En Sıcak Konular

TURİZM SEKTÖRÜNE ''ARAP TURİST'' BEREKETİ

24 Haziran 2010 10:39 tsi
TURİZM SEKTÖRÜNE ''ARAP TURİST'' BEREKETİ Mayıs’ta Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 15.8 oranında artış göstererek 3.1 milyona çıktı. Turist sayısındaki artışta, “One Minute” krizi sonrası Türkiye’ye sempatileri artan Araplar etkili oldu.

One Minute ile Araplar akın etti 

Turizmde küresel krizin etkileri atlatılıyor. Mayıs’ta Türkiye’ye gelen turist sayısı yüzde 15.8 oranında artış göstererek 3.1 milyona çıktı. Turist sayısındaki artışta, “One Minute” krizi sonrası Türkiye’ye sempatileri artan Araplar etkili oldu. Geçen ay Arap ülkelerinden gelenlerin sayısı yüzde 54 arttı

Turizm sektöründe yüzler gülüyor. Mayıs ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 15.77 artarak 3 milyon 147 bine yükseldi. Türk turizmi, Mayıs’ta gösterdiği performansla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başlattığı hamle ile atağa kalkan Türk turizmi, bu yıl tarihinin “en başarılı Mayıs ayını” geçirmiş oldu.

Mevsimsel olarak fazla hareketli geçmeyen Mayıs’ta, verilerin bu kadar yüksek çıkmasında Arap turistler etkili oldu. Geçen ay ülkemize Arap ülkelerinden gelenlerin sayısı yüzde 54 oranında artış gösterdi. Gelen turist sayısında Birleşik Arap Emirlikleri’nden yüzde 66.76, Lübnan’dan yüzde 76.04, Katar’dan yüzde 29.22, Kuveyt’ten yüzde 22.24, Suudi Arabistan’dan yüzde 13.12 ve Suriye’den yüzde 119.82 artış yaşandı. Komşu ülkelerle vizenin kalkması da turizme doping etkisi yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e yönelik ‘One Minute’ çıkışının Arap ülkelerinde büyük sempati yaratması, Türkiye’nin popüler hale gelmesini sağlamıştı. Geçen yılın Şubat ayında Davos Zirvesi’nde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile başlayan “One Minute” krizi sonrasında geçen 15 ay içinde Arap ülkelerinden gelenlerin sayısı ise yüzde 30 oranında arttı. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Ürdün ve Bahreyn gibi ülkelerden 2008’de Türkiye’ye 1 milyon 46 bin turist gelirken, 2009’da bu rakam 1 milyon 309 bine yükseldi. Bu yılın ilk 5 ayında ise 558 bin Arap turist ziyarette bulundu. Geçen yılın aynı döneminde 405 bin turist gelmişti. “One Minute” krizi sonrasında Türkiye’ye gelen Arap turistte 405 binlik artış kaydedildi.

İsrail’le yaşanan gerilime rağmen ilk 5 ayda bu ülkeden gelen turist sayısı ise yüzde 12.94 artış gösterdi. Mayıs’ta da yüzde 1.08’lik artış yaşandı.

1.5 milyon Arap gelecek

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, yaşanan krizle birlikte İsrail’den gelen turist sayısında azalma olduğunu ancak yoğun Arap ilgisinin bunu kapattığını kaydetti. Gür, Arap ülkelerinden bu yıl sonuna kadar yaklaşık 1.5 milyon turist beklediklerini sözlerine ekledi.

Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 10.14 artışla 8.08 milyon kişi oldu. Yılın ilk 5 ayında en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya yüzde 15.61’lik pay 1.26 milyon kişiyle birinci, İran yüzde 9.17’lik pay 739 bin 803 kişiyle ikinci, Rusya yüzde 8.4’lük pay 739 bin 803 kişiyle üçüncü sırada yer aldı. Rusya’yı İngiltere, Bulgaristan, Gürcistan, Hollanda, Suriye, Fransa ve Yunanistan izledi.
 

 

Kaynak: GAZETEVATAN,http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=one-minute-ile-araplar-akin-etti&Newsid=312885&Categoryid=2



Bu haber 1,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,583 µs