En Sıcak Konular

GÜL: BAŞKAN BUSH'TA HİÇBİR TEREDDÜT GÖRMEDİM

8 Ocak 2008 23:55 tsi
GÜL: BAŞKAN BUSH'TA HİÇBİR TEREDDÜT GÖRMEDİM Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütüne karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki kararlılığın devam ettiğini ve sonuna kadar devam edeceğini belirtti...

WASHINGTON - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütüne karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki kararlılığın devam ettiğini ve sonuna kadar devam edeceğini belirterek, bu konuda ABD Başkanı George W. Bush'ta hiçbir tereddüt görmediğini söyledi. Gül, ''Terör bağlamındaki konuşmamız, herhangi bir şekilde hesap verme şeklinde olmadı'' dedi.
     ABD'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Gül, Beyaz Saray'daki temaslarının ardından Türk gazetecilerle bir araya geldi ve ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Cumhurbaşkanı Gül, ABD ile Türkiye arasında 2006 yılında kağıt üzerine dökülen Stratejik Vizyon Belgesi üzerindeki konuların iki ülke ilişkilerinde geçerliliğini koruduğunu söyledi. Türkiye ve ABD arasında köklü ve kurumsal ilişki olduğunu anlatan Gül, ilişkilerde bu belgenin referans alındığını ifade etti.
     İkili ilişkilerde günümüzde en ön plana çıkan konunun terörle mücadele olduğuna dikkati çeken Gül, bunun Türkiye açısından spesifik anlamda terör örgütü PKK ile mücadele olduğunu kaydetti.
     Gül, Başkan Bush ile yaptığı görüşmede, terör örgütüne yönelik işbirliği kararlılığını teyit ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
     ''Terör örgütüne karşı hava operasyonları yapıldı. Kararlılık devam ediyor. Başkan Bush da bu konuda hiçbir tereddüt görmedim. Bize güvendiğini gördüm. Hedefimizin sadece PKK olduğunu biliyor. Bu kararlılık sonuna kadar devam edecek.
     Türkiye'nin; terörle mücadelede, askeri boyutun yanında kapsamlı çalışmalar yaptığını anlattım. Biz, bir tane daha şehit annesi çıkmasın, gazi ailesi olmasın diye uğraşıyoruz. Terör bağlamındaki konuşmamız, herhangi bir şekilde hesap verme şeklinde olmadı.''
     Görüşmede hava harekatına değinilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin ''ABD, işbirliği karşılığında Türkiye'den ne bekliyor?'' sorusunu, ''Bizden hiçbir beklentisi yok. Hiçbir şey istemiyor'' diye yanıtladı.
     Cumhurbaşkanı Gül, ABD'nin terör listesine aldığı örgüte karşı mücadelede büyük sorumluluğu olduğunu ve Türkiye'ye yönelik terör tehdidinin ABD'nin kontrolündeki Irak topraklarından geldiğine işaret etti.
     Başkan Bush ile görüşmesinden Kıbrıs konusunun da ele alındığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Türk tarafının 2004 yılındaki referandumda üzerine düşeni yaptığını söyledi. Bush'a çözüm sürecinin hareketlenmesi gerektiğini anlattığını aktaran Gül, ABD Başkanı'nın da BM sürecini desteklediğini ve BM zemininde çözüme inandığını kaydetti.
     Cumhurbaşkanı Gül, Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmelerinde geniş biçimde ele alınan konuların başında enerjinin geldiğini de belirtti.
     Türkiye'nin, Türk Cumhuriyetleriyle yakın ilişkilerini anlattığını ifade eden Gül, ABD'nin Türkiye'nin enerji alanındaki konumunun öneminin farkında olduğunu vurguladı.
     ABD yönetiminin Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine her zaman destek katkı sağladığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bunun devamını beklediklerini belirtti.
     Bu arada Beyaz Saray'daki temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra enerji konusu ele alınırken Türkiye'nin stratejik önemi üzerinde durulduğu öğrenildi.

GÜL: ''TERÖRE POLİTİK ÇÖZÜM SÖZ KONUSU OLAMAZ''

WASHİNGTON - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, terör örgütünün, Irak topraklarından Türkiye'ye sivilleri ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini belirterek, ''Böyle bir durumda 'dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi?'' dedi.
     Gül, resmi ziyaret gerçekleştirdiği ABD'nin başkenti Washington'daki Woodrow Wilson adlı uluslararası düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı.
     Türkiye'nin laik, sosyal bir hukuk devleti olarak çağdaş değerleri benimsediğini belirten Gül, ülkenin günümüzde, dünyada ve bölgesinde önemli bir üs haline geldiğini söyledi.
     Gül, konuşmasında, tüm dünyayı tehdit eden terörizme karşı işbirliğinin önemini vurguladı.
     Gül, İran'ın nükleer silah programına değinirken, Türkiye'nin içinde yer aldığı bölgede nükleer silaha karşı olduğunu ifade etti.
    
     -Terörle mücadele-
    
     Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Gül, Türkiye'nin terör örgütüyle mücadelesinde politik çözüm arayıp aramayacağına ilişkin bir soruyu şöyle cevapladı:
     ''Türkiye ve ABD'nin terörizme karşı işbirliği yaptığı yer, merkezi yönetimin otorite sahibi olmadığı Kuzey Irak. Burada terör örgütünün kampları ve yerleşim yerleri var. Bu kamplardan, başka bir ülkeden Türkiye'ye karşı gerek siviller, gerek güvenlik güçlerine yönelik saldırı olacak. Böyle bir konuda herhangi bir politik çözüm söz konusu olabilir mi? 'Dışarıdan gelen bir teröre karşı politik çözüm bulalım' denilebilir mi? Nasıl El Kaide'nin dışarıdan saldırılarına karşı 'Burada politik çözüm bulalım' denilemezse burada da böyle bir şey söz konusu olamaz. Dolayısıyla bunu, ne bugün burada ne de önceki görüşmelerde başka ortamlarda konuşmadık, konuşmayız da.''
     Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarını çözmek için ekonomik ve sosyal çok yönlü çalışmalar yapıldığını ve bu konuların tartışıldığını belirten Gül, bunun ayrı bir konu olduğunu kaydetti.
     Gül, Kuzey Irak'ta çıkarılan petrolün pazarlanmasıyla ilgili bir soru üzerine Irak'ın istikrarının ve güvenliğinin Türkiye için önemli olduğunu söyledi.
     Irak'ın doğal kaynaklarıyla ilgili yasanın Irak meclisinden bir an evvel geçmesi gerektiğini vurgulayan Gül, yasa geçtikten sonra Türkiye'nin sadece Irak petrolünün dünyaya taşınması için değil, petrol çıkarma faaliyetlerinde de Irak'a yardım edebileceğini söyledi.
     Gül, bir soru üzerine Türkiye'de gençler arasında aşırı dinciliğin yaygın olmadığını ifade etti.
    
     -Kerkük referandumu-
    
     Gül, Türkiye'nin Kerkük sorunu ve burada yapılması planlanan referanduma bakışının ne olduğu yönündeki soruyu yanıtlarken, Irak'ın tüm sorunlarının Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade etti.
     Kerkük'ün potansiyel önemli bir problem olarak görüldüğünün altını çizen Gül, ''Irak Orta Doğu'nun küçük bir modeli. Kerkük de Irak'ın küçük bir modeli. Gruplar arasında anlaşma sağlanmadan referandum yapılırsa etnik çatışmalar başlayabilir. Kerkük'ün statüsü Birleşmiş Milletler tarafından belirlendikten sonra referandum yapılmalı'' diye konuştu.



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    67,288 µs