En Sıcak Konular

NAZARBAYEV'E BARIŞ ÖDÜLÜ VERİLMELİ

13 Ağustos 2010 18:55 tsi
NAZARBAYEV'E BARIŞ ÖDÜLÜ VERİLMELİ Nursultan Nazarbayev, nükleer silaha sahip olup da başka ülkeleri tehdit eden, onlara karşı sert politikalar uygulayan söz konusu devletlerin yüzsüz siyasetlerinin aksine, elindeki nükleer silahları istemeyerek insanlığa örnek olmaya devam ediyor.

Nazarbayev’e barış ödülü verilmeli

Nükleer denemelerin insan sağlığına ve doğal dengeye yaptığı zarar, bunun da ötesinde muhtemel bir nükleer savaşta insan soyunun, hatta dünyanın yok olabileceğinin bilincinde olan Kazakistan, nükleer silahların yasaklanması için öncü rol oynuyor.

Kazakistan'ın Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, nükleer silaha sahip olup da başka ülkeleri tehdit eden, onlara karşı sert politikalar uygulayan söz konusu devletlerin yüzsüz siyasetlerinin aksine, elindeki nükleer silahları istemeyerek insanlığa örnek olmaya devam ediyor.

Bilindiği gibi nükleer enerjiye dayanan ve büyük yıkım gücüne sahip silah olan nükleer bomba ilk kez ABD tarafından "atom bombası" biçiminde üretildi ve 6 ile 9 Ağustos 1945'te Hiroşima ve Nagasaki'ye atıldı.

Amerika Birleşik Devletleri; Nagasaki'de 70 binden fazla, Hiroşima'da 140 bin civarında kişiyi katletti. ABD'nin ardından SSCB, İngiltere, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, İsrail, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Pakistan nükleer silah sahibi oldu. Toplam 15 devletin, diledikleri takdirde nükleer silahlar üretebilecek bir teknolojiye sahip oldukları bilimsel araştırmalarla saptandı. Ve şu anda tüm dünyada 50.000 nükleer silah bulunduğu; bir tek nükleer denizaltının en az 160 büyük kenti yeryüzünden silebileceği bir ağır bombardıman uçağının bugüne kadarki savaşlarda kullanılan ateş gücünden çok daha fazlasını taşıdığı saptanmıştır. Bu sebeple uzmanlar, çıkabilecek bir dünya savaşından sonra, yer yüzünde insanlığın yok olacağını, nükleer kışın başlayacağını belirtiyor.

Nükleer denemelerin insan sağlığına ve doğal dengeye yaptığı zarar, bunun da ötesinde muhtemel bir nükleer savaşta insan soyunun, hatta dünyanın yok olabileceğinin bilincinde olan Kazakistan, nükleer silahların yasaklanması için öncü rol oynuyor.

Kazakistan 20 yıldır mücadele ediyor
Sovyetler Birliğini'nin en büyük nükleer varislerinden biri olan Kazakistan, 20 yıldır nükleer silahlarla etkili bir şekilde mücadele ediyor. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev,nükleer silaha sahip olup da başka ülkeleri tehdit eden, onlara karşı sert politikalar uygulayan söz konusu devletlerin yüzsüz  siyasetlerinin aksine, elindeki nükleer silahları istemeyerek insanlığa örnek olmaya devam ediyor.

Sovyetler Birliği döneminde dünyanın 4'üncü büyük nükleer gücü Kazakistan'ın 1991 yılında ülkenin kuzeyindeki nükleer deneme poligonuna kilit vurmasıyla başlattığı mücadele, uluslar arası arenada da destek görüyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in yoğun çabası sonucu 1991 yılında SSCB'nin mirası olan Semipalatinski'deki nükleer deneme alanın kapatılması dünyada da büyük yankı uyandırmıştı.

Ülkesinin nükleer güç olmak istemediğini dünyaya duyuran Nazarbayev, bu konudaki mücadelesini Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 64. Oturumuna taşımıştı. Kurula " Uluslar arası Nükleer Denemelere Karşı Eylem Günü" teklifinde bulunan Nazarbayev olumlu tepki aldı. Bu çerçevede alınan karar doğrultusunda "29 Ağustos Uluslar arası Nükleer Denemelere Karşı Eylem Günü" ilan edildi. Söz konusu eylem günü etkinlikleri kapsamında Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu yuvarlak masa toplantısı düzenledi. WOW Otel'de düzenlen toplantıya çok sayıda akademisyen, diplomat ve gazeteci katıldı. Yuvarlak masa toplantısında dünyanın önemli nükleer gücüne sahip olan Kazakistan'ın nükleer deneme alanını kapatması ve nükleer güç olmayı ret etmesi tartışıldı. Katılımcılar, Kazakistan'ın bu konudaki kararının olumlu bir adım olduğu konusunda fikir birliğine vardı. Toplantıda söz alan Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Askar Shokybayev, ülkesinin 1991 yılında nükleer deneme poligononu kapatmakla dünyada büyük bir prestij elde ettiğinin altını çizdi. Shokybayev, Kazakistan'ın aldığı bu zor karar ile ülke içinde ve dışında güven kazandığının altını çizdi.

Nazarbayev'in tavrı insanlık adına takdire şayan
Ben de nükleer silahsız bir dünyanın reel politikte bir karşılık olup olmayacağı konusunda ciddi şüphelerimin olduğunun altını belirttim ve Kazakistan'ın söz konusu kararını cesaretlendiren ülkelerin dünyanın en büyük nükleer gücü olmasının da dikkat çekici olduğuna işaret ettim.

