En Sıcak Konular

HER ÜÇ İŞSİZDEN BİRİ AİLE REİSİ

15 Ağustos 2010 20:01 tsi
HER ÜÇ İŞSİZDEN BİRİ AİLE REİSİ 5 milyonu aşan işsizin bulunduğu Türkiye'de, her üç işsizden birini aile reislerinin oluşturduğu ve toplam işsiz aile reisi sayısının 1,6 milyon kişiyi geçtiği bildirdi

HER ÜÇ İŞSİZDEN BİRİ AİLE REİSİ


Resmî rakamlara göre 5 milyonu aşan işsizin bulunduğu Türkiye'de, her üç işsizden birini aile reislerinin oluşturduğu ve toplam işsiz aile reisi sayısının 1,6 milyon kişiyi geçtiği bildirdi. Ankara Ticaret Odasının TÜİK'in Hane Halkı İşgücü istatistiklerinden derlediği araştırmaya göre, Nisan 2010 itibariyle 1 milyon 649 bin işsiz aile reisi var.

% 28.5: NE İŞ OLSA YAPARIM

İşsiz aile reislerinin yüzde 76'sının iş arama süresi bir yıldan az iken, bir yıldan fazla süredir iş arayanların oranı yüzde 24 olarak tesbit edildi. 270 bin aile reisi bir yıldan fazla süredir evinin geçimine katkıda bulunamıyor. İşsiz her 100 aile reisinden 28,5'i ''Ne iş olsa yaparım'' diyerek nitelik gerektirmeyen işler arıyor. Babalar işsizlik kıskacında ANKARA Ticaret Odası (ATO) üç milyonu aşan işsizin bulunduğu Türkiye’de, her üç işsizden birinin evine ekmek götürmek zorunda olan aile reislerinden oluştuğunu açıkladı. Buna göre, Türkiye’de Nisan 2010 tarihi itibariyle 1 milyon 649 bin işsiz aile reisi bulunuyor. Konuyla ilgili ATO’dan yapılan açıklamada, 2010 Nisan ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 12 iken; işsiz sayısı 3 milyon 71 bin kişiyi buluyor. İşsizlik rakamlarına, iş aramayıp işbaşı yapmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanlar da dahil edildiğinde, geniş anlamda işsiz sayısı 5 milyon 118 bine, işsizlik oranı da yüzde 18,5’e yükseliyor. Aynı dönemde işsiz olan aile reisi sayısı ise 1 milyon 123 bin.

NE İŞ OLSA YAPARIM

TÜİK’in 2009 yılı işgücü istatistiklerine göre, işsiz her 100 aile reisinden 28,5’i “ne iş olsa yaparım” diyerek nitelik gerektirmeyen işler arıyor. İşsiz aile reislerinin yüzde 22’si tesis ve makine operatörü ve montajcı olarak iş ararken, yüzde 26,2’si san'atkârlık ve ilgili işlerde, yüzde 11’i de tarım, hayvancılık alanında iş arıyor. Çalışabilir yaştaki nüfus içerisinde aile reisi sayısının 19 milyon 153 bin kişi olduğunu bildirilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: Türkiye’de toplam çalışan sayısının 22 milyon 501 bin kişi iken; 48 milyon 672 bin kişi ise çeşitli nedenlerle bir işte çalışmayanlardan oluşuyor. Bir işte çalışmayanların 3 milyon 71 bini işsizler; 18 milyon 813 binini ise çocuklar oluşturuyor. Türkiye’de çalışan 22 milyon kişi, çalışmayan 49 milyon kişiye bakıyor. Aileye aş sağlayanların 11 milyon 856 binini aile reisleri oluşturuyor. Buna göre, her 100 aile reisinden 62’si çalışarak evine ekmek götürüyor. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de 11 milyon 580 bin kişi yoksulluk riski altında yaşadığı bildirilen açıklamada, “Geçim derdi, yaşam koşulları bulabildikleri takdirde çalışanların ek işte çalışması sonucunu getiriyor. 2010 Nisan ayı sonuçlarına göre, aile reislerinin 535 bini geçimlerini sağlayabilmek için ek iş yapmak durumunda kalıyor. Ek iş yapanların yüzde 98’ini erkekler oluşturuyor. Herhangi bir işte çalışan aile reislerinin 406 bini bir yandan çalışırken, bir yandan da yeni bir iş arayışında” bilgilerine yer verildi.

AYGÜN: AİLE REİSİNİN İŞSİZ OLMASI AİLELERİN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYOR

İthalata dayalı büyüme, yüksek cari açık gibi ekonomi politikaları sonucunda işsizlik sorununun kronikleştiğine dikkat çeken ATO Başkanı Sinan Aygün, ekonomik sebeplerle ortaya çıkan işsizliğin sosyal ve psikolojik boyutlarının da bulunduğunu kaydetti. Aygün, özellikle evi geçindirmekle yükümlü aile reislerinin işsiz olmasının, geçim sıkıntılarının yanı sıra ailenin diğer bireylerinde psikolojik sorunlar oluşturduğunu söyledi.

İşsizlikle mücadele konusunda kısa sürede ciddî ve etkili politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Aygün, istihdam öncelikli, yeni istihdam alanları ortaya çıkaracak politikaların uygulanması gerektiğini söyledi. (RECEP GÖREN-Yeni Asya)

İşsize ‘İş Koçu’ yol gösterecek

TÜRKİYE İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, işe yerleştirmeler konusunda vatandaşla bire bir görüşecek ‘’iş koçluğu’’ gibi bir mekanizmanın kurulması için çalışma başlattıklarını bildirdi. Biçerli, İş-Kur’un hazırladığı projelerle, Türkiye’de 81 il, 37 büyük ilçe ve yaklaşık 700 belediyede işsizliğe çare olmak için çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. İş-Kur’un esas işlevinin açık işlerle, iş arayanları karşılaştırmak olduğunu belirten Biçerli, Haziran ayı itibariyle İş-Kur’a kayıtlı işsizlerin sayısının 1 milyon 690 bin 104 olduğunu söyledi. İş-Kur tarafından geçen yıl 118 bin 278 kişinin işe yerleştirildiğini ifade eden Biçerli, bu senenin ilk 6 ayında 106 bin 309 kişiye ulaştıklarını kaydetti.

‘’İşe yerleştirmeler konusunda vatandaşla bire bir görüşecek ‘iş koçluğu’ gibi bir mekanizmanın oluşturulması için çalışma başlattık” diyen Biçerli, personelin yetersiz olması dolayısıyla dışardan hizmet satın alımı yoluyla iş danışmanlığı hizmeti satın almayı ve acil bir şekilde işe yerleştirmelerde İş-Kur’un faaliyetini arttırmayı planladıklarını vurguladı. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesinde de İş-Kur’un önemli bir aktör olduğunu belirten Biçerli, bu iddialı projeyle 5 yılda 1 milyon kişiye ‘’altın bilezik’’ kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi. Çok sayıda kişinin İş-Kur üzerinden iş arar, iş bulur hale gelmesini temin edeceklerini dile getiren Biçerli, “İş-Kur gelecek yıllarda daha çok işsizin sorununa ilâç olacak’’ dedi.

 

Kaynak: YENİ ASYA GAZETESİ,http://www.yeniasya.com.tr/2010/08/15/ekonomi/h1.htm

 



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,290 µs