönetiminin verdiği tavizle Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra ayin yapan Yunanlılar ve Rumlar, şimdi sıranın Ayasofya Müzesi’nde olduğunu belirttiler!

Sırada Ayasofya var!  

AKP yönetiminin verdiği tavizle Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra ayin yapan Yunanlılar ve Rumlar, şimdi sıranın Ayasofya Müzesi’nde olduğunu belirttiler!

AKP hükümetinin Yunanistan’a ‘şirin görünmek’ amacıyla Trabzon’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda 88 yıl aradan sonra bir günlüğüne ayin düzenlenmesine izin vermesi Yunanlıları İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nde de ayin yapma konusunda cesaretlendirdi. Sümela’daki ayine katılanlar kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda, şimdi sıranın Ayasofya’da olduğuna işaret ettiler.

Bartholomeos çok sevindi

Ayinin Hristiyan aleminde “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen ve kutsal sayılan bir günde düzenlenmesi ve yine ayini Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos’un yönetmesi dikkat çekti. Ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, ABD ve Türkiye’de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hristiyan da katıldı. Yaklaşık yarım saat süren bu bölümün ardından konuşma yapan Bartholomeos, Karadenizlilerin, Trabzonluların sıcak kanlı ve misafirperver olduğunu belirterek, “88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda tarihle ve sizlerle buluşmaya, kucaklaşmaya geldik. Çok uzun bir ayrılıktan sonra bu muhteşem bölgede ve tarihi manastırda ibadetimizi yapmamıza vesile olan yüce Allah’ımıza hamdolsun. Sümela Manastırı on yıllarca bir efsane gibi aramızda sabırla bu günleri beklemiş. Ortodoks camiasının, hatta tüm Hristiyan camiasının en önemli günlerinden biri olan Aziz Meryem Ana’mızın ölüm yıl dönümünün de olduğu bir tarihte, yani 15 Ağustosta burada bulunmaktan ve ayini yönetmekten büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım” dedi.

Ekümenikliğini ilan etti

Rum, Gürcü, Rus, Bulgar, Romen, Ukraynalı, Arnavut, Arap ve daha nice Ortodoks inananın kalbinin bugün kendileriyle beraber olduğunu söyleyen Bartholomeos, manastırda ayinin yapıldığı bölüme gelen Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç’i görerek, Genç’e, “Hoşgeldiniz sayın başkan” dedikten sonra konuşmasına devam etti. Konuşmanın ardından ayin, dua ve ilahilerle devam etti. Yaklaşık 3 saat süren ayin, katılımcılara ekmek sunulmasıyla sona erdi.

Dev ekran bile kuruldu

Mekanın müsait olmaması nedeniyle manastıra alınamayan bin dolayındaki Hristiyan ise, ayini, manastırın alt kısmındaki vadide bulunan ören yerinde kurulan 2 dev ekrandan canlı izledi. Bu arada Türkiye, ören yeri konumundaki Sümela manastırı’nı ibadete açmasına rağmen, Batı Trakya’daki Müslüman halkların temel dini hakları kendilerine teslim edilmiyor. Kendi müftülerini seçemeyen Batı Trakya Türkleri, eğitim alanında da bir çok konuda haksızlığa uğruyor. Yunanistan bu arada Atina’da cami yapılması konusunda da işi yokuşa sürüyor. (YENİ MESAJ – TRABZON)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10003321&tarih=2010-08-17

 



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,450 µs