Ancak her şeye rağmen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in insanlık ve ülkesi adına nükleer silahlara karşı aldığı kararın takdire şayan olduğunu vurguladım.

Zira Nazarbayev, insanlık adına görevini yapmakla birlikte ülkesinin gelişmesini önündeki engelleri ortadan kaldırmış oldu. Aksi halde, Kazakistan Kuzey Kore gibi dünyadan tecrit edilmiş, İran gibi ( nükleer silaha sahip olmadığı halde) ambargolara maruz bırakılmış, Pakistan gibi yoksullukla karşı karşıya olabilirdi...

Rusya döneminde Kazakistan'da 12 bin menzilli 1200 adet kıtalar arası nükleer başlıklı füzenin bulunduğu belirtiliyor. Füzeler; Kızılorda, Akmolinski ve Semipalatinski bölgelerine yerleştirilmiş.

Sallı: Nobel Barış Ödülü yanlış kişilere veriliyor
Toplantıya katılan Önce Vatan gazetesi Haber Müdürü Mustafa Kemal Sallı da Nobel barış ödüllerinin  "Şimon Peres ve Barak Obama" gibi yanlış kişilere verildiğini belirterek, "sözkonusu ödülü bu tavrıyla sayın Nazarbayev hak etmektedir" dedi.

Türk Asya Araştırmalar Merkezi (TASAM)'den Orta Asya uzmanı Dr. Almagül İsina ise Kazakistan'ın Semey bölgesinde yaşadığını belirterek, denemelerin yapıldığı bölgede akrabalarının bulunduğunu, buralarda radyasyona maruz kalan insanların büyük sağlık sorunları yaşadığını aktardı. İsina, kanser vakalarının hala bölgede yaygın olduğunu dile getirdi. İsina, konuşmasında nükleer denemeler yapıldığı esnada yaşadıkları korku dolu dakikaları anlattı.

Kara: Kazakistan, dünyada nükleer güvenlik ve barışın öncüsü
Toplantıda bir konuşma yapan Doç Dr. Abdulvahap Kara ise bölgedeki nükleer güç ve Kazakistan'ın bu konudaki politikalarını geniş bir şekilde dile getirdi. Kara'ya göre Kazakistan, çok önemli bir karar alarak, dünya barışına büyük bir katkı sağladı. Kara'nın konuşmasında şu çarpıcı noktalara dikkat çekti: İnsanoğlunun yaptığı en ölümcül silahların başında hiç şüphesiz atom bombası gelir. Bir atom bombası yüz binlerce insanı ve bir şehri anında yok etmeye yetmektedir ve zararlı radyasyon etkisi yıllar geçse de silinmemektedir. Bağımsızlığını kazandıktan sonra Kazakistan Sovyetler Birliğiínden aldığı mirasla dünyanın önde gelen nükleer silah sahibi ülkelerden birine dönüştü. Ancak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayevíin yaptığı ilk işlerden biri ülkesindeki atom silahlarının imhasını sağlamak ve atom denemelerinin yapıldığı Semey Poligonunu kapatmak oldu. Bilindiği gibi Semey Sovyetler Birliğİínİn atom bombalarının denediği bir yer olmuştur. Burada ilk atom bombası 29 Ağustos 1949 patlatıldı. Nazarbayevíin 29 Ağustos 1991 tarihinde atom denemelerini yasaklayan kararma kadar 456 deneme yapıldı. Uzmanlar bu denemelerin toplan gücünün 1945íte Hiroşimaíya atılan yıkıcı bombanın gücünden 2500 defa da ha yıkıcı etkiye sahip olduğu hesaplanmıştır. Nazarbayevíin kararıyla Kazakistan atom bombası denemelerini yasaklayan ilk olarak tarihe geçti. Daha sonra ABD, Rusya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde insanlık ve tabiat için büyük zararları olan bu denemeleri yasakladılar. Nazarbayev atom bombası denemelerini yasakianmasıyla ilgili olarak 18 Haziran 2009 tarihinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: Bundan tam 20 sene önce bugün dünyanın en büyük atom bombası deneme alanı olan Semey Poligonunda son defa atom bombası denemesi yapıldı. Çıkardığım kararname ile Semey deneme alanının kapatıldığını biliyorsunuz. Fakat bu kolay olmadı. Bunu halkımızın kararlılığı, azmi, birlik - beraberliği ve yıllar süren etkili çalışmaları sonucunda gerçekleştirdik. Poligonun kapatılmasını bağımsızlığın sayesinde sağladı."

Nazarbayev Kazak kültürünün beşiği olan Semey şehrinin poligonla tanınmasından dolayı üzüntüsünü şu sözlerle dile getirdi: "Dünya kamuoyu Semey bölgesini atom bombası deneme yeri olarak biliyor. Oysa Semey Abay ve Şahkerim gibi ulu şair ve yazarlarımızın yetiştiği bîr bölgedir! Semey Kazakların bilim, sanat ve edebiyatının merkezidir! Geçen asrın başında Semey Alaş Orda Muhtar Hükümetiínin de ilk başkenti olmuştur." Denemelerin dudurulması ile ilgili aldığı kararla 1989 senesinde yapılması planan 18 denemeden llínin de durdurulduğunu açıkladı. Böylece Kazakistan tarihindeki en son patlama 19 Ekim 1989 yapılmış oldu. Bundan başka patlama olmadı. Ancak aradan geçen 21 yıl zarfında bu denemelerin zararlı etkileri hala devam etmektedir. (HÜSEYİN ALTINALAN-Milli Gazete)

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/nazarbayeve-baris-odulu-verilmeli-173039.htm



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,307 µs