En Sıcak Konular

''SICAK GÜNLERDE ORUÇ TUTMAK CİHATTIR''

11 Ağustos 2010 13:48 tsi
''SICAK GÜNLERDE ORUÇ TUTMAK CİHATTIR'' "Ramazan Ağustos ayına rastladı. Havalar sıcak diye bir Müslüman oruç tutmayı ihmal edemez. Çünkü Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyuruyor ki: Sıcak Günlerde Oruç Tutmak cihattır"

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki

“Sıcak günlerde oruç tutmak cihattır”

Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Emekli Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nedim Urhan, "Ramazan Ağustos ayına rastladı. Havalar sıcak diye bir Müslüman oruç tutmayı ihmal edemez. Çünkü Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyuruyor ki: Sıcak Günlerde Oruç Tutmak cihattır" dedi.

 Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Emekli Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Nedim Urhan, "Ramazan Ağustos ayına rastladı. Havalar sıcak diye bir Müslüman oruç tutmayı ihmal edemez. Çünkü Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyuruyor ki: Sıcak günlerde oruç tutmak cihattır" dedi. Urhan, yine Peygamber Efendimizin bir hadisi şerifte: "Kim çok harâretli, çok sıcak bir günde, Allah rızası için nefsini susuz bırakırsa, yâni oruç tutarsa, Azîz ve Celîl olan Allah-u Teàlâ Hazretleri, kıyamet gününde onu suya bol bol kandırır, bol bol sular. Kıyamet gününde ona su ihsân eder" buyurduğunu kaydetti. Nedim Urhan Hocamızla söyleşimiz şöyle sürdü:

Ramazan ayı sıcak ve uzun günleri olan Ağustos ayına rastladığı için bir Müslüman soğuk ve kısa günleri olan kış aylarında tutmak üzere, bu ayda oruç tutmayı terk edebilir mi?

Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde buyuruyor ki: "Sıcak günlerde oruç tutmak; cihattır." Efendimizin buradaki cihattan maksadı, yani çok sevaptır. Çünkü cihat, Allah ve peygamber efendimiz tarafından çok övülen bir ibadettir. Yine Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifte: "Kim çok harâretli, çok sıcak bir günde, Allah rızası için nefsini susuz bırakırsa, yâni oruç tutarsa, Azîz ve Celîl olan Allah-u Teàlâ Hazretleri, kıyamet gününde onu suya bol bol kandırır, bol bol sular. Kıyamet gününde ona su ihsân eder." Bu hadisin ravisi Musa el Eşari hazretleri, Ramazan orucu yanında, nafile oruç için de, sıcak günleri kollar, o günlerde oruç tutardı. Ancak Ramazan-ı Şerif'in ayrı bir özelliği vardır. Bedeni vücut yönüyle bu sıcak günlerde bu emri yerine getirme hususu önem arzeder. Bahusus Sıcakta oruç tutmak da cihat olarak kabul edilebilir. Ancak en kaliteli cihat, bilinen fiili cihattır. Orada büyük sabır, cesaret, kararlılık, sebat ön plana çıkar. Oruçta da bu durumlar mevcut olduğu için oruç ibadeti de bu hususları içinde topluyor biliyoruz.

Oruç ibadetinin önemini belirtir misiniz?

Diğer ümmetlere orucu farz kılan rabbimiz, bizim için de Ramazan orucunu farz kılmıştır. Yine bu ibadetin önemini en iyi belirten Cenab-ı Allah, hadis-i kudsi'de buyuruyor ki: "Oruç yalnız ve yalnız benim içindir. O'nun karşılığını da ben vereceğim " Buradaki inceliği hatırlar, zihnimizi çalıştırırsak, diğer ibadetlerde Cenab-ı Hak için yapılır. Ancak diğerleri için Cenab-ı Allah; böyle (benim içindir, mükafatını ben vereceğim) buyurmamış.

"Oruç ayı Ramazan, kış mevsimine, ya da kısa günlere alınsın" diye düşünenler için ne diyorsunuz?

Bu mevsimleri yaratan Yüce Mevlamız, Kullarını yaratan da yüce Mevlamız. Bu ayların içinde ibadetlerin yapılmasını tahsis eden de yüce Mevlamızdır. Kameri ay takvimine göre Hac ibadeti gibi oruç ibadeti de her sene 10 gün önce gelme durumu var. Bunları değiştirmek bizim, fertlerin elinde değil. Öyle ise bu ibadet (oruç) Ramazan hangi aya tesadüf ediyor ise aynı hac gibi o ayda ifa edilmesi Allah'ın kesin emirleri içindedir. Bunları değiştirme kimsenin elinde ve yetkisinde değildir. Bu hususta en ufak bir tereddüt, en ufak bir kesin hükme karşı gelme durumu İslam akaidine göre de caiz değildir. Tabi bunun alt yapısında özel ilim otoritelerinin ifade ettiği husus var. Böyle bir düşünceye sahip olma ve tereddüt etme, haşa haşa Cenab-ı Allah'ın ilim sıfatına aykırıdır. Kullarını yarattığı ve yaratılış şartlarını bildiği gibi, emirleri buna göre emrettiği halde bu tereddütler, sanki Allah'ın ilminde şüphe varmış gibi yanlış düşüncelerdir.Bunu biraz daha ileriye götürmek küfürdür.

Çalışan bir Müslümanın, kendi yerine ihtiyaçlı birine ücret ödeyerek, ibadetini rahat yapabilmesini sağlaması caiz midir?

Bir Müslüman ibadetlerini yerine getirebilmek için alt yapısını oluşturur. Bir mümin kardeşimizin çok yoğun işleri varsa, onu hafifletecek ibadet için, fazla ücret talebinde bulunmamak kaydı ile bunu yapabilir. Şunu da iyi bilmek lazım ki zaruret varsa, Cenab-ı Allah, kullarına zulmetmez. O zaman Müslüman, o zarureti kullanır. Oruç da tutmaz. Namaz da kılmaz.

İbadetin yapılmasını engelleyen zaruretler nelerdir?

Bir Müslümanın ibadet yapmasına engel olan zaruretler bellidir. Bunlar; bütün Müslüman mükellefler için seferilik, hastalık, kadınlar için hayız ve nifas halidir. Bu Müslümanlar zaten mükellef sayılmazlar. Seferi olanlar ibadetlerini aynen kaza ederler. Kadınlar hayız ve nifas hali geçince kaza ederler. Hasta olanlar da gününe gün oruç tutarlar.

Kasden bir gün oruç tutmayan Müslüman kaç gün kefaret oruç tutması gerekir?

Bu hatayı yapan bir Müslümanın, bir gün kaza, 60 gün ceza olarak toplam 61 gün kefaret orucu tutması gerekir. Kefaret orucu tutarken de 10 gün tutup sonra bozmayacak. Hanefi mezhebine göre, bir Müslüman hanım, dünyanın en zengin kadını olsa, fakat Medine'de kendine hac farz olsa, mahremi yoksa o hac ona farz değildir. Mahremi babası, kocası, oğlu, amcası, kardeşi. Nur Suresi'nde bu var. Yani bir Müslüman; alt yapısı varsa; haccı da namazı da, orucu da terk edemez.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE,http://www.milligazete.com.tr/haber/sicak-gunlerde-oruc-tutmak-cihattir-173141.htm



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,456 µs