En Sıcak Konular

ABD AFGAN SAVAŞINDA ''TÜRK KANI'' İSTİYOR

16 Ağustos 2010 12:44 tsi
ABD AFGAN SAVAŞINDA ''TÜRK KANI'' İSTİYOR Afganistan'a takviye asker için müttefiklerden de katkı isteyen ABD Başkanı, Türkiye'nin kapısını çaldı.

ABD, Afgan savaşında Türk askeri istiyor

ABD Türkiye'den bakın ne istiyor

Afganistan'a takviye asker için müttefiklerden de katkı isteyen ABD Başkanı, Türkiye'nin kapısını çaldı.

 ABD Başkanı Barack Obama Afganistan'da sekiz yıldır süren savaşı bitirme amacıyla 30 bin takviye Amerikan askerini içeren yeni stratejisi çerçevesinde müttefiklerden askeri katkı isterken, Türkiye'nin de kapısını çaldı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, istedikleri asker sayısını Ankara'ya ilettiklerini, konunun Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 7 Aralık'taki Washington ziyaretinde de ele alınacağını belirtti. Türkiye muharip asker talebine direnirken, Jeffrey "Her asker muhariptir" yorumunu yaptı.

Obama'nın müttefiklere çağrısının ardından 'Ankara'dan ne isteniyor' sorusunun yanıtı aranırken, dün Jeffrey "Türkiye'den de ek katkı bekliyoruz. Bu katkı ekonomik, sivil ve askeri alanlarda olabilir" diyerek daha fazla asker istediklerini vurguladı. ABD elçisi, Obama'nın Beyaz Saray'da Erdoğan'la konuyu müzakere edeceğini, ikinci değerlendirmenin ay sonunda Washington'da Türkiye'yi Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner'in temsil edeceği 'Türkiye-ABD Yüksek Düzeyli Savunma Grubu Toplantısı'nda yapılacağını aktardı. Yarın Brüksel'deki NATO toplantısında da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu talebi Amerikalı meslektaşı Hillary Clinton'dan dinleyecek.

"SAVAŞTAN KAÇINMAYIN"

Talep edilen asker sayısını telaffuz etmeyen Jeffrey, şunları söyledi: "Müttefiklerden beklediğimiz ek birlik, özellikle de halkın korunmasını sağlayıcı ek roller. Halkın korunması çok önemli bir misyon ve talebimizin ana unsuru bu. Belli rakamlar telaffuz ediyoruz, ama kamuoyuna açıklamadık. Görüşmelerde ele alınıyor. Her ülkenin kendine has durumu var."

ABD elçisi, istenilenin muharip güç olup olmadığı sorusunu şöyle cevapladı: "Afganistan'daki her asker muharip güç, çünkü hepsi silah taşımak zorunda ve Taliban saldırısına açık." Askerlerin görev tanımında esneklik istediklerini, çatışmaya girmeme gibi kısıtlamaların hafifletilmesini beklediklerini belirten Jeffrey, Türk birliklerinin bölgelerinde halkı koruduğunu ve bu misyonun gelişmesini istediklerini söyledi.

"Müttefiklerimizden mümkün en kısa sürede karar bekliyoruz. Her ülkenin kendi kurumlarıyla danışmalarda bulunması, para bulma, birlik eğitmeleri gerekeceğini anlıyoruz. Özel zaman dilimi yok, ama ne kadar erken olursa o kadar iyi. Çünkü mevcut durum sürdürülebilir değil" diye bastıran Jeffrey, asker talebinin iki ülke arasında potansiyel sorun kaynağı gibi görülmesini istemediklerini ve konunun 'ABD Türkiye'ye baskı yapıyor, Türkiye reddediyor' gibi algılanmasından rahatsızlık olduklarını belirtti.

MGK REDDETMİŞTİ

Türkiye'nin F-16'ların kullanımı ve istihbarat paylaşımında çok iyi düzeyde olduğunu söyleyen Jeffrey, Pakistan'dan Taliban ve Kaide'nin temizlenmesine çalışırken Türkiye ile işbirliği istediklerini ekledi.

Kendini Afgan güçlerinin eğitimi ve imara hasreden Türkiye, Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) Kabil Bölge Komutanlığı'nı tekrar üstlendiğinden asker sayısını 750'den 1750'ye çıkaracak, ama muharip güç göndermeye taraftar değil.

Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderip göndermeyeceği, gönderilmesi durumunda bu askerlerin sıcak çatışmaya girip girmeyeceği konusu son olarak 20 Ekim'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ele alınmıştı. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, Türkiye'nin Afganistan'ın istikrarına yönelik katkı ve girişimlerinin sürdürüleceği belirtilirken, TSK kuvvetlerinin bölgede terörle mücadele, uyuşturucu ile mücadele ve mayın temizleme görevlerinde kullanılmayacağı mesajı verilmişti.

ÇEKİLMEDEN ÖNCE YENİ İSTİLA

ABD Başkanı Barack Obama, üç aylık değerlendirmenin ardından, Afganistan'dan çıkma hedefiyle 30 bin asker takviyesini içeren yeni stratejisini ilan etti. Dün West Point Askeri Akademisi'nde "Başkomutanınız olarak 30 bin takviye askerin gönderilmesinin hayati ulusal çıkarımıza olduğuna karar verdim" diyen Obama, üç ana hedefi 'Kaide'nin güvenli barınağa erişmesini önleme', 'Taliban'ın sağladığı ivmeyi tersine çevirip Afgan hükümetini devirebilme kapasitesini önleme' ve 'güvenlik güçleriyle hükümetin güçlendirilmesi' olarak koydu.

Afganistan'da halihazırdaki 71 bin Amerikan askerini 100 binin üzerine çıkaracak Obama, takviyelerin gelecek haftalardan itibaren 2010'un ilk altı ayına kadar hızla konuşlanmasını ve 18 ay sonra askerlerin eve dönmeye başlamasını öngördü.

VİETNAM KIYASLAMASINA KIZDI

Vietnam kıyaslamasına "Karşılaştırma tarihin yanlış okunmasının bir sonucu" diye karşı çıkan Obama, 30 milyar dolarlık yeni stratejiye içerde kamuoyu ve Kongre'yi, dışarda müttefikleri ikna etmesi gerekiyor. Afganistan'da 849 askerini yitiren Amerikan halkının AfPak stratejisine desteği yüzde 35'e düştü.

Yarınki NATO toplantısında ABD'nin 5-7 bin asker istemesi bekleniyor. Obama'ya tam destek sağlayacağını söyleyen Fransa lideri Nicolas Sarkozy, 3 bin 750 Fransız askerine ilave için ocaktaki Afganistan konferansını bekleyecek. Britanya, 9 bin askere 500 ilave taahhüdünü yineledi. 4 bin 500 askeri olan Almanya, Afgan polisinin eğitimine katkı sözüyle yetindi. 2 bin 800 askeri olan İtalya takviyeyi anmadı.

Taliban sözcüsü Kari Yusuf Ahmedi, "Obama utanç verici stratejisiyle ülkeyi kontrol etme ümidini gerçekleştiremeyecek. Takviye sadece direnişi güçlendirir. Ruslar gibi Amerikalılar da çekilmek zorunda kalacak. Obama ölen birçok askerin tabutunu görecek" açıklamasını yaptı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/abd-turkiye-den-bakin-ne-istiyor-173734.htm



Bu haber 809 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,513 µs