En Sıcak Konular

YAŞ KRİZİNE BAŞBUĞ' LU ÇÖZÜM ÖNERİSİ

4 Ağustos 2010 10:42 tsi
YAŞ KRİZİNE BAŞBUĞ' LU ÇÖZÜM ÖNERİSİ Org. Başbuğ, Gül ve Erdoğan'ın "Görev sürenizi 1 yıl uzatalım" önerisini kabul etmedi.

Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın “Görev sürenizi 1 yıl daha uzatalım” önerisini reddetti

YAŞ’TA ‘KARA’ DÜĞÜM
İrtica ile mücadele emrini verdiği iddia edilen ve ‘internet andıcı’ soruşturması için ifadeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız’ın, Kara Kuvvetleri’ne önerilmesi Yüksek Askeri Şûra’yı kilitledi.

KARAR ÇIKMAYABİLİR
Gül ve Erdoğan’ın, “1 yıl daha Başbuğ’la” formülü, muhatabınca reddedildi. Köşk ve Başbakanlık programlarında bugün YAŞ yer almadı! Hükümet çevreleri, “karar çıkmazsa şaşırmayın” dedi.

Yemekte; zeytinyağlı rezene dolması, piruhi (peynirli mantı), roka salatası, kuşkonmaz ve iç baklalı Meksika fasulyesi yatağında lagos, şeftalili baklava, çay, kahve, şarap ikram edildi.

YAŞ toplantılarının üçüncü gününde de “atama düğümü” çözülmedi. Tıkanma, Ergenekon savcılarının ifadeye çağırdığı Org. Iğsız’ın atamasında oldu. Gül ve Erdoğan; Başbuğ’un “Kara Kuvvetleri’ne Iğsız’ı atayalım” teklifini kabul etmedi. İki isim de Başbuğ’un görev süresini uzatmak için ısrar etti ancak Başbuğ istemedi

Yüksek Askeri Şûra, dün 3’üncü gününde Kara Kuvvetleri Komutanı atamasında kilitlendi. Çünkü, Orgeneral Başbuğ, teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ı önerirken Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül bu isme soğuk baktı. Erdoğan ve Gül’ün gerekçesi ise Iğsız’ın İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması talimatını vermekle suçlanmış olması ve Ergenekon savcıları tarafından “acil” koduyla şüpheli olarak “internet andıcı soruşturması” için ifadeye çağrılması. Formül arayışı sürerken iddiaya göre, Erdoğan ve Gül, Orgeneral İlker Başbuğ’a YAŞ öncesinde ve YAŞ sırasında ikişer kez “Sizin görev sürenizi bir yıl uzatalım” önerisinde bulundu. Ancak Başbuğ bu teklifleri reddetti.

‘ATAMA KARARI BUGÜN DE ÇIKMAZSA ŞAŞIRMAYIN’
Sorun aşılamayınca, üç gün geçmesine ve dün üst üste yapılan zirvelere karşın atamalar netleşmedi. “Balyoz davası” nedeniyle haklarında yakalama kararı bulunan ve terfi bekleyen 9 generalin durumuna ilişkin asker ile sivil kanat arasındaki görüş ayrılığı da giderilemedi. Hükümet çevrelerinin, “Karar yarın (bugün) da çıkmazsa şaşırmayın” değerlendirmesi “düğümün” işareti oldu. Hükümet kanadının, Iğsız Paşa’nın yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın Kara Kuvvetleri’ne atanmasına daha sıcak baktığı ileri sürüldü. Orgeneral Başbuğ, itiraz edince Başbakan Erdoğan’ın “Sayın Işık Koşaner de Jandarma’dan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmıştı” örneğini verdi.

CUMHURBAŞKANI, DEVREYE GİRDİ AMA SORUN ÇÖZÜLMEDİ
Hükümet ile YAŞ’ın askeri üyeleri arasında sorun çözülemeyince Başbakan Erdoğan toplantının öğleye kadar devam eden bölümünün hemen ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile ikili bir görüşme yaptı. Ardından Cumhurbaşkanı Gül ile baş başa görüştü. Bu “özel” görüşmelerin tamamlanmasından sonra Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ üyelerine Dışişleri Konutu’nda öğle yemeği verdi.

CUMHURBAŞKANI: YAŞ OLAĞAN TOPLANDI, HER ŞEY NORMAL
Gül, dünkü görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü’ne geçerek Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof’un güven mektubunu kabul etti. Gül, bir gazetecinin “YAŞ, bugün yapılan görüşmeler ve terfilere ilişkin çekinceleri olduğu’’ iddiaları konusundaki sorusunu, “Hayır, bunlar ayrı şeyler. Yüksek Askeri Şûra normal toplantısını yapıyor. Biz de Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile biraz önce kendi aramızda son bir değerlendirmemizi yaptık. Her şey gayet normal şekilde’’ diye yanıtladı.

Yemekte yüzler asıktı

Sol taraf (önden arkaya): Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, Gül’ün Özel Kalem Müdürü Avni Karslıoğlu Sağtaraf (arkadan öne doğru):
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genel kurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel.

Sürpriz Erdoğan Gül, Başbuğ zirvesi

Atama krizi Cumhurbaşkanı Gül’ün YAŞ üyelerine verdiği yemekte de aşılamadı. Yemeğin ardından Gül-Erdoğan-Başbuğ sürpriz bir üçlü görüşme yaptı. Ancak burada da bir sonuç alınamadı. 1 saat 15 dakika süren üçlü görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan resmi konutuna, Orgeneral Başbuğ da Genelkurmay Karargâhı’na gitti. Erdoğan’ın resmi konutta görüştüğü ilk isim Adalet Bakanı Sadullah Ergin oldu.

Kara Kuvvetleri’ne atama ertelenebilir

Bugün açıklanması beklenen YAŞ kararlarında, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri atamaları ileri bir tarihe bırakılabilir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 30 Ağustos’a kadar atama yapılmazsa, Orgeneral Hasan Iğsız ve hükümetin “Iğsız yerine olabilir” dediği Orgeneral Atila Işık “kadrosuzluktan” emekliye ayrılacak. Bu durumda Genelkurmay Başkanı olacak Orgeneral Işık Koşaner, “Kara Kuvvetleri” için yeni bir isim önerecek.

Gazete HaberTürk / Murat Gürgen - Hasan Öymez



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,157 µs