En Sıcak Konular

BAŞBAĞLAR ŞEHİTLERİNİ RAHMETLE ANDIK

4 Temmuz 2010 23:32 tsi
BAŞBAĞLAR ŞEHİTLERİNİ RAHMETLE ANDIK PKK'nın Sivas'ta Madımak Oteli'nde ölenlerin intikamını almak için Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde yaptığı katliamın üzerinden 17 yıl geçti.

Başbağlar şehitlerini rahmetle andık

PKK'nın Sivas'ta Madımak Oteli'ndeki yangında ölenlerin intikamını almak için iki gün sonra Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde yaptığı katliamın üzerinden 17 yıl geçti. Eli kanlı canilerin katlettiği 33 canın acısı hâlâ tazeliğini korurken, Başbağlar Yardımlaşma Derneği; dün İstanbul Fatih Camii avlusunda açtığı fotoğraf sergisiyle 33 Başbağlar Şehidi'ni yad etti.

 PKK'nın Sivas'ta Madımak Oteli'ndeki yangında ölenlerin intikamını almak için iki gün sonra Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde yaptığı katliamda ölenler yad ediliyor.

Üzerinden 17 yıl geçen katliamda eli kanlı canilerin katlettiği 33 canın acısı hâlâ tazeliğini korurken, Başbağlar Yardımlaşma Derneği; dün İstanbul Fatih Camii avlusunda açtığı fotoğraf sergisiyle 33 Başbağlar şehidini andı.

Şehitler rahmetle anıldı

Başbağlar katliamı mağdurlarının düzenlediği fotoğraf sergisinde, katliam sonrasındaki görüntülere yer verildi. Şehid olan insanların kamyonlara yüklenmesi, katliamın sabahında köyün yanan hali, şehidlerin fotoğrafları, köyü ziyaret eden siyasilerin fotoğrafları ve köyün genel görüntülerine yer verildiği sergide; 'Başbağlar Adalet Bekliyor' ve 'Başbağlar Şehidlerimizi Rahmetle Anıyoruz' yazılı afişlerle duygular dile getirildi.

Sergiye yoğun katılım

Sergiye, 20. dönem Milletvekili Naci Terzi, Saadet Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Fuat Günday, İlim-Der Genel Başkanı Sebahattin Ugar, İlke-Der Genel Başkanı Şenol Altuntaş, , Mustazaf-Der İstanbul Şube Başkanı Sait Şahin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sergiyi gezen katılımcılar, mağdurlarla yaşananlar hakkında detaylı bilgi aldı.

Katiller serbest dolaşıyor

Başbağlar Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öner Gül; sergi açılışında yaptığı açıklamada, Başbağlar Katliamının 17. yılında, şehitleri yad etmek, aziz milletimize yapılanları hatırlatmak ve hükümet yetkililerinden Başbağlar için adalet talep etmek amacıyla fotoğraf sergisini düzenlediklerini ifade etti. Gül, teröristlerin Başbaşlar köyünde 17 yıl önce tarihte yaşanmış en büyük katliamlardan birini gerçekleştirdiğini belirtti. Katillerin hazırlıklı olduğuna dikkat çeken Gül, teröristlerin köyde başta arabalar, cami, okul olmak üzere köyü ateşe verdiğini hatırlattı. Üzerinden 17 yıl geçen katliamdan geriye yetim çocuklar, dul kadınlar, gözyaşı ve ağıtların kaldığını vurgulayan Öner Gül, aradan geçen bu kadar zamana rağmen yaşanan olaydan dolayı ceza almış bir tek kişinin bile olmadığını vurguladı.

Amaçlarına ulaşamadılar

Dava sürecinde tam bir komedinin yaşandığını ifade eden Gül; "İlk başta olayın faili olarak yakalanan ve görgü tanıklarının teşhis ettiği 16 sanık daha sonra serbest bırakıldı. Daha sonra tekrar tutuklama kararı çıkarıldı ama ara ki bulasın. Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesine sevk edildi. Sonuçta katiller hala ellerini kollarını sallayarak aramızda geziyor.

