En Sıcak Konular

TEHLİKELİ GİDİŞ

27 Temmuz 2010 22:02 tsi
TEHLİKELİ GİDİŞ İktidarın sözde açılımlarıyla ortaya çıkan ayrışma ürkütücü boyutlara ulaştı. Polisler askerleri yumruklarken, İnegöl’de de halk birbirine girdi!

Polisin tavrı şaşkınlık yarattı
İktİdarIn toplumu geren politikaları, hızla tehlikeli bir noktaya doğru ilerliyor. Yargıdan medyaya kadar her alanda ekilen keskin ayrışma tohumları şiddete dönüşüyor. Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın teslim olmak için İstanbul’a dönmek üzere geldiği havaalanında gözaltına alınırken asker korumalarının polislerce yumruklanması, kamuoyunda derin endişeye yol açtı.
 
İnegöl, savaş alanına döndü
Bu vahim olayın ardından kısa bir süre sonra, daha önce de bazı gerginliklerin yaşandığı İnegöl bir anda karıştı. Doğu kökenli bir şoförle Orhaniye Mahallesi’nin gençleri arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Tartaklanan şoför, akşam saatlerinde bir grupla gelerek kahvede oturan gençlere bıçak ve sopalarla saldırdı. Olaylar sabaha kadar sürdü, ilçeye takviye ekipler gönderildi.
 
“AKP, gerginlikten besleniyor”
İktİdarIn neden olduğu gerginliklerin şiddete dönüşmesine muhalefetin tepkisi de sert oldu. MHP’li Akif Akkuş, “AKP bu tür olaylardan besleniyor. Referandum sürecinde gerginliği daha da artırmaları çok yanlış. Kaygılıyım” derken, CHP’li Rahmi Güner, “Türkiye’de yaşanan gerginliklerin temelinde AKP iktidarının hukuksuz ve yanlış tutumları yatmaktadır” diye konuştu.
 
‘Balyoz’un artçı
şokları sürüyor
Tutuklama kararlarına 53 itiraz dilekçesi...
“BALYOZ Planı” davası kapsamında yakalama emri çıkarılan 102 askerden 53’ü karara itiraz etti. 15 sanık da reddi hakim talebinde bulundu. Tebligat ulaşmadığı için görevinin başında bulunan Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç yakalama emrine itiraz etmezken avukatı reddi hakim dilekçesini mahkemeye sundu.
inegöl’de tehlikeli GERGiNLiK
Saldırganlar taş ve sopayla herşeye zarar verdi.

Tüm uyarılara rağmen dağılmayan grup, polis ve zabıta araçlarını yaktı, iş yerlerinin camlarını kırdı ve ambulanslara taş attı.

Yol kesme ve kahvehane basarak 5 gencin bıçaklanmasıyla başlayan olaylar kısa sürede büyüyerek ilçeyi savaş alanına çevirdi.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde üç kişinin, 5 genci kahvehanede bıçakla yaralamasının ardından çıkan olaylar sabaha kadar devam etti. Yollar kesildi, araçlar yakıldı, ilçe savaş alanına döndü. Olay, saat 21.30 sıralarında Orhaniye Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre bir minibüsün önünü kesen mahalleli gençler, sürücüyü bir daha buradan geçmemesi konusunda uyardı. Çıkan tartışma sonucunda tartaklanan minibüsçü genç uzaklaştıktan bir süre sonra beraberinde arkadaşları ile tekrar mahalleye geldi. Gençlerin bulunduğu kahveye dalan grup ellerinde bıçak ve sopalarla etraftakilere saldırdı. Çıkan kavgada 5 mahalleli genç, bıçak darbeleriyle çeşitli yerlerinden yaralanırken, saldırganlar ise kaçtı.

Sabah saatlerine kadar sürdü
Yaralılar İnegöl Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken polisin olayla ilgili başlattığı çalışma sonucu Mehmet Şerif S., Mehmet S. ve Şenol S. olduğu öğrenilen üç şüpheli yakalanak gözaltına alındı. Olayın duyulması üzerine hastane bahçesinde toplanan ve sayıları kısa sürede bini aşan ilçe sakinleri, 3 kişinin gözaltına alındığını öğrenince buradan zanlıların bulunduğu Merkez Karakolu’na gittiler. Şüphelilerin kendilerine verilmesini isteyen öfkeli kalabalık ile polis arasında arbede yaşandı. Polis, havaya uyarı ateşi açarak, öfkeli kalabalığı güçlükle polis merkezinden uzaklaştırdı. Gerginliğin arttığı ilçeye Bursa’dan takviye ekipler ve panzerler sevk edildi. Jandarma güçleri de, polis merkezinin önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Olaylar, sabah saatlerine kadar sürdü. Saat 05.30 sıralarında göstericiler, dağılarak evlerine gitti.


