En Sıcak Konular

REFERANDUMDA KARAR!

7 Temmuz 2010 21:46 tsi
REFERANDUMDA KARAR! Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kritik kararı açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada verilen kararı açıklıyor. Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısını değiştiren maddeler kısmen iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'nda yaptığı açıklama ile kararı duyuran Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç, şunları kaydetti:

"Başvuru bugün kurulumuzun saat 9.30'da başladığı müzakerelerin sonunda karar bağladık. Davacıların bu paketin tamamnın şekil yönünden iptali konusundaki iddiaları tamamı reddedilmiştir. Ancak anayasa paketinin anayasamınızn 4. maddesinde öngörülen teklif edilmezlik kapsamında olduğu iddia edilen maddelerin incelenmesine oy çokluğuyla karar verilmiş ve yapılan denetim sonunda kanunun 16. maddesi ile anayasa mahkemesini yapısına ilişkin yapılan değiişkliğin 4. fıkrasında yargtay, danışta, askeri yüksek idaree mahkemsi, sayışstay YÖK ve baro başkanlarının anayasa mahkemsine üye göndermeleri için yapılan seçimlerde ancak 1 aday için oy kullanabileceklerine ilişkin her üyenin ancak her üyenin bir aday için oy kullnabilecekleri hükmü iptal edildi.

Sayın cumhurbaşkanın HSYK'ya atayacakları üyenin iktisat ve siyasal bilim dalları ile üst kadame yönetecileri bu ibareler iptal edilmiştir. Geriye kalan hukuk dalları öğretim üyeleri arasından seçim devam edecektir."

DAVANIN SEYRİ

Anayasa Mahkemesine iptal ve yürürlüğün durdurulması başvurusunu, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP’li ve 1 DP’li de dilekçeye imza koymuştu.

CHP milletvekilleri dışında, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi’nin de imzaları yer alıyor.

BAŞVURU DİLEKÇESİ

CHP’nin 111 imza ile Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda Anayasa değişikliğinin, Anayasa’nın 2, 4, 87 ve 175’nci maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle tüm maddelerinin iptali istendi. İptal başvurusunun gerekçesinde, değişiklik teklifinin, "teklif görünümü verilmiş bir kanun tasarısı" olduğu vurgulanırken Başbakan Erdoğan’ın üç kez grup toplantısı yaptığı ve milletvekillerine "Ya tarih yazarsınız ya tarih bizi siler" şeklindeki ifadesine de yer verildi. Gerekçede, "Anayasa değişikliğinin bir tasarı niteliğini taşımasına rağmen, teklif görünümü verilmeye çalışılarak önerilmesi, kamunun hukuka güven duygusunu da sarsmıştır. Bu da hukuk devleti ile bağdaşmaz" denildi.

Gerekçede, Meclis Genel Kurulu’ndaki 1 ve 2’nci tur oylamalarında oy gizliliğine uyulmadığı belirtilerek "Oy gizliliğinin ihlal edilmiş olması ise, oyun geçerliliğini ortadan kaldıran bir durumdur" görüşü dile getirildi.

Gerekçede ayrıca, yapılan değişiklikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yürütmenin etki ve baskılarına açık hale getirildiği vurgulanarak "Artık yargı, hukuki sınırlarına sığamayan AKP için bir engel oluşturmaktan çıkacak, kapatılma davaları ve yüce divan yargılamaları korku yaratmaktan uzaklaşacaktır" görüşüne yer verildi.

Gerekçede, "Anayasa Mahkemesi’nce tüm hükümlerinin iptal edilme olasılığı" bulunan Anayasa değişikliği için referandum sandıklarının kurulmasının sonradan giderilemeyecek bir zarar olduğu savunuldu

HEYETTE KİMLER VAR?

AYM heyetinde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından atanan Başkan Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atanan üye Fulya Kantarcıoğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanan Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Mehmet Erten, Ahmet Akyalçın, Zehra Perktaş, Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak ile Gül’ün atadığı üyeler Engin Yıldırım ve Nuri Necipoğlu yer alıyor. Buna göre Anayasa değişikliği ile ilgili karar verecek olan heyette Sezer’in atadığı 7, Gül’ün atadığı 2 ve Özal ve Demirel’in atadığı birer üye görev yapıyor.

HABER3



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,833 µs