En Sıcak Konular

ASKERİ SAVCILIKTAN ŞOK İDDİALAR

14 Temmuz 2010 09:26 tsi
ASKERİ SAVCILIKTAN ŞOK İDDİALAR İrticayla Mücadele Eylem Planı davasında Askeri Savcılık iddianamesini tamamladı.

Askeri savcılık, AK Parti ve dindar insanları hedef alan Eylem Planı'nı 'terfi hırsı'na bağladı. Planı, amiral olamayan Çiçek'in TSK'yı zor durumda bırakmak için hazırladığını savundu. Ancak emekli askerlere göre bu inandırıcı değil. Emekli binbaşı Şahin, bu tür belgelerin Genelkurmay ikinci başkanı ve Genelkurmay başkanının bilgisi olmadan hazırlanamayacağını açıkladı.

Taraf Gazetesi'nin 12 Haziran 2009'da 'AK Parti ve Gülen'i bitirme planı' başlığıyla yayımladığı belgeyle ilgili sürpriz bir gelişme yaşandı. Planı, 4 kurumun 8 kez onaylamasına rağmen imzasını reddeden Dursun Çiçek'in hazırladığı Askeri Savcılık tarafından da teyid edildi. İddianamede 3 kriminal kuruluşun imzanın Çiçek'in olduğu yönünde rapor vermesinin belgenin kabulünü gerektirdiği vurgulandı. Çiçek'in neden böyle bir belge hazırladığı ise şöyle anlatıldı: "2007 yılı YAŞ toplantılarında amiralliğe terfi edemeyen şüpheli Çiçek'in bundan kaynaklanan kırgınlık ve kızgınlık sonucu, muhtemelen bazı çevrelerin kışkırtmaları ve etkileriyle TSK'yı zor durumda bırakmak amacıyla söz konusu yazıyı hazırlamış olabileceği kanaatine varılmıştır." Belgede öngörülen ve gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerin hiçbir Türk vatandaşı tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığı' belirtilirken planın milletle ordunun arasını amaçladığı ileri sürüldü. Ancak emekli askerler planın Çiçek'in tek başına hazırlayamayacağı görüşünde.

ANDIÇ VE LAHİKA DEĞİL

Emekli Jandarma Kurmay Binbaşı Kemal Şahin, bu tarz planların emir komuta zincirinin ürünü olduğunu söyledi. Şahin, "Planı hazırlama ve imzalama yetkisi ikinci başkan veya Genelkurmay başkanındadır. Bu hiyerarşi dışında Çiçek'in bir belge hazırlaması fiilen, TSK gelenekleri açısından mümkün değildir" dedi. İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın bir ana planın lahikası ve eki olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti: "Bir plan olmadan ek ve lahika olmaz. Yani kanun, yönetmelik, yönerge gibi hiyerarşi vardır. Lahikayı imzalama yetkisi şube müdüründedir. Planı imzalama yetkisi ya harekat başkanında ya iç güvenlik daire başkanındadır. Planı hazırlama ve imzalama yetkisi ikinci başka veya Genelkurmay başkanındadır. Başka bir iddiayı kimse bana inandıramaz. Dursun Çiçek kara kutu ve çok şey biliyor. Çıksın söylesin, millet ne olup bittiğini öğrensin."

TSK'DAN İHRACI İSTENİYOR

Genelkurmay Askeri Savcısı Hakim Albay Yavuz Şentürk'ün imzasını taşıyan iddianamede, Çiçek'in "12 Haziran 2009'dan önceki bir tarihte 'İrticayla Mücadele Eylem Planı' başlıklı yazıyı hazırlamak suretiyle, görevi kötüye kullanmak suçunu işlediği anlaşılmıştır' deniliyor. Silivri'deki mahkemede 'darbeye teşebbüs'le suçlanan ve ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Çiçek hakkında, askeri savcı 6 yıla kadar hapis cezası talep ediyor. TSK'dan ihraç edilmesi de isteniyor.

ÇİÇEK'İN SAVUNMASI ÇÖKTÜ

Çiçek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki savunmasını belgenin doğru olmadığı tezi üzerine kurgulamıştı. Çiçek, "Bu plan değil, pilav. Çiçek şerefsizi bu planı hazırlamış. Bu şerefsizliği, iddianame-soruşturma savcılarına iade ediyorum." demişti. Duruşma, salonuna 'ıslak imza makinesi' bile getirilmişti.

MEÇHUL SUBAY: EMRİ HASAN IĞSIZ VERDİ

Eylem Planı'nın 'ıslak imzalı orijinal nüshasını savcılara gönderen, karargahtaki silme operasyonunu detaylarıyla anlatan meçhul subay, belgenin nasıl hazırlandığını da deşifre etmişti. Mektupta şöyle deniliyordu: "Gayri hukuki çalışmalar, TSK içerisinde cunta yapılanmasının kilit isimlerinden olan Org. Hasan Iğsız'ın Genelkurmay 2.'nci Başkanlığı döneminde hız kazanarak devam etmiştir. Org. Hasan Iğsız'ın doğrudan netice alınabilecek bir eylem planı hazırlaması konusunda verdiği direktif gereği Korgeneral Mehmet Eröz ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın da katkılarıyla gerekli çalışmalar başlatılmış ve söz konusu eylem planı Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanmıştır."

Bugün



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,179 µs