Polis havaya uyarı ateşi açtı

Olayları önlemek isteyen polislerden de yaralanan oldu. Atılan taşlarla yaralanan polislerin ilk tedavisini arkadaşları yaptı. Gözü dönmüş kalabalık, polisin havaya uyarı ateşi açmasını da umursamazken yaşanan arbede de 10’un üzerinde polis memuru yaralandı, 6 polis aracı, 1 savcılığa ait araç, 1 zabıta aracı ve 2 sivil otomobil ateşe verildi. Bölgeye Bursa’dan takviye olarak emniyet kuvveti gönderildi.


50 kişi gözaltına alındı
İnegöl ilçe merkezini savaş alanına çeviren öfkeli kalabalık, “Şehitler ölmez vatan bölünmez, kahrolsun PKK, Burası İngöl buradan çıkış yok” sloganları attı. Polisin otomatik silahlarla kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açması da grupların dağılmasını sağlayamadı. Sessizliğin hakim olduğu ilçede, belediye ve itfaiye ekipleri yakılan ve ters çevrilen araçları kaldırmak için çalışma başlattı. Olayların tekrar başlayabileceği ihtimalini gözönünde bulunduran güvenlik güçleri ise ilçede yoğun güvenlik önlemlerini sürdürüyor. Güvenlik güçleri, kamera kayıtlarından olaya karıştığı belirlenen 25 kişiyi ev ve iş yerlerinde gözaltına aldı. Olayla ilgili gözaltına alınanların sayısı 50’ye yükseldi.
 

Saldırganlar yolu trafiğe kapattı

İnegöl merkezinde olaylar sürerken, ilçede yaşayan Doğu kökenli vatandaşlar da İnegöl’ün Bursa ve Eskişehir karayolunu trafiğe kapattılar. Polis araçlarının da geçişini engellemeye çalışan kalabalık, amaçlarının ilçeye dışarıdan gelecek ve olaylara karışmasından endişe ettikleri grupları engellemek olduğunu söylediler. Bu nedenle karayolunda uzun araç kuyrukları oluştu. Öte yandan, ambulanslara da geçit vermeyen saldırganlar yüzünden yaralı polis memuru hastaneye yürüyerek gitmek zorunda kaldı.

Atalay: Müfettiş görevlendirdik
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İnegöl ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili müfettiş görevlendirdiklerini belirterek, özellikle referandum sürecinde bu konularda hassas olduklarını söyledi. İlçede gözaltı işlemlerinin süreceğini ifade eden Atalay, kaymakam, polis ve jandarmanın izinlerinin kaldırıldığını söyledi. Öte yandan gözaltına alınan zanlılar, ilk ifadelerinin ardından özel bir otobüsle Bursa’ya gönderildi. Olayla ilgili kamera kayıtlarının incelenmesine devam edildiğini belirten yetkililer, gözaltına alınanların sayısının artabileceğini bildirdi.

Korkutan gerginlik!
Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ı gözaltına alan polislerin, asker korumaları yumruklaması kamuoyunda derin endişeye yol açtı. Gerginliğin şiddete dönüşmesine muhalefet ateş püskürdü
 
Haber: Fatih ERBOZ
Yargıdan medyaya kadar her alanda ekilen keskin ayrışma tohumları, ülkeyi tehlikeli bir gidişata doğru sürüklüyor. Balyoz Darbe Planı davası kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan eski  1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ı havaalanında gözaltına alan polislerin, asker korumaları yumruklanması endişe yarattı. Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, yaptığı açıklamada, bazı polislerin müvekkilinin asker olan korumalarına saldırdığını ve korumalardan birinin yumruklandığını kaydetti. Ülgen, müvekkilinin yaşadığı bu yoğun stresin ardından Atatürk Havaalanından Adli Tıp Kurumu Başkanlığına götürüldüğünü, kalp krizi riski bulunması nedeniyle Emniyet’e gönderilmediğini, hastaneye sevk edildiğini söyledi.

