En Sıcak Konular

OSMAN ALTUĞ: ''BÜYÜME İÇİN YATIRIM GEREKİR''

1 Temmuz 2010 11:08 tsi
OSMAN ALTUĞ: ''BÜYÜME İÇİN YATIRIM GEREKİR'' Prof. Altuğ,'' Bu rakamlar hormonlu. İşsizlik zirvede, çek-senet protestoları artıyor, tüketim artıyor, üretim düşüyor. Bu nasıl büyüme! Kimler büyüyorsa çıksın ortaya da bir görelim'' dedi.

Dümbüllü’ye malzeme çıkar

İLK çeyrek için açıklanan yüzde 11.7’lik büyüme rakamını Prof. Altuğ hiç ciddiye almadı: Bu rakamlar hormonlu. İşsizlik zirvede, çek-senet protestoları artıyor, tüketim artıyor, üretim düşüyor. Bu nasıl büyüme! Kimler büyüyorsa çıksın ortaya da bir görelim!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde büyüme hızı yüzde 11,7 oldu. İlk çeyrekte, cari fiyatlarla gayri safi yurt içi hasıla 243 milyar 258 milyon lira olarak açıklandı. TÜİK verilerini ekonomistler yorumladı. Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, ” Kayıt dışının fazla olduğu bir ekonomideyiz. Bu nedenle rakamlara ne kadar inanabiliriz sorgulamak gerekiyor. Bu rakamlar hormonlu rakamlardır. Bu rakamlardan ve genel tablodan İsmail Dümbüllü’ye iyi malzeme çıkardı “ dedi.

Ekonomi, kayıt dışı
Büyüme rakamları ekonomistler tarafından ihtiyatla karşılandı. Türkiye ekonomisinin kayıt dışı bir ekonomi olduğunu belirten  Altuğ, rakamların gerçeği yansıtamayacağını ifade etti. Altuğ, ” Ekonominin verileri maalesef gerçeği yansıtmıyor. Enflasyon rakamlarında da bu böyle, fert başına düşen milli gelirde de bu böyledir. Fert başına düşen milli geliri 10 bin dolar olarak açıklıyorsunuz. 4 kişilik bir hane reisine, rakamları açıklayanlar gidip 40 bin dolar istese ne cevap verilecek? Bu rakamlara göre böyle olması gerekiyor. Ancak bu 40 bin dolar haneye gelene kadar ne oluyor? Ya buharlaşıyor, ya da trafik kazasına kurban gidiyor. Rakamları açıklıyorsunuz. Peki işsizlik yaşayan bir insanın Türkiye’de enflasyonu kaç olur? Yüzde 100 olur. Bu ortamda eğer büyümeden bahsediyorsanız, bu rakamlar da hormonlu rakamlar olarak karşımıza çıkar “ dedi.

Büyüme için yatırım gerekir
Altuğ, “Bir ülkede büyümenin olabilmesi için yatırımın ve üretimin olması gerekiyor. Yatırım potansiyeliniz nedir? Buna da bakmak gerekir. Bu rakamları görmeden büyümeden bahsedebilmek son derece zor. Bu açıklamalardan sadece İsmail Dümbüllü’ye malzeme çıkar. Biz büyüme makamında bir şarkı dinliyoruz.” dedi.

İsmail Dümbüllü kimdir?
Sahne ve sinema oyuncusu İsmail Dümbüllü tuluat geleneğinden yetişti. Birçok oyunun ve çeşitli oyunculuk tekniklerinin günümüz müzelerine aktarılmasını sağladı, ortaoyunu, operet ve filmlerdeki rolleriyle tanındı, sevildi. İsmail Dümbüllü, silahşör Zeynel Abidin Efendi ve Fatma Azize Hanımın oğulları olarak, 1897 yılında İstanbul Üsküdar’da doğdu. Üsküdar İttihat-ı Terakki Mektebi’ni bitirdikten sonra askeri ortaokuluna başladı. Tiyatro merakı yüzünden üçüncü sınıftan ayrıldı. 30 yaşına kadar Kel Hasan’ın yanında çalıştı. Bu dönemde tuluatı öğrendi. (Önceden hazırlanmadan, sahnede akla geliveren sözlerle oynanan oyun geleneği) Kavuklu Hamdi, Naşid, Abdi, Küçük İsmail, Abdürrezak gibi dönemin ünlü ortaoyuncularıyla çalıştı. Geleneksel kavuğu Kel Hasan’dan aldı. Kendisi de, ölmeden bu kavuğu Münir Özkul’a devretti. 1989 yılında da ortaoyuncular kavuğu Ferhan Şensoy’a devroldu. Dümbüllü, 5 Kasım 1973’te İstanbul’da öldü.(Haber: Fatih ERBOZ-YENİÇAĞ)

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ,http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=36811

 



Bu haber 1,466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    25,435 µs