En Sıcak Konular

EDELMAN ORTALIĞI KARIŞTIRDI

7 Temmuz 2010 23:54 tsi
EDELMAN ORTALIĞI KARIŞTIRDI TÜRKİYE’de kaos yaratmaya çalışanların Edelman’ın “AKP yanlısı isimler fotokopi belgeler getirdi, sahte çıktı. ABD’yi darbeye inandırmak istediler”

CIA’YA SERVİS YAPAN KİM

TÜRKİYE’de kaos yaratmaya çalışanların Edelman’ın “AKP yanlısı isimler fotokopi belgeler getirdi, sahte çıktı. ABD’yi darbeye inandırmak istediler” itirafıyla açığa çıkması, siyaseti karıştırdı. CHP’li Ali İhsan Köktürk, konuyu Meclis’e taşıdı ve Başbakan’a soru önergesi verdi: Bu kişiler kim? Skandal için soruşturma açtıracak mısınız? Edelman’dan bilgi isteyecek misiniz?


Hükümet suskunluğunu bozsun
CHP’li Atilla Kart ise bir gazetecinin “Başbakan bizi belge yayını için teşvik etti” açıklamasını hatırlatarak, “Hükümet acil açıklama yapmak zorunda. Belli subay gruplarını tasfiyeye yönelik komplo düzenlendiği kesinleşti” dedi. Kart, Başbakan’a bu tabloya seyirci kalıp kalmayacağını da sordu.  
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Ümraniye” olarak adlandırılan soruşturma sürecine bağlı olarak ve medya haberlerine hükümet odaklı müdahalelerin yapıldığına dair ciddi ve somut bulguların ortaya çıktığını belirterek TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.


İktidar açıklasın
Önergesinde Taraf gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Yasemin Çongar’ın; ABD’de NPR Radyosu’na verdiği demeçte, “Balyoz Darbe Planı” yla ilgili belgelerin yayınlanması için “Başbakan ve devlet istihbaratının başı tarafından teşvik edildiklerini” söylediği basına yansımıştır“ diyen Kart, gerçeklerin artık daha fazla karartılamayacağı bir dönemin başladığını belirterek, “Bu iddia ve bulgulara karşı hükümetin ivedi açıklama yapması zorunluluğu vardır. Zira, hükümete yakın isimlerin ve bazı kamu görevlilerinin, sahte belgeler ve kurgular yolu ile ordudaki belli subay gruplarını tasfiyeye yönelik komplolar hazırladıkları gerçeği artık gizlenemez bir hale geldi“ dedi.


İllegal çalışmalar
Kart’ın soruları şöyle: ”Bu tablo ve gelişmelere daha fazla seyirci kalacak mısınız? Bu iddia ve gelişmelere karşı sessiz kalınması, iddiaların doğrululuğunun kabul edildiği anlamına gelmez mi? Toplumu ve gündemi alt-üst eden, ayrışmaya yol açan bu sürecin; Başbakanlık, İçişleri ve Adalet Bakanlığı odaklı karargahın illegal çalışmaları sonucu ortaya çıkmış olmakla; hükümet olarak, gerçeklerin araştırılması ve ortaya çıkarılmasından endişe duymuyorsanız; bu konuların TBMM tarafından araştırılmasına yardımcı olmayı kamuoyuna beyan ediyor musunuz? Bu konuda hazırlanacak önerge-önergelere destek verecek misiniz? Bu cesaret ve özgüveni gösterebilecek misiniz?


Belgeleri kim getirdi?
Öte yandan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde “Edelman’a fotokopi belgeler getirerek ’ordunun darbe hazırlık planları olduğunu’iddia eden AKP yanlısı kişiler kimler?” diye sordu. Köktürk, önergesinde Başbakan’a hitaben, “Balyoz Darbe Planı’nın bir gazetede yayınlanması konusunda teşvik ettiğiniz yönünde bir gazete yazarının açıklaması var? Doğruysa, Başbakan’ın görevi doğruluğu şüpheli olan bilgileri teşvikle gazetelerde yayınlatmak mıdır?” dedi.
Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın kızı Pınar Doğan ve damadı Dani Rodrik’in, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman ile görüşmesiyle ortaya çıkan görüntü Ankara’nın gündemine bomba gibi düştü. Türkiye’deki görevi sırasında bazı şahısların elçiliğe, “TSK’da darbe hazırlığı olduğu konusunda belgeler verdiğini”, ancak inceleme sonucunda belgelerin “kaba bir kalpazanlık” vakası olduğu sonucuna varıldığını anlatan Edelman’ın bu sözlerinin “İrticayla Mücadele Eylem Planı”, “Balyoz Darbe Planı”, “Ümraniye Davası”, “Kafes Eylem Planı” gibi bir dizi davanın kaderini etkileyebileceği belirtildi. Eski MİT Mensubu Mahir Kaynak, “Darbe planı söz konusuysa bunu sızdırıp kim ne elde edebilecek? Bu bir sahte darbe planı mı? Bunların iyi tespit edilmesi gerekiyor. Bunun tam olarak analizi gerekmekte. Konuya bu çerçevede yaklaşmak gerekir” dedi.


Düzmece iddialar
CHP İzmir milletvekili Ahmet Ersin de, Edelman’ın açıklamalarından da malum dava ile ilgili olarak ortaya konan iddialara dönük olarak hazırlanan senaryonun temelsiz olduğunun ispatlandığını kaydetti. Yapılan soruşturma ve davaların darbe iddialarına dayandığını belirten Ersin şunları ifade etti: “Darbe iddialarının düzmece olduğu açıkça ortada. Bu düzmeceleri hazırlayanlar ABD’li yetkililere iletmiş. Olmayan bir şey için ABD’den müdahale etmesi istenmiş. Belli ki birileri TSK’yı yıpratmaya yönelik girişimlerde bulunmuş.”


Yönlendirilmek isteniyor
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, Edelman’ın açıklamalarının malum davayla ilgili olarak yönlendirmelerin olduğunun somut göstergesi olduğunu belirtti. Öztürk, “Bu belgeler, yargının siyasi iktidar tarafından yönlendirilmek istendiğini ortaya koyuyor. Kamuoyunda iddialara dönük olarak gerçekleştirilen soruşturma ve tutuklamaların meşruiyetinin oluşması için bir psikolojik iklim yaratılmak istendiği ortaya çıkıyor. Bunlar sorgulanmalı” dedi.


Edelman kimdir?
Büyükelçi görünümlü CIA ajanı Eric Edelman, 2003-2005 yılları arasında Ankara’da büyükelçilik yapmıştı. Görev süresince Türkiye aleyhtarı çalışma yürüten Edelman’nın PKK’ya destek verdiği de ABD’deki birçok kuruluş tarafından duyurulmuştu. Dönemin ABD Savunma Bakanı Gates ile yardımcısı ve Edelman ikilisinin Türkiye’yi düşman gördüğü, Türkiye’ye karşı PKK’yı ve İran’ı destekledikleri, Kürtlerin Irak Kürdistan’ını bir fırlatma rampası olarak kullanıp Türkiye’yi bölmesini istedikleri dile getirilmişti.

Kaynak: Yeniçağ ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=37130



Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,616 µs