En Sıcak Konular

KOMUTANLARIN YÜZÜ GÜLMEDİ!

3 Ağustos 2010 18:47 tsi
KOMUTANLARIN YÜZÜ GÜLMEDİ! Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile diğer Yüksek Askeri Şura üyeleri onuruna, Dışişleri Konutu’nda öğle yemeği verdi. Yemekte, ifadeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da hazır bulundu

Saat 13.30’daki yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile diğer şura üyeleri katıldı.

Gül’ün verdiği yemekte, ‘internet andıcından’ dolayı ifadeye çağrılan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız da hazır bulundu. Iğsız, Bakan Gönül’ün sağında, Cumhurbaşkanı Gül’ün karşısında oturdu.

YAŞ'TA KRİTİK ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri onuruna verdiği yemeğin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile yaptığı görüşme sona erdi.Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Orgeneral Başbuğ ile Cumhurbaşkanlığı Konutu’ndaki öğle yemeğinin ardından bir araya gelmişti. Görüşme yaklaşık bir saat 15 dakika sürdü.Görüşmenin ardından önce Başbakan Erdoğan konuttan ayrıldı. Orgeneral Başbuğ ise Erdoğan’dan yaklaşık 5 dakika sonra Cumhurbaşkanlığı konutundan ayrıldı.

HERŞEY GAYET NORMAL

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı ve bugün yapılan görüşmelerle ilgili olarak, "Herşey gayet normal şekilde" dedi.

Gül, Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof’u, güven mektubunu sunmak üzere kabul etti.

Kabulün ardından, Gül, bir gazetecinin "YAŞ toplantısı, bugün yapılan görüşmeler ve terfilere ilişkin çekinceleri olduğu" iddiaları konusundaki sorusunu, "Hayır, bunlar ayrı şeyler. Yüksek Askeri Şura normal toplantısını yapıyor. Biz de Sayın Başbakan ve Sayın Genelkurmay Başkanı ile biraz önce kendi aramızda son bir değerlendirmemizi yaptık. Herşey gayet normal şekilde" diye yanıtladı.

Orgeneral Iğsız sürprizi

"Balyoz"la başladı, Ergenekon eklendi. Zirve üstüne zirve yapıldı. Kritik Yüksek Askeri Şura, o şuranın sonuçları daha da kritikleşti.

Şuranın üçüncü gününe bir gün önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen haber damgasını vurdu. Savcı Zekeriya Öz, o toplantıya katılan 15 generalden biri, üstelik Kara Kuvvetleri Komutanlığı için adı geçen Orgeneral Hasan Iğsız'ı ifadeye çağırdı.

Nerdeyse bir yıl önce irtica ile mücadele belgesiyle gündeme gelen internet andıcı nedeniyle.

Tam da şura sırasında gelen bu davet tartışma yarattı. Hem de sadece karargahta değil. CHP zamanlamasına dikkat çekti, AK Parti ise "farklı niyet aranmasın" dedi.

Tartışılan o isim Hasan Iğsız'ın teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyordu. Ama kulislerde Iğsız'ın ya bir yıl daha aynı görevde kalacağı ya da emekliye sevk edilebileceği konuşuluyor.

Kulislere bu bilginin sızdığı saatlerde, Ankara'da yine Yüksek Askeri Şura mesaisi vardı. Sabahki bölümüne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Ama toplantıdan erken ayrıldı. Dışişleri Konutu'na gitti, Cumhurbaşkanı Gül ile görüştü. Ve o görüşme biter bitmez de konuta Yüksek Askeri Şura'nın diğer üyeleri girdi. Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ üyelerine öğle yemeği verdi.

Yemekte tek yüzü gülen Cumhurbaşkanı Gül'dü. Karşısında Başbakan onun hemen yanında Milli Savunma Bakanı onun yanında ise Orgeneral Hasan Iğsız ile Erzincan'da başlayan Ergenekon davasının bir numaralı sanığı Orgeneral Saldıray Berk vardı.

Yemek bitti, genaraller konuttan ayrıldı biri dışında. Genelkurmay Başkanı konutta kaldı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte. Şuranın üçüncü günündeki bu sürpriz üçlü zirve tam bir buçuk saat sürdü.

Ve yine kimse açıklama yapmadı. Artık gözler yarına çevrildi. Çünkü yarın şuranın son günü ve o kritik merak edilen kararlar yarın Cumhurbaşkanı Gül'e sunulduktan sonra açıklanacak.


Kritik toplantının içeriği


Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki şura toplantısında, terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı.

Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumu da toplantıda değerlendirildi.

Şura'da, TSK'yı ilgilendiren diğer konular da görüşüldü.

YAŞ toplantısında alınan kararların yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Milliyet



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,112 µs