Katliamı yapanlar köye bıraktıkları bildiride Sivas'ın intikamını aldıklarını belirtmişlerdi. Bugün hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Sivas katliamı yapanlarla Başbağlar katliamını yapanlar aynı şer odaklarıdır. Sivas ve Başbağlar katliamlarını yapanlar bir alevi - Sünni kavgası çıkarmak istediler ama başaramadılar" dedi.

Kartel medyasında çifte standart

Başbağlar'a adalet istediklerini kaydeden Öner Gül sözlerini şöyle sürdürdü; "Madımak otelini kamulaştırma kararı alındı. Aynı kirli ellerin katliam yaptığı Başbağlar için hala Adalet tesis edilmedi. Başbağlar için derhal meclis araştırma komisyonu oluşturulsun ve bu katliamın failleri ortaya çıkarılsın.

Katliamdan bugüne kadar gelen çeşitli hükümetler döneminde köyümüzün fiziki durumunun düzeltilmesine yönelik bazı çalışmalar yapıldı. Ama bizim esas gönlümüz yıkıldı. Katiller serbest dolaştığı müddetçe kimse gönlümüzü yapamayacak, acımızı dindiremeyecektir.

Bu katliamın failleri bulunmadığı müddetçe, bin yılda geçse Başbağlar'ı unutmayacağız ve unutturmayacağız." Gül, kartel medyasının her yıl Madımak olayını gündeme getirirken, Başbağlar'ı görmezden gelmesine tepki gösterdi. Gül, kartel medyasının bu çifte standartı bu yıldan sonra terk etmesini istedi.

Başbağlar Madımak gibi olacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Madımak Oteli'nin düzenlemesi gibi, Başbağlar olayının yaşandığı yerde de benzer bir düzenleme yapılmasını öngörüyoruz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Madımak Oteli'nin bir düzenlemeye tabi tutulması, müzeye çevrilmesi ve olayın hatırası olarak muhafaza edilmesiyle ilgili karar alındığını belirterek, "Başbağlar olayının yaşandığı yerde de benzer bir düzenleme yapılmasını öngörüyoruz" dedi.

Bakan Yıldırım, Erzincan Belediyesi tarafından, Barış Manço Parkı içerisinde yaptırılan belediye sosyal tesislerinin açılışını yaptı. Açılışın ardından sosyal tesislerde gazetecilerle bir araya gelen Yıldırım, 2-5 Temmuz 1993 tarihlerinde Sivas'ta ve Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulundu.

"17 yıl önce Sivas'ta meydana gelen olaylarda vatandaşlarımız hayatlarını kaybetti. 3 gün sonra da Başbağlar köyünde terör saldırısıyla vatandaşlarımız hayatını kaybetti" diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönemlerde bu iki olayın birbirine misilleme olduğunu söyleyenler oldu. Bu senaryo ile halkımızı birbirine hasmetme gayretleri yaşandı. Ancak ne Başbağlar, ne de Madımak otelinde yaşananlar, milletimizce onaylanan olaylar değildir. Hükümet olarak 17 yıl aradan sonra yaşanan olayların izlerini ortadan kaldırmak için bazı kararlar aldık. Madımak otelinin bir düzenlemeye tabi tutulması, bir müzeye çevrilmesi, bu olayın hatırası olarak muhafaza edilmesiyle ilgili karar alındı.

Başbağlar olayının yaşandığı yerde de benzer bir düzenleme yapılmasını öngörüyoruz. Devlet Bakanımız Faruk Çelik, Madımak Oteli'nde düzenlenen anma törenine katıldı. Pazartesi günü de Başbağlar'daki törene katılacak. Bu olayların ülkemizde bir daha yaşanmaması, istismarının yapılmaması için gereken her türlü önlemi de alıyoruz."

Kaynak: Milli Gazete,http://www.milligazete.com.tr/haber/basbaglar-sehitlerini-rahmetle-andik-169056.htm



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,670 µs