Demir çubuklarla saldırdılar
Babasının havaalanıda gözaltına alınmasına tepki gösteren Çetin Doğan’ın kızı Pınar Doğan da şunları söyledi: “Emniyet görevlileri barikat kurarak yolu kapatmış. Doğan’ın koruması olarak görevli askerler de araçtan inerek yolun açılmasını istemiş. Asker korumalar, Emniyet görevlilerinin yumruklarına ve hatta demir bir çubuk ile saldırısına maruz kalmış. İstanbul’a gitmek için yola çıkan bir insanin kaçak muamelesi görmesi ve maruz kaldığı bu davranış, bu davada güdülenin gerçekte ne olduğunu açıkça ortaya koyuyor: Düşman bellenmiş insanlardan intikam almak, karşıt görüşü taşıyanları sindirmek, ve hala dik durabilenleri ezmeye çalışmak.”

AKP iktidarı sorumlu
AKP iktidarının neden olduğu gerginliklerin şiddete dönüşmesine muhalefet de sert tepki gösterdi. MHP Mersin Milletvekili Akif Akkuş, AKP’nin bu tür olaylardan beslendiğini belirterek, “AKP bu referandum sürecinde gerginliği arttıran yanlış bir politika izliyor. AKP de gerginliğe prim verircesine söylemlerin altına imza atıyor. Bodrum’da talihsiz bir gerginlik yaşanmış. Bunlar istendiğinde çok kolay çözülebilecek konular. Ancak AKP iktidarının gerginlik anlayışı bunları engelleyemiyor. AKP toplumu geriyor. Referandum yaklaştıkça bu tür olayların artacağından kaygılıyım” diye konuştu.

Ülke iki kutuba ayrıldı
CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner de Türkiye’de yaşanan gerginliklerin temelinde AKP iktidarının hukuksuz ve yanlış tutumlarının olduğunu savundu. Güner, “AKP iktidarı her icraatıyla saygınlığını yitirmektedir” dedi. DSP İstanbul milletvekili Hasan Macit de toplumda yaşanan gerginliklerin temel nedeninin Türkiye’yi sekiz yıldır yönetmekte olan AKP iktidarının tutum ve davranışları olduğunu ifade etti. Macit, “AKP sekiz yıldır Türkiye’de eylem ve söylemleriyle toplumu adeta iki kutuba ayırmaktadır. Bu ayrıştırma politikalarının sonucu olarak bugün bu gerginlikler yaşanmaktadır.” dedi.

Yakalama emrine itiraz yağmuru
’Balyoz Planı’ davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan 102 askerden şu ana kadar 53’ü karara itiraz etti. İtiraz dilekçelerinin 15’inde reddi hakim talebinde de bulunuldu. Aralarında eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu, haklarında yakalama emri çıkarılan 38 kişi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine, 15’i de İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe vererek itiraz etti.

Reddi hakim talebi
İtiraz eden sanıklardan 15’inin reddi hakim talebinin de olduğu bildirildi. Bu arada, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç’ın tebligat ulaşmadığı için görevinin başında bulunduğu, avukatının ise sadece reddi hakim talep ettiği, yakalama emrine ise şu ana kadar itiraz başvurusu yapmadığı öğrenildi. Yakalama kararıyla ilgili eline tebligat ulaşmayan bazı muvazzaf askerlerin de görevinin başında olduğu öğrenildi. Mahkemeye bugün de itiraz dilekçesi verilmesi bekleniyor.

Karar hukuka aykırı
Yakalama emrine itiraz edenler arasında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek de bulunuyor. İtiraz dilekçesini mahkemeye sunan Örnek’in avukatı Dinçer Eskiyerli, müvekkili hakkında çıkarılan yakalama kararının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Mahkemenin kararında, açıkça hukuk ihlali olduğunu belirten Eskiyerli, “Yakalama kararı tatbikata aykırı. Hata tabiri biraz hafif kalır. Bu şekildeki bir kararla mahkeme tarafsızlığını bizce yitirdi” dedi. Mahkemeye itiraz eden emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Tümgeneral Behzat Balta ve emekli Albay Tuncay Çakan’ın avukatı Salim Şen de, “Bu yakalama emrinin, gerek CMK’nın içeriğine gerekse ruhuna aykırı olması nedeniyle 11. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunduk. Bu madde, ancak kaçak olan sanıklar hakkında çıkarılabilecek bir yakalama emrine izin verir. Bizim dosyamızda 102 sanıktan hiçbirisi kaçak durumunda değildir” diye konuştu.

Yeniçağ



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,850 µs