En Sıcak Konular

ALMANYA'DAKİ KRİZ GURBETÇİLERİ DE VURMAYA BAŞLADI

23 Haziran 2010 10:04 tsi
ALMANYA'DAKİ KRİZ GURBETÇİLERİ DE VURMAYA BAŞLADI Almanya’nın ve Euro’nun içine düştüğü kriz, gurbetçileri de derinden etkilemeye başladı.

Kriz gurbetçileri de vuruyor  

Almanya’nın ve Euro’nun içine düştüğü kriz, gurbetçileri de derinden etkilemeye başladı. Kriz sonrasında Almanya’nın işsizlik ücretleri başta olmak üzere sosyal ödeneklerde kesintiye gitmesi bu ülkedeki gurbetçileri de sarsıyor

Geçmişte ‘sosyal güvenlik ve refah ülkesi’ olarak bilinen Almanya’da hazırlanan bir rapor, ülkede gelir adaletsizliği ve yoksulluğun arttığını ortaya koydu. Ülkede orta sınıfın yok olma tehlikesi ile yüz yüze bulunduğunu açığa vuran raporda, yaşanan gelişmelerden bu ülkedeki Türklerin de etkilendiğine işaret ediyor.

Kriz Almanya’yı da vurdu

Dünyayı sarsan ekonomik bunalımın ardından Euro’nun krize girmesi ve Almanya’da giderek artan yüksek borçlanmanın etkisiyle Alman hükümeti kemer sıkmaya başladı. Federal Hükümet’in açıkladığı tasarruf paketi ile sosyal ödeneklerin azaltılması, işsizlik parası alanların ücretlerinde kısıntıya gidilmesi, anne ve babalara ödenen paranın kesilmesi, emeklilik sigortası yardımının kaldırılması ile Almanya’nın 80 milyar Euroluk tasarruf yapması planlandı. Federal Hükümet’in açıkladığı Almanya 2010 Eğitim Raporu da kaygıların artmasına yol açtı. Hükümetin verdiği bilgilere göre, Almanya’da 20– 30 yaş arasındaki her 6 gençten 1’i kendilerine iş sağlayabilecek mesleki eğitim diplomasına sahip olamazken, bu ülkedeki Türkler’in yüzde 30’u, Türk kadınlarının yüzde 50’si de aynı durumda.

Orta sınıf yok olacak

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü, hükümetin açıkladığı tasarruf paketinin dar ve orta düzey gelirlilerin durumunu son derece kötü etkileyeceği uyarısında bulundu. Enstitünün raporunda Almanya’da önümüzdeki 10 yıl içinde toplumun yüzde 60’ını oluşturan orta gelirli sınıftaki birçok kişinin fakirleşeceği belirtildi. 2000– 2009 yılları arasındaki verilerden elde edilen sonuçlara göre, bu süreçte alt ve üst gelir grupları arasındaki gelir uçurumu hızla artarken 2000 yılında yüzde 64 olan orta düzey gelire sahiplerinin oranının 2020’ye kadar yüzde 44’e gerileyebileceği belirtildi.

Yoksulluk artıyor

Rapordaki verilere göre Almanya’daki yoksulların oranı yüzde 18’den 21.7’ye çıkarken üst düzey gelire sahip olanların oranı yüzde 15.6’dan 16.8’e yükseldi. Yüksek gelirlilerin aylık net kazancı bu sürede 2 bin 400 Euro’dan 2 bin 672 Euro’ya ulaştı, dar gelirlerinin eline geçen paranın ise 680’den 645 Euro’ya geriledi. Almanya,1980’li yılların başında kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla açısından Avrupa’nın lideri olduğu halde Uluslararası Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD) üyesi 30 gelişmiş ülke arasında 18’inci sıraya geriledi. Almanya’daki bu olumsuz tablodan Türklerin de son derece olumsuz etkilendiği vurgulandı. Almanya’daki Türkler’in yüzde 42.5’i fakirlik içinde yaşarken, gurbetçiler olumsuz ekonomik durumdan da ciddi şekilde etkilendi.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ,http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=10002747&tarih=2010-06-23

 

 



Bu haber 875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,631 µs