En Sıcak Konular

DOĞU TÜRKİSTAN HALKI ''MÜSLÜMAN'' DEĞİL Mİ?

2 Temmuz 2010 12:08 tsi
DOĞU TÜRKİSTAN HALKI ''MÜSLÜMAN'' DEĞİL Mİ? Türkiye ile Çin arasında ‘ikili ilişkiler’ daha da gelişti, ticaret ‘birkaç misline’ ulaştı.Ama Doğu Türkistan halkı, baskı ve zulüm altında inlemeye devam ediyor.

Doğu Türkistan halkı 'Müslüman' değil mi?

Ne çabuk unutuyoruz değil mi?
Çok değil, bir yıl önce, 5 Temmuz 2009 tarihinde Çin esareti altındaki Doğu Türkistan, bütün dünyanın gözü önünde ‘eşi benzeri görülmemiş’ bir insanlık felaketine daha sahne oldu.
‘Tecavüz’ olaylarını protesto etmek için Urumçi’de sokaklara dökülen Müslüman halkın üzerine saldırı emri veren Çin yönetimi, 500’den fazla kişiyi katletti.
Olaylardan sonra tutuklanan yüzlerce kişi, meydanlarda ‘toplu olarak’ kurşuna dizildi, binlerce kişi hapishanelerde ‘makus kaderlerini’ bekliyor.
İnsanlık dışı olaylar karşısında mazlum Uygur halkının bel bağladığı Türkiye’de işbaşında olan iktidarın ne yazık ki kılı dahi kıpırdamadı.
Ne katliamı duyar duymaz soluğu ‘Çin konsolosluklarının’ önünde alanlar oldu, ne de Müslüman kardeşlerine destek olmak amacıyla ‘yardım konvoyu’ yola çıkaranlar.
Çünkü, orada katledilenler ‘Türk’ idi.
‘Türk’ oldukları için, ‘Müslüman’ olmalarının hiçbir ehemmiyeti yoktu.
Türkiye ile Çin arasında ‘ikili ilişkiler’ daha da gelişti, ticaret ‘birkaç misline’ ulaştı.
Ama Doğu Türkistan halkı, baskı ve zulüm altında inlemeye devam ediyor.
* * *
Türkiye’deki Doğu Türkistan dernek ve vakıfları tarafından oluşturulan Doğu Türkistan Platformu, Çin ablukası altında inleyen Müslüman halkın sorunlarını gündeme taşımak amacıyla, hafta boyunca bir dizi etkinlik düzenleyecek.
Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakanı İsmail Cengiz tarafından açıklanan ortak bildiride, özetle şöyle deniyor:
26 Haziran 2009 tarihinde Çin’deki bir fabrikada ‘zorunlu olarak’ çalıştırılan Uygur kızlarına Çinli işçilerin ‘tecavüze’ yeltenmelerinin ardından başlayan saldırıların failleri hakkında herhangi bir adli işlem yapılmaması üzerine, halkımızın ‘demokratik tepkisini’ ortaya koymak üzere 5 Temmuz tarihinde Urumçi’de düzenlediği demokratik gösteri, Pekin yönetimi tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştır.
Açılan gelişi güzel ateş sonucu, bine yakın masum insan hayatını kaybetmiştir.
Pekin yönetimi ve ‘özerk’ kukla hükümet, bölgede keyfi olarak ’devlet terörü’ estirmeyi sürdürmektedir.
Özellikle 1980’den sonra her on yılda bir kargaşa çıkartılarak bölgede ‘etnik soykırım’ uygulanmaktadır.
Doğu Türkistan’da yaşam mücadelesi veren 30 milyon Müslüman Türk, geleceğinden endişe etmektedir.
* * *
Doğu Türkistan Platformu olarak, Doğu Türkistan halkının insani hak arayışlarının ‘orantısız’ ve ‘aşırı güç’ kullanılarak bastırılmasını ve ‘yargısız infazların’ sürdürülmesini şiddetle protesto ediyoruz.
Pekin yönetimini, ‘demokratik hak arayışlarına’ saygılı olmaya, yerel güçlerin kullandığı şiddete engel olmaya davet ediyoruz.
Tutukluların kayıtsız şartsız serbest bırakılmalarını, ‘olayların başlamasına’ sebep olanların ve ‘katliama seyirci kalan’yöneticilerin bir an önce yargı karşısına çıkarılmalarını, mahkemeleri ‘konuk olarak’ izleme ve gözaltında tutulanların ’insani ihtiyaçlarının’ tarafımızdan giderilmesi taleplerimizin kabul edilmesini bekliyoruz.
Barış ortamını tehdit eden olayların durdurulması noktasında, ‘her türlü girişimde ve özveride bulunmaya’ açık olduğumuzu, gerekirse BM’nin, Ankara’nın veya Pekin’in güvencesinde bölgeye gidebileceğimizi beyan ederiz.
Doğu Türkistan’da etnik katliama dönüşen devlet terörünün sona erdirilmesi için başta BM olmak üzere AB, AGİT, İKÖ hatta ŞİÖ gibi uluslararası kurumları Pekin nezdinde girişimde bulunmaya çağırıyoruz. (İsfail K. Kumbasar-Yeniçağ) [1] 

Çin'den Urumçi'ye 40 bin güvenlik kamerası

Geçtiğimiz yıl yaşanan katliamın yıldönümü yaklaşırken, Doğu Türkistan'da gerginlik hakim...

Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de geçen yıl 5 Temmuzda meydana gelen olayların yıldönümü yaklaşırken, Çin yönetimi şehrin çeşitli yerlerine yüksek çözünürlükte 40 bin kamera yerleştirdi.

Şehir yönetimi sözcüsü Ma Şinçun kameraların cadde, otobüs, okul ve alışveriş merkezi gibi halka açık yerlere yerleştirildiğini söyledi, kameralaları "herhangi bir saldırıya karşı koruma önlemi" olarak açıkladı.

Çin haber ajansı Şinhua, polisin kameralarla 3 bin 400 otobüs, 200 otobüs durağı, 4 bin 440 cadde ve sokak, 270 okul ve çocuk yuvası ile 100 alışveriş merkezini izleyeceğini duyurdu. Urumçi'ye daha önce de binlerce takviye polis gönderilmişti.

Bu arada merkezi Washington'da bulunan Uygur İnsan Hakları Projesi, Çin hükümetine geçen yıl meydana gelen olaylarla ilgili bağımsız ve uluslararası bir araştırma yapılmasını desteklemesi çağrısı yaptı. Söz konusu grup ayrıca gözaltına bulunan Uygurların serbest bırakılmasını da istedi.

Çin hükümetinin açıklamasına göre, geçen yıl meydana gelen olaylarda 197 kişi öldü, 1700'den fazla kişi yaralandı. Uygur kaynakları ise, binden fazla insanın olaylar sırasında öldüğünü, binlercesinin de kaybolduğunu kaydediyor.(Milli Gazete) [2]

 

Kaynak:

[1] YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=13910

[2] MİLLİ GAZETESİ,http://www.milligazete.com.tr/haber/cin-den-urumci-ye-40-bin-guvenlik-kamerasi-168877.htm



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,019 µs