En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL-ABD BAŞKANI BUSH GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

8 Ocak 2008 19:29 tsi
CUMHURBAŞKANI GÜL-ABD BAŞKANI BUSH GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ ABD Başkanı George Bush'un resmi davetlisi olarak Washigton'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Beyaz Saray'da Başkan Bush ile görüşmesi sona erdi

WASHINGTON - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ABD Başkanı George W. Bush ile gerçekleştirdiği görüşme sona erdi.
     Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Tuğamiral Alaaddin Sevim; Amerikan tarafından ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Avrupa Bürosu Şefi Judy Ansley, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ve Amerikan Genelkurmay Başkanlığından bir askeri temsilci de katıldı.
     Gül-Bush görüşmesi, 40 dakika sürdü.
     Görüşmelerine ilişkin ortak basın toplantısı düzenleyecek olan Cumhurbaşkanı Gül ve ABD Başkanı Bush, öğle yemeğinde de bir araya gelecekler.

GÜL: KARARLILIĞIMIZI ORTAYA KOYDUK

WASHINGTON - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Bugün yaptığımız görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül ve ABD Başkanı George W. Bush, görüşmelerinin ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde ortak bir basın açıklaması yaptılar.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamasına, Başkan Bush'a daveti için teşekkür ederek başladı.
     Türkiye ve ABD'nin çok eski müttefik olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, müttefiklik ilişkilerinin giderek daha da güçlendiğini ifade etti.
     İki ülkenin ortak vizyon ve çalışmaları olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Bizim ilişkilerimiz iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ötesindeki ilişkilerdir ve ilişkilerimiz bölgesel ve küresel barışa çok katkı yapmaktadır'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Bu ilişkilerimiz gelecekte de barışın, istikrarın ve refahın yayılması için kuvvetli bir şekilde devam edecektir. Ayrıca bugün yaptığımız görüşmelerde, ortak düşmanımız PKK'ya karşı işbirliğimizden duyduğumuz memnuniyeti ve bunun devam edeceğini bir kez daha teyit ettik. Kararlılığımızı ortaya koyduk. Bundan dolayı da Sayın Başkan'a çok teşekkür ediyorum.
     Sayın Başkan'ın da söylediği gibi enerji konuları, Ortadoğu Barış Planı ki, Sayın Başkan'ın çok büyük gayretleri oldu, bu turunun da netice vermesini çok arzu ediyorum. Bu konularda da çok yakın çalışıyoruz. Irak ile ilgili konular, yemekte devam edeceğimiz Balkanlar ve başka konular da var.''

BUSH: "ORTAK DÜŞMAN PKK'YA KARŞI İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK"

WASHINGTON - ABD Başkanı George W. Bush, Türkiye ile ABD'nin "ortak düşman PKK'ya karşı işbirliğinin devam edeceğini" söyledi ve Türkiye'yi "ABD'nin stratejik ortağı" olarak niteledi.
     Gül ve Bush, ikili görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın bahçesinde South Lawn'da ortak açıklama yaptılar.
     Başkan Bush, "Türkiye, ABD'nin stratejik ortağıdır. Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok önemlidir. Biz bu ilişkileri daha güçlü yapmak için çok çalışıyoruz" dedi.
     Bush, "Türkiye ile ortak düşmanımız PKK'ya karşı savaşta işbirliğimiz devam ediyor. PKK, Türkiye'nin, Irak'ın, ABD'nin ve barış içinde yaşamak isteyen herkesin ortak düşmanıdır. Biz, PKK'ya karşı savaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
     ABD Başkanı, "Ben kuvvetle şuna inanıyorum ki, Avrupa Birliği Türkiye'nin üyeliğinden fayda görecektir. Türkiye, dünya üzerindeki milletler için muhteşem bir örnek oluşturuyor" dedi.
     Bush, Türkiye'nin demokrasi ve İslam dinini bir arada var olabileceğini gösterdiğini de söyledi.
     Başkan Bush, "Türkiye, Avrupa ve İslam dünyası arasında bir köprüdür" ifadesini kullanırken, ayrıca Türkiye'nin "yapıcı" bir rolü olduğunu vurguladı.
     Bush, Gül ile görüşmesinde ayrıca enerji kaynaklarının güven altına alınmasına yardım etme konusunu ele aldıklarını kaydetti.
     Başkan Bush, bugün çıkacağı Orta Doğu gezisine değinerek, Cumhurbaşkanı Gül ile Orta Doğu meselelerini de ele aldıklarını ve kendisinin İsrail ile Filistin'in yan yana olacağı iki devletli bir çözümü desteklediğini vurguladı.
     ABD Başkanı Bush, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesi için "yapıcı bir konuşma oldu" değerlendirmesinde bulundu.

 ABD BAŞKANI BUSH, GÜL ONURUNA ÖĞLE YEMEĞİ VERDİ

WASHINGTON - ABD Başkanı George W. Bush, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna öğle yemeği verdi.
     Beyaz Saray'daki yemeğe, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Gürcan Türkoğlu ve Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu katıldı.
     Yaklaşık bir saat süren yemek, basına kapalı gerçekleşti.






Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,991 µs