En Sıcak Konular

YSK ''EVET'' MÜHRÜNDE ISRARLI

15 Ağustos 2010 11:26 tsi
YSK ''EVET'' MÜHRÜNDE ISRARLI Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halk oylamasında öncelikle "Tercih", yeterli olmadığı durumlarda ise "Evet" mührünün kullanılmasına karar verdi.

Önce 'Tercih' sonra 'Evet'

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halk oylamasında öncelikle "Tercih", yeterli olmadığı durumlarda ise "Evet" mührünün kullanılmasına karar verdi.

YSK’nın, 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında kullanılacak mühürlerle ilgili kararı, Kurulun internet sitesinde yayımlandı.

İşte YSK'nın aldığı kararın tam metni:

Kurulumuz başkanlığına Demokrat Parti Genel Başkanlığınca gönderilen 13/08/2010 tarihli, DP.10.06.14-634 sayılı yazıda; 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında birleşik oy pusulalarının “evet” ve “hayır”dan oluşan her iki tercih bölümü için üzerinde sadece “evet” yazan mühürlerin kullanılacağı, sınırlarda ise, “tercih” ya da “evet” mühürlerinin kullanılacağı hususunun basına yansıdığı, oysa yerleşik uygulamanın, birleşik oy pusulalarının altında “evet” ve “hayır” yazan içi boş iki daireye üzerinde herhangi bir ibarenin bulunmadığı bir mührün vurulması şeklinde tecelli ettiği, öngörüldügü şekliyle üzerinde sadece “evet” yazan bir mührün kullanılmasının örtülü yönlendirme anlamına gelebilecegi ve böylece seçmenin iradesinin fesata uğratılmasına kadar varabilecek bir tartısmanın baslangıcı olacagından bu konunun mutlaka dikkate alınmak suretiyle yeniden degerlendirilmesi ve Yüksek Seçim Kurulu'nun Anayasal sorumluğu ile de bağdaşmadığı düsünülen bu tek yanlı uygulamanın seçmen iradesinin özgürce yansıması önünde bir engel teşkil edeceğinden gereğinin yapılması,

Yine, Kurulumuz Baskanlıgına Demokratik Sol Parti Genel Baskanlıgınca gönderilen 13 Agustos 2010 tarihli, 2010/926 sayılı yazıda; 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılacak Anayasa degisikliginin halkoyuna sunulmasında seçmene “evet” ve “hayır” olmak üzere iki seçenegin soruldugu, seçmenin tercihini seçimlerde kullanılan “evet” yazılı mühürlerle yapmasının “evet” seçenegi lehine yönlendirici etki yapacagı, bu nedenle halkoylaması sonucuna haksız bir sekilde etki olacagından, söz konusu haksızlıgın giderilmesi için Anayasa degisiklikleri ile ilgili halkoylamasında “evet” yazılı mühür yerine “tercih” yazılı mührün kullanılması için gerekli kararın alınarak uygulanması, istenilmis olmakla, konu incelenerek;

GEREĞİ GÖRÜSÜLÜP DÜSÜNÜLDÜ:

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Seçimlerin Genel Yönetimi ve Denetimi” baslıklı 79. maddesinin ikinci fıkrasında; “Seçimlerin baslamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlügü ile ilgili bütün islemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, sikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara baglama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaskanlıgı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine baska bir mercie basvurulamaz.”

Son fıkrasında da; “Anayasa degisikliklerine iliskin kanunların halkoyuna sunulması, Cumhurbaskanının halk tarafından seçilmesi, islemlerinin genel yönetim ve denetimi de milletvekili seçimlerinde uygulanan hükümlere göre olur.”

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun “Oyların Kullanım Sekli” baslıklı 28. maddesinde; “Seçmen, Yüksek Seçim Kurulu tarafından yaptırılıp sandık kurullarına kadar ulastırılmıs bulunan ve sandık kurulu baskanında oy verme süresince bulundurulması mecburi olan ve birlesik oy pusulası ile birlikte kendisine verilen "Evet" yazılı mühürü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer.

Seçmen, "Evet" mührünü sadece tercih ettigi siyasî partiye veya varsa yalnızca oy vermek istedigi bagımsız adaya ait özel daire içine basmak ve oy pusulasını zarfa koymak suretiyle oyunu kullanır. Oyunu kullanan seçmen oy pusulasını katlayarak zarfa koyar ve zarfı yapıstırır. "Evet" yazılı mühürü sandık kurulu baskanına geri verir ve oyunu sandıga atar. Seçmen, "Evet" mührünü bastıgı siyasî partiye veya bagımsız adaya oy vermis sayılır.”

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 94/E maddesinin 7. fıkrasına göre; “Gümrük kapılarında seçmen oy vermek için geldiginde pasaportunu sandık kurulu baskanına tevdi eder. Sandık kurulu baskanı seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile adını, soyadını, baba adını, yasını ve pasaport numarasını tespit eder. Seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmis olan oy pusulası ve oy zarfı ile "Evet" veya "Tercih" yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy yerine girer.” Hükümlerine yer verilmistir.

3376 sayılı Kanunun 4. maddesinin 2. fıkrasında; “Halkoylamasına katılanlar, üzerinde özel isaret bulunan mühürü birlesik oy pusulasında tercih ettigi kısmın üzerine basarak oyunu kullanır” hükmü yer almaktadır. Aynı Kanunun 1. maddesinde Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri hakkında Kanunun bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin tatbik edilecegi belirtilmektedir.

Anayasa Degisikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda özel isaret bulunan mühürlerden ne tür bir mühür kullanılacagı açıkça belirlenmediginden 298 sayılı Kanun hükümlerine gidilmis, bu Kanunun 68. maddesinde teslim edilecek esyalar arasında “Evet” mührüne yer verilmis, aynı Kanunun 94/E maddesinin 7. fıkrasında; Gümrük kapılarında seçmen oy vermek için geldiginde pasaportunu sandık kurulu baskanına tevdi eder. Sandık kurulu baskanı seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile adını, soyadını, baba adını, yasını ve pasaport numarasını tespit eder. Seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmis olan oy pusulası ve oy zarfı ile "Evet" veya "Tercih" yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy yerine girecegi açıklanmıstır.

Bu hükümler esas alınarak Kurulumuzun 15/06/2010 tarihli, 384 sayılı kararına ekli Örnek:135/1 sayılı 12 Eylül 2010 Pazar Günü Yapılacak Olan Anayasa Degisiklerinin Halkoyuna Sunulmasında Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Genelgede karar altına alınmıstır. Ancak Kurulumuza, siyasi partilerden, il ve ilçe seçim kurullarından uygulamaya yönelik yapılan basvurular, yazılı ve görsel basında yer alan elestiri ve öneriler dikkate alınarak konunun bir kez daha degerlendirilmesi gerektigi sonucuna varılmıstır.

İl ve ilçe seçim kurullarının uygulamaya iliskin tereddütlerinin giderilmesi, halk oylamasında oy kullananların oylarını tereddütsüz kullanmaları bakımından, il ve ilçe seçim kurullarının öncelikle “Tercih” mührü sayım islemlerini yaparak, varsa eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine, yeterli olanların öncelikle “Tercih” mührü kullanmalarına, yeterli olmadıgı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda “Evet” mührünün kullanılmasına karar verilmesi gerekmistir.

SONUÇ:

Açıklanan nedenlerle;

1- İl ve ilçe seçim kurullarının uygulamaya ilişkin tereddütlerinin giderilmesi, halk oylamasında oy kullananların oylarını tereddütsüz kullanmaları bakımından, il ve ilçe seçim kurullarının öncelikle “Tercih” mührü sayım işlemlerini yaparak, varsa eksiklerin il seçim çevresinden giderilmesine, yeterli olanların öncelikle “Tercih” mührü kullanmalarına, yeterli olmadığı ve herhangi bir nedenle eksik kalması durumunda “Evet” mührünün kullanılmasına,

2- Karar örneğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasına,

3- Karar örneğinin Demokrat Parti ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanlıklarına gönderilmesine, 14/08/2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ,http://www.milliyet.com.tr/once-tercih-sonra-evet-/siyaset/sondakika/15.08.2010/1276525/default.htm

 



Bu haber 736 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,